diumenge, 30 de juny del 2013

A La Havana torna, clandestinament, la premsa llibertària

Surt la publicació cubana ‘¡Tierra nueva!’


 















TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 29/06/2013 
Redacció Girona (Gironès).-  

Aquesta Redacció de Tramuntana Vermella Mail saluda amb fervor el fet que malgrat la censura i la repressió stalinista dels germans Castro ara renaixi la premsa llibertaria clandestina a Cuba, ja que un grup de joves companys i companyes de La Havana han publicat els dos primers números de ‘¡Tierra nueva!’ després de més de 52 anys de silenci llibertari cubà imprès a l’illa. Cal recordar que finals dels anys 1960, totes les publicacions llibertaries cubanes van ser prohibides pel règim castrista de capitalisme d’Estat.

Llegim l’editorial del número 1 d’aquesta publicació llibertària que redacta aquesta valenta joventut revolucionària de Cuba a La Havana:

“¡Tierra nueva!, ja que ens sentim hereus d’aquell grup llibertari qui va publicar durant 22 ans el setmanari ‘¡Tierra!’, a principis del segle XX.

Aquesta publicació vol contribuir al reagrupament d’individus i de col·lectius qui viuen unes relacions lliures, igualitàries i solidaries en el dia a dia, amb esperit anarquista, rebel i de manera espontània.

Pensem que es possible aconseguir una societat sense intermediaris, sense espectacle, sense misèria, sense autoritat, sense lleis imposades, solament aquelles que nosaltres escollim, sense discriminació, sense simulació, sense opressió i sense servitud.

No ens oposem a la utopia, molt allunyada de la realitat actual, però sabem que es molt més utòpic somiar en un futur “Estat del Benestar” que en una societat que solament funcionaria  gràcies als esforços de tothom en temps a venir.

Per aquells que creguin que volem viure en el desordre, els hi volem manifestar que nosaltres estaríem encantats de poder gaudir d’un únic ordre qui ne naixi de les cadenes de la servitud, un ordre qui naixi de la nostra llibertat completa: solament un ordre que entenem com natural i antagònic amb el desordre actual, volem dir aquest ordre que ens imposen les autoritats.

Ja que aspirem a aconseguir una societat d’individus lliures i plenament satisfets i com sabem  que els estats consisteixen en assegurar l’actual règim d’explotació en els temps moderns (l’esclavatge assalariat), ens veiem obligats declarar-nos enemics d’aquest règim. També, volem invitar a col·laborar totes les persones interessades, menys aquelles que d’una manera o altre viuen del treball dels altres.

Mentre les classes dirigents ens mantenen en la inacció, en la confusió, en la mancança de solidaritat, en l’aïllament, tot esperant poder escollir un avenir millor, creiem que el principal culpable, aquell que no ens permet ben viure, aquí i ara mateix, es el policia que porta a dins seu pràcticament tothom. I aquest policia serà víctima un dia dels atacs que nous li fem. 

Rebutgem tota forma de participació política en jocs de poder, ja que pensem que el poder polític no és cap eina de transformació de la societat, ja que es tracta d’una manifestació expeditiva amb la que les classes dominants imposen la seva voluntat, tot utilitzant l’aparell d’Estat, el seu exèrcit, la seva policia, els seus jutges i els seus botxins. No volem de cap manera legitimar el funcionament d’aquestes institucions, que cal eliminar! Volem viure d’una manera diferent a aquella que ens proposant els partits d’esquerres, de centre, de dretes o els seus representants dins o a l’exterior del nostre país.

No tenim cap intenció d’erigir-nos en portaveus de quelcom, excepte de nosaltres mateixos i d’aquella gent que ens trobem en el decurs del camí. No volem saber res amb l’Estat, no volem col·laborar amb qui ens roba. A causa de les dificultats, aquesta publicació sortirà quan podrà.”

La militància llibertària cubana al publicar aquest periòdic anarquista s’exposa a perills enormes, doncs s’exposen a patir anys de presó segons les lleis cubanes, les quals prohibeixen tota mena de publicacions lliures. Per això, la solidaritat política internacional es important en cas de repressió i d’obstrucció per part dels serveis de contra-intel·ligència i de la direcció de Seguritat de l’Estat, quan els companys i les companyes de la publicació siguin perseguits per les seves activitats llibertàries a l’illa.

El renaixement d’un moviment llibertari a Cuba, així com l’existència d’un Fòrum social autogestionat són elements clau a fi d’iniciar un llarg trajecte de treball de conscienciació. Però  per que sigui possible desenvolupar aquestes activitats llibertaries i corrents crítiques de tipus  autogestionari, federalista i ecologista, calen mitjans materials que és difícil de trobar a l’illa. Per això, és rimportant trobar suport exterior, encara que signifiqui una acció delicada, ja que l’ajuda  internacional als moviments d’oposició el Govern cubà es considerada un finançament de l’“Imperi” a favor de la contrarevolució.
En aquest sentit la Internacional de Federacions Anarquistes (IFA) i el Grop de suport als  llibertaris i als sindicalistes independents de Cuba (GALSIC) treballen en una campanya internacional de solidaritat amb la militància llibertària cubana i els moviments autogestionaris de l’illa. Així, per enviar llibres, revistes, CD, DVD i altres, especialment en llengua castellana, cal contactar amb el GALSIC, per mitjà del correu: [cubalibertaria@gmail.com] 

 http://www.portaloaca.com/contra-info/7675-la-prensa-anarquista-renace-en-cuba-tras-52-anos-de-silencio.html#.UdG8zyPf5t8.twitter
 
http://www.nodo50.org/ellibertario/cubalibertaria.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada