diumenge, 23 de desembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 23 de desembre de 1886, altres fonts diuen el 33 de setembre de 1887 o 1889, neix a Tornabous Salvador Seguí i Rubinat, conegut com El Noi del Sucre, un dels militants més destacats del moviment anarcosindicalista català de principis del segle XX


https://cooperativa.cat/wp-content/uploads/2017/03/el-pensament-politic-de-salvador-segui.jpgCom a gran orador que era, va participar en mítings i conferències arreu de Catalunya. 

Rirette Maîtrejean i Victor Serge en 1917 es feren molt amics de Salvador Seguí i d’una parella empordanesa que tenia una mena de pensió al carrer Hospital, formada per Teresa Montaner i Cabarrocas, de Palamós, i del compositor, sardanista i barber anarquista Tonet Puig i Artigas, de l’Escala, on s’amagava  Seguí, que  dormia en una mena de rebost, segons relatà Serge, que junt amb Maîtrejean anaven sovint al pis en reunions del Comitè Revolucionari que preparava la vaga general revolucionària de l’estiu de 1917 o bé per parlar amb Seguí. En aquell pis de l’anarquisme empordanès s’hi redactava la premsa obrera i llibertària, si reunien els comitès superiors de la CNT en moments de clandestinitat, ja que el creixement de la CNT, amb els seus grans moviments reivindicatius d’aquells anys, en certa mesura, va tenir el seu punt de gravetat en aquest habitatge de Montaner i Puig, parella que es separà, Tonet Puig establí una barberia a l’Escala, i Teresa Montaner fou parella de Salvador Seguí fins al seu assassinat.  
Victor Serge explica que en aquest pis es gestà la vaga general revolucionària de 1917, on el Comitè Revolucionari volia fer una insurrecció proletària per fer caure la monarquia borbònica. 
 

Salvador Seguí i Rubinat:   
El 23 de desembre de 1886, altres fonts diuen el 33 de setembre de 1887 o 1889, neix a Tornabous (Urgell) Salvador Seguí i Rubinat, conegut com El Noi del Sucre, un dels militants més destacats del moviment anarcosindicalista català de principis del segle XX. Quan té un any sa família es trasllada a Barcelona i va assistir a escola fins als 12 anys, que entra a fer feina d'aprenent de pintor.

A causa del seu tarannà intranquil canvia sovint de taller i comença a militar en el moviment anarquista. De professió pintor, ja des de molt jove va mostrar inquietud per les idees llibertàries. Fou seguidor de l’Escola Moderna de Francesc Ferrer i Guàrdia, en la seva formació autodidacta també va relacionar-se amb personatges culturals i polítics de l’època, com Francesc Layret i Foix, fundador de l’Ateneu Enciclopèdic Popular. Va donar un fort impuls a la formació i educació de les classes obreres des dels sindicats, i postulà com a eines socials revolucionàries la preparació cultural, intel·lectual i tècnica dels treballadors. En aquest sentit, va ser president de l’Ateneu Sindicalista del carrer de Ponent de Barcelona, on va organitzar la biblioteca i lloc on es van assumir funcions de Centre Superior d’Estudis sindicalistes i anarquistes.

En 1902 es detingut per la seva participació en una vaga del metall i ben aviat actuarà amb els grups anarquismes més durs (com ara el grup «Els Fills de Puta»). En 1904 va fer servir per primer cop el pseudònim que el farà famós (El Noi del Sucre) en discursos i en articles, que publicarà en el periòdic El Pintor. Sembla que un costum tan poc transcendent com el de menjar-se els terrossos de sucre que li servien als bars amb el cafè va donar aquest sobrenom a Seguí.

En 1907, en el marc de les lluites contra el lerrouxisme, es veu involucrat en els fets del Teatre Comtal, on va resultar mort el lerrouxista Soteres, i passa nou mesos empresonat.

Va intervenir en la fundació de Solidaritat Obrera, formant part del consell directiu com a vocal, i va ser delegat en el Congrés de 1908 en representació dels pintors de Barcelona. En abril de 1909 va ser membre de la Junta de Solidaritat Obrera i en la de la Confederació Nacional del Treball (CNT) --fundada amb el nom de Confederació General del Treball (CGT) però que pel fet de la revolucionària Carta d’Amiens el 1906 de la francesa CGT (boicot, sabotatge) i la participació cegestista en la revolta vinyataire a Catalunya Nord i Occitània de 1907 per imperatiu legal va haver de canviar “general” per “nacional” d’Espanya-- encara que no va assistir al Congrés de 1910.

No sabem molt de la seva participació en la Setmana Roja o de Glòria Proletària de la vaga general revolucionària obrera catalana de finals de juliol de 1909, que la burgesia i els acadèmics en diuen Tràgica, però va haver de refugiar-se a Gualba (Vallès Oriental). Aquesta vaga general contra la guerra del Rif va inspirar-se en gran part en la revolta insurreccional vinyataire nord-catalana i occitana de 1907, puix aleshores hi havia moltes famílies obreres del Principat de Catalunya que tenien familiars i amics a la Catalunya Nord i Occitània, un fet que va fer viure com a seva aquella insurrecció armada obrera i popular a l’altra banda de la frontera del Pirineu.

Va participar en les campanyes contra l'expulsió d'anarquistes americans en 1910 i en la vaga de l'any següent.

En 1911 va representar la CNT en una reunió internacional obrera a Marsella (Boques del Roine, Provença-Aups-Còsta d'Azur) i va representar els pintors barcelonins en el congrés d'aquell any.

Convertit en una gran figura de l'anarcosindicalisme, va participar en la campanya de Queraltó de 1913 i en el «Motí de la Fam» de 1914. En 1915 va ser president del cenetista Sindicat de la Construcció de Barcelona i va participar en el Pacte de Saragossa de 1916. Com a gran orador que era, va participar en mítings i conferències arreu de Catalunya. En 1916 va ser elegit secretari de la Confederació Regional del Treball de Catalunya de la CNT i membre del comitè de la vaga de 1917.

El 1916 va iniciar negociacions per a un pacte d’unitat conjunta d’acció entre la CNT i la Unió General dels Treballadors (UGT) com a front únic del moviment obrer, que convocaren plegats inicialment una vaga general de 24 hores com a protesta per l’augment de preu dels comestibles, que va continuar amb una vaga general indefinida, el 1917, com a petició al Govern espanyol per tal que garantís a la població obrera una mínima qualitat de vida i activitats emancipadores. Es va aconseguir la jornada laboral de 8 hores.

La parella anarquista de Rirette Maîtrejean i Victor Serge, establerta a la Barcelona de 1917, s’allotjà en una habitació a la Gran Via (núm. 416), i militaven al Sindicat d’Impressió de la CNT. Es feren molt amics de Salvador Seguí i d’una parella empordanesa que tenia una mena de pensió en el segon pis del núm. 82 del carrer Hospital, formada per Teresa Montaner i Cabarrocas, de Palamós (Baix Empordà), i del compositor, sardanista i barber Tonet Puig i Artigas, de l’Escala (Baix Ter, Alt Empordà), on s’amagava  Seguí [Agustí Cabruja i Auguet, Antoni Puig, el barber de l’Escala, a Polítics i escriptors gironins durant la Segona República, Ajuntament de Salt i Diputació de Girona, Girona (1987), pàgines 136-142]. També si allotjava el barber Agustí Castellà i Trulls, de Sant Vicenç de Castellet, tots ells de la CNT [Josep Maria Huertas Claveria, El Noi del Sucre, Revista Triumfo, Madrid (30/02/1973), pàgines. 31-35]. Seguí dormia en una mena de rebost, segons relatà més tard Víctor Serge, que junt amb Rirette Maîtrejean anaven sovint al pis en reunions del Comitè Revolucionari que preparava la vaga general revolucionària de l’estiu de 1917 o bé per parlar amb Seguí. Segons Frederica Montseny en aquell pis del carrer Hospital aleshores s’hi redactava la premsa obrera i llibertària, si reunien els comitès superiors de la CNT en moments de clandestinitat, tot afirmant aquesta militant anarquista que el creixement de la CNT, amb els seus grans moviments reivindicatius d’aquells anys, encerta mesura, va tenir el seu punt de gravetat en aquest habitatge de Teresa Montaner i Antoni Puig [Frederica Montseny, En el cincuenta aniversario de la muerte de Salvador Seguí. Lo que fue la represión de los años 20, al setmanari de la CNT-AIT en l’Exili Espoir, Tolosa de Llenguadoc (11/03/1973), pàgines. 3 i 4]. Victor Serge explica que en aquest pis es gestà la vaga general revolucionària de 1917, on el Comitè Revolucionari volia fer una insurrecció proletària per fer caure la monarquia borbònica [Victor Serge, El nacimiento de nuestra fuerza, Ediciiones Amargord, Madrid (2017)]. La parella Teresa Muntané i Antoni Puig es separà, aquest anarquista establí una barberia a l’Escala, i ella fou parella de Salvador Seguí fins al seu assassinat [Josep Maria Huertas Claveria, op. cit. ]. Sobre la vida i activitats de Tonet Puig hi ha el llibre de Rafel Bruguera Batalla Antoni Puig, Tonet. Barber, àcrata i savi. L’anarquisme i la Guerra Civil a l’Escala, CCG Edicions (Girona, juny 2012).

En 1918 va participar activament en el Congrés de Sants, advocant pel Sindicat Únic (ram o indústria), on fou escollit secretari general de la Confederació Regional del Treball de Catalunya (CRTC), i va proposar que fos permesa l’actualització de mestres racionalistes (pedagogia llibertària seguidora de l’Escola Moderna) dins aspectes sindicals.

Durant el Congrés de 1919 es va mostrar contrari a adherir-se sense matisos a la Internacional Sindical Roja, de caire bolxevic-leninista. Juntament amb Joan Peiró i Ángel Pestaña, va oposar-se a accions insurgents portades a terme per altres membres de la CNT. També va donar suport a la retirada de la CNT de la Internacional Sindical Roja, a congressos posteriors com el del Teatre de la Comèdia o el ple de Regionals de Saragossa.

Durant la vaga de La Canadenca va tenir un paper predominant i va ser un dels que va defensar la tornada a la feina des de la Comissió Mixta de Treball, fet que el va portar les crítiques revolucionàries que l'acusaven d'apetències polítiques.

Va ser detingut moltes vegades per la seva activitat anarcosindicalista. Durant la vaga de La Canadenca es trobava pres, però va ser alliberat el dia que es va desconvocar i va poder parlar a l’assemblea organitzada pel comitè de vaga a la plaça de braus Les Arenas. El novembre del 1920, va ser deportat juntament amb Lluís Companys, l’anarcosindicalista de la Bisbal d’Empordà (Baix Empordà)Martí Barrera i 36 persones més al castell de la Mola de Maó (Menorca, Illes Balears).

Una mostra del seu catalanisme va ser la conferència que va fer com a secretari regional de la CNT. Aquest es realitzà a l’Ateneu de Madrid l’1 d’octubre del 1919. Planteja la relació dels treballadors catalans amb la llibertat nacional de Catalunya, segons el relat reconstruït per Pere Foix: «A Catalunya, els elements reaccionaris del catalanisme, sovint aixequen la bandera de les reivindicacions catalanes, en un sentit nacionalista. I quan més soroll fan és en els moments en què es produeix un fet social de ressonància, talment com si cerquessin la intervenció de les autoritats de l’Estat espanyol per abatre els treballadors catalans. Nosaltres, ho dic ací a Madrid, i si convé també a Barcelona, som i serem contraris a aquests senyors que pretenen monopolitzar la política catalana, no per assolir la llibertat de Catalunya, sinó per poder defensar millor els seus interessos de classe i sempre amatents a malmetre les reivindicacions del proletariat català. I jo us puc assegurar que aquests reaccionaris que s’autoanomenen catalanistes el que més temen és el redreçament nacional de Catalunya, en el cas que Catalunya no els restés sotmesa. I com que saben que Catalunya no és un poble mesell, ni tan sols intenten deslligar la política catalana de l’espanyola. En canvi, nosaltres, els treballadors, com sigui que amb una Catalunya independent no hi perdríem res, ans el contrari, hi guanyaríem molt, la independència de la nostra terra no ens fa por. Estigueu segurs, amics madrilenys que m’escolteu, que si algun dia és parlés seriosament d’independitzar Catalunya de l’Estat espanyol, els primers i potser els únics que s’oposarien a la llibertat nacional de Catalunya, foren els capitalistes de la Lliga Regionalista i del Fomento del Trabajo Nacional. Tanmateix hi ha moltes proves que confirmen el meu raonament. Tan se val que proclamin el seu catalanisme en discursos i articles periodístics quan són a Barcelona. Si pensen que es troben en perill els interessos particulars de la seva classe benestant, enfollits i a corre-cuita fan cap a Madrid, per tal d’oferir els seus serveis a la Monarquia centralista, i més d’una vegada els haureu pogut veure vestint la casaca de ministre. ¿És, per ventura, amb la col·laboració ministerial com es poden afermar les aspiracions de llibertat nacional de Catalunya, sotmesa a una monarquia centralista i enemiga de l’emancipació del pobles hispànics? Sortosament la Catalunya vexada i injuriada, privada de la seva llibertat nacional, coneix bé els seus detractors i sap de quin cantó estan els seus veritables amics i defensors. Una Catalunya, alliberada de l’Estat espanyol us asseguro, amics madrilenys, que fóra una Catalunya amiga de tots els pobles de la península hispànica i sospito que els qui ara pretenen presentar-se com els capdavanters del catalanisme, temen una entesa fraternal i duradora amb les altres nacionalitats peninsulars. Per tant és falsa la catalanitat dels qui dirigeixen la Lliga Regionalista. I és que aquesta gent avant posa els seus interessos de classe, és a dir els interessos del capitalisme, a tot interès o ideologia. Estic tan cert del que dic, que sense pecar d’exagerat, puc assegurar-vos que si algun dia Catalunya conquesta la seva llibertat nacional, els primers, si no els únics, que li posaran entrebancs, seran els homes de la Lliga Regionalista, perquè, a Catalunya com arreu, el capitalisme està mancat d’ideologia». Aquesta conferència ha estat reivindicada per l’esquerra independentista per apropar la figura de Salvador Seguí cap al catalanisme. També pel sector partidari d’una CNT dels Països Catalans i, sobretot, per l’anarcoindepentisme, no solament català, també d’arreu on hi ha lluites d’alliberament nacional amb participació llibertària (Occitània, Sardenya, Sicília, Galícia, Euskal Herria, Illes Canàries i altres nacions sense Estat propi). La conferència d’octubre de 1919 a Madrid (Castella la Nova)  va ser recollit per Pere Foix, destacat militant de la CNT i els anys trenta d’ERC, al seu llibre Apòstols i mercaders, publicat a Mèxic en 1957. El diari Nueva España va recollir un discurs del mateix Seguí el 4 d’octubre d’aquell any en el qual expressava postures ben distintes del discurs recollit per Pere Foix: “A Catalunya no hi ha problema català, perquè allí solament sent aquest problema la burgesia organitzada […], amagant el que va dir sobre la qüestió nacional catalana en el context de la revolució proletària autoemancipadora. Segons Jordi Martí Font [Llibre Negre, volum I, pàgines 276-293, Tarragona, 2018] es destacable la implicació de Seguí en la qüestió catalana en el seu homenatge a la figura de Josep Llunas en La Tramontana (edició del 15 de febrer de  1913, pàgines 258-261 del Llibre Negre), personatge que conegué en vida i influí en la formació i pensament d’aquest anarcosindicalista.

En 1920 es va retirar a Tarragona (Tarragonès), desgastat per la seva defensa de les comissions mixtes de treball, que li van portar nombroses crítiques revolucinàries.

Va formar part del Comitè Regional de Catalunya clandestí i va assistir al Ple Regional de Tarragona d'octubre de 1920 que el va comissionar per assistir a la llarga vaga de Minas de Riotinto (Cuenca Minera, Huelva, Andalusia), viatge que va aprofitar per fer una intensa i dilatada gira de propaganda per Andalusia, País Basc i Llevant.

El 22 de novembre de 1920 va ser detingut a Barcelona i deportat a la fortalesa de La Mola (Maó, Menorca, Illes Balears).

L'abril de 1922 serà alliberat i desenvoluparà una extensa tasca de propaganda --les seves intervencions a les Illes Balears durant el setembre van aixecar polèmica pel seu tractament de l'apoliticisme sindical--.

En 1922 va assistir a la Conferència de Saragossa, subscrivint el famós document que diferenciava entre apoliticisme i antipoliticisme, i fa una gira per Andalusia amb Paulino Díez.

En plena maduració per promoure entre els treballadors la idea de l’emancipació com a motor social, va ésser assassinat d’un tret el 10 de març de 1923 a la cantonada dels carrers de la Cadena i Sant Rafael, el barri del Raval de Barcelona --que a finals de la dècada dels anys 1990 es van enderrocar les illes de cases entre els carrers Hospital i Sant Pau, Sant Geroni i Cadena, creant la Rambla de Raval, que a diferència de les Rambles, la Rambla del Poblenou o la Rambla Prim no té l’origen en una riera, sinó en una reforma urbanística-- per una conjura policiacopatronal: assassinat a mans de pistolers blancs del Sindicat Lliure de la patronal catalana sota protecció del governador civil de Barcelona Martínez Anido, agrupada al voltant de la Lliga Regionalista. En el mateix tiroteig els pistolers de la patronal van deixar malferit el també anarcosindicalista Francesc Comas Pagès, conegut com a Perones, que moriria pocs dies després.

Home bohemi, força perseguit --empresonat en 1907, 1916, 1917, 1919 i 1920; va patir altres dos atemptats en 1919 i 1920--, va ser un dels personatges més importants de la primera CNT.

Gran organitzador, orador mític, col·laborador de la premsa llibertària (Cultura y Acción, Los Nuevos, L'Opinió, Páginas Libres, Solidaridad Obrera, La Tierra, Vida Nueva, etc.), es va sentir atret pel periodisme i va voler rellançar el periòdic en català La Tramuntana en 1913.

La seva trajectòria va ser molt discutida per certs sectors (Urales, Maqueda, García Oliver) que li van atribuir vel·leïtats politicistes i possibilistes, però, de fet, l'únic que va fer va ser seguir una estratègia d'acostament als altres sectors obrers socialistes i republicans (Macià, Casanova, Soriano, Layret, Companys) en uns anys molt durs per al sindicalisme atacat pel pistolerisme de la patronal.

És autor d'Episodios de la lucha (1922), Los mártires del sindicalismo (1922), Escuela de rebeldes (1923), Sindicalismo y anarquismo (1923), entre altres.

Ha rebut molts homenatges després de mort, com l’organització i posada en marxa de la Fundació Salvador Seguí en 1986 a Barcelona, amb arxius també a València i Madrid. La Fundació Salvador Seguí, vinculada a la Confederació General del Treball (CGT), guarda la seva memòria. 



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 14 d'agost de 1887 neix a Sent Maissenç la militant anarcoindividualista Anna Henriette Estorges, més coneguda com Rirette Maîtrejean

Rirette MaîtrejeanEn 1911, joves anarquistes il·legalistes freqüentaven, com el nord-català Élie Monnier, guillotinat el 21 d'abril de 1913 i nat a Estagell (Rosselló), la redacció a París del periòdic L’Anarchie, que ella dirigia junt amb Victor Serge.  
La parella, Rirette Maîtrejean i Victor Serge, establerta a la Barcelona de 1917, es feren molt amics de Salvador Seguí i d’una parella empordanesa que tenia una mena de pensió en el segon pis del núm. 82 del carrer Hospital, formada per Teresa Montaner i Cabarrocas, de Palamós, i del compositor, sardanista i barber Tonet Puig i Artigas, de l’Escala, on s’amagava  Seguí i que servia per coordinar els preparatius de la vaga general revolucionària de 1917.  


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST El 30 d’abril de 1886 neix a l’Escala el destacat anarquista individualista, barber i músic compositor sardanista Antoni Puig Artigas, conegut com a Tonet
Juntament amb el destacat anarquista i anarcosindicalista Hermós Plaja Saló (1889-1882), es convertí, el juliol de 1909, en el líder de la revolta social a Palamós i altres municipis del Baix Empordà en el decurs de la denominada Setmana Tràgica. 
La seva casa fou amagatall de moltes persones perseguides. 
Al llarg de la Guerra Civil ocupà el càrrec de regidor de cultura en representació de la CNT-AIT en tots els consistoris que es varen anar succeint, portant a terme diverses iniciatives com la creació d’un museu biblioteca escola de belles arts a càrrec de l’escultor Ramir Rocamora.
Entre el bombardeig de l’Escala del dia 23 de gener i l’entrada i ocupació del poble per part de les tropes franquistes, el 8 de febrer, s’exilià per tercera i definitiva vegada,  després de passar per diversos camps de concentració com els d’Argelers de la Marenda, Bram  i Gurs, va recalar definitivament a Montauban.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada