dilluns, 25 d’agost del 2014

Llibre sobre els camps de concentració francesos pels refugiats de 1939

‘ODYSSÉE POUR LA LIBERTÉ. Les camps de prisonniers espagnols, 1939- 1945’








‘ODYSSÉE POUR LA LIBERTÉ. Les camps de prisonniers espagnols, 1939- 1945’, de Marie-Claude Rafaneau-Boj, Le Coquelicot, Tolosa de Llenguadoc, agost (2014), 342 pàgines + un quadern de fotos, 20 euros.
Originària del Sud-oest de l’Estat francès, llicenciada en lletres, Marie-Claude Rafaneau-Boj estudia des de la seva adolescència en la cultura hispànica. El llibre ‘Odyssée pour la liberté’ és el primer estudi complet sobre el drama dels exiliats de la nostra retirada transpirinenca de febrer de 1939.
«Espanya ja no és Espanya, deia, tristament, el poeta Miguel Hernández, llàgrimes als ulls; és una fossa comú, un cementiri immens, rogenc i bombardejat. Això és el que han volgut que sigui els bàrbares».
Fugin de la Guerra Civil, 500.000 de republicans han arribat a França, entre el 27 de gener i el 12 de febrer de 1939, cercant refugi... Terra d’asil, França semblava que hauria de ser fidel a la seva tradició en altres conteses anteriors, però l’acollida de 1939 enseguida va agafar l’aspecte  d’un país concentracionari.
Cel, mar, sorrals, fils de ferro amb punxes, tropa colonial desgraciadament foren l’horitzó d’aquests refugiats, també, el patiment i les humiliacions van ser el seu calvar quotidià...
Set decennis més tard, qui se’n recorda? Ningú, o quasi ningú. I és, aleshores, urgent rendir justícia a tota aquesta gent refugiada. 

Si vols saber més:
http://www.lecoquelicot.info/ 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada