dimecres, 9 d’abril del 2014

El New York Times explica un cas que La Vanguardia es va negar a publicar

José María Galante, víctima del franquisme, va aparèixer ahir al diari nord-americà.  
Havia escrit un article per a un dossier de Xavier Montanyà que La Vanguardia no va publicar. 



[Vilaweb 09/04/2014] 

El diari The New York Times es feia ressò ahir de la investigació judicial d'una jutgessa argentina sobre els crims del franquisme. Ho explicava en un article titulat 'Enfront del seu torturador, així com Espanya s'encara al seu passat' i que relatava la trobada entre una víctima de tortures durant el franquisme, José María Galante, i el seu torturador i denunciat, 'Billy el Nen'.  
Galante, que ahir era protagonista al New York Times, és autor d'un dels articles complementaris del dossier informatiu de Xavier Montanyà: 'Justícia contra la impunitat del franquisme'. Montanyà havia elaborat aquest recull d'articles per al suplement Cultura/s de La Vanguardia, però finalment la direcció del diari es va negar a publicar-lo.  
Montanyà el va publicar a VilaWeb, i ho explicava així en una nota: 'Aquest article, acceptat pel Consell Assessor del suplement Cultura/s de La Vanguardia, del qual jo formava part des del 2002, s'havia de publicar el febrer-març passat [2012], quan es complia un any de la inhabilitació de Garzón. Havien de ser quatre pàgines del dossier d'obertura. Després de tres mesos de silenci, la direcció de La Vanguardia ha comunicat la negativa de publicar-lo, però s'ha ofert a pagar-lo. No he acceptat de cobrar per no publicar una informació, després d'haver-m'hi compromès amb els protagonistes i haver-los entrevistats. Entenent que tracta d'una qüestió de màxima actualitat i que, malgrat el temps passat, és vigent del tot, l'oferim ara als lectors.' 
VilaWeb, i també el diari Berria, va publicar els articles de Montanyà que La Vanguardia no havia volgut publicar, i també els dos articles complementaris: un, de l'advocat de la querella argentina Carlos Slepoy, i un altre, 'Els últims presos del franquisme', de José María Galante, juntament amb Manuel Blanco Chivite, querellants i membres de l'Associació la Comuna de Presos del Franquisme. 

Mira també: 
http://nordestllibertari.blogspot.com/2013/05/justicia-contra-la-impunitat-del.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada