diumenge, 4 d’octubre del 2015

Assaig ‘Dinamita Cerebral’ de Ferran Aisa-Pàmpols

Fins el 1939 el proletariat més conscient fou considerat la base fonamental per aconseguir el triomf de la revolució social 


 





Ferran Aisa-Pàmpols exposa en el seu llibre (*) que Joan Mir i Mir, director del periòdic El Porvenir del Obrero, recuperà en 1913 el títul ‘Dinamita Cerebral’ en una antologia de contes anarquistes. En el pròleg va escriure: “El título de Dinamita Cerebral, fue inventado por Josep Llunas i Pujals, antiguo internacional y editor del semanario catalán La Tramontana, como oposición a la violencia sistemática de los dinamiteros”.
Els anarquistes,  amb la dinamita cerebral, marcaren l’objectiu principal de propagació de les idees llibertàries, on es reivindicava la cultura, la ciència i la raó como base de formació de l’ésser humà vers la seva emancipació.  
El moviment llibertari organitzat es va preocupar en primer lloc d’ensenyar a llegir i a escriure a obrers de les ciutats i jornalers de pagès, i tot seguit formar-los. D’aquí l’aparició de l’obrer il·lustrat.  
El proletariat més conscient era considerat la base fonamental per aconseguir el triomf de la revolució social. La cultura llibertària es considerava la pedra filosofal, nova i lluent, que canviaria el món. Aquesta cultura, que era anarquista,  seria l’espurna que anunciava l’aurora d’una nova societat, que hauria de ser lliure, solidària i autogestionària. Una societat organitzada d’abaix a dalt a través de la democràcia directa.
Ferran Aisa-Pàmplos amb aquest assaig fa una síntesi històrica sobre els camps de creativitat anarquista: sindicats, cooperatives, mútues, ateneus, escoles, publicacions, editorials, biblioteques, certàmens… La cultura llibertària es va desenvolupar profundament en el foment de les arts, la literatura, el teatre, la poesia, així com també la divulgació de la ciència, el naturisme, l’esperanto, la pedagogia… Els anarquistes crearen un moviment social de caire anarcosindicalista i llibertari, que serà hegemònic entre el proletariat ibèric fins el final de la Guerra Civil, el 1939.
(*) Ferran Aisa-Pàmpols, DINAMITA CEREBRAL, Calumnia Edicions - Els oblidats, Col·lecció Tempus Ago, Barcelona (2015). 144 pàgines.

Mira també: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada