dimecres, 18 de setembre del 2013

Joaquim Delgado, anarquista revolucionari i francmaçó assassinat pel franquisme fa 50 anys

Esmentat com a francmaçó en el llibre ‘Le drapeau noir, l’équerre et le compas’.
“Si els maçons anarquistes són una ínfima minoria, la vocació llibertària de la Maçoneria és innegable [...] es tracta de la sola associació en la que es poden adherir aquells que no s’adhereixen a res.” (Léo Champion, 1969).

 

 



A ‘Le drapeau noir, l’équerre et le compas’ (*), pàgina 132, hi llegim la referència del company Joaquim Delgado: 
 
“Joaquim Delgado, nat a Cardona, Catalunya, el 4 de març de 1934, va viure amb la seva família refugiada a França, com tantes famílies republicanes exiliades.

Obrer ebenista. Va ser secretari de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL) a Grenoble. Era un jove tranquil, idealista, cultivat. Autodidacta, llegia molt. Lectures a nivell eclèctic.

El Germà Delgado va ser iniciat el 22 d’abril de 1960 a la Lògia ‘Les Appretis´Éternels’, del Gran Orient de França, a Grenoble. Va adquirir el grau de Company el 26 de maig de 1961. A causa d’obligacions profanes se’n va anar de Grenoble, ja que feia de dibuixant generalista per les emissions de la televisió. Durant aquell temps a París participava assíduament com a visitant en tingudes de la Lògia Thélème.

Detingut durant una estada a Madrid, Delgado va ser acusat de participar en un atac a la seu del sindicat vertical franquista, que solament havia provocat alguns danys materials, cos que va negar, doncs en cas d’haver participat no hauria estat en negativa i hauria reivindicat l’acció. No obstant, Delgado, igual que el seu amic anarquista Francisco Granado, va ser condemnat a pena de mort per un consell de guerra militar sumaríssim el 13 d’agost de 1963.

Les autoritats franceses no van intervenir quan en realitat era ciutadà nacionalitzat francès. I aquests dos joves llibertaris van ser garrotats a l’alba del 17 d’agost de 1963. Ambdós llibertaris tenien menys de 30 anys d’edat. En canvi, el seu assassí, el general Franco, va morir al seu llit dotze anys més tard, a 83 anys.

En una tinguda fúnebre, el 15 de novembre de 1963, el Germà Orador de la Lògia ‘Les Appretis´Éternels’, el Germà Chollet, va fer elogis del Germà Joaquim Delgado, que havia estat a punt se ser Mestre Maçó.”

(*) ‘Le drapeau noir, l’équerre et le compas’, par Léo Campion, Augmenté de deux textes de Patricio Salcedo.

Editions K’A. Ille-sur-Têt (2013). 197 pàgines. Preu: 20 euros.
[www.editionska.com]    [contact@editionska.com]

Francmaçoneria (**) 


Per Léo Campion (1905-1992), la francmaçoneria tindria una vocació llibertària. Els anarquistes que en formen part són una minoria. L’autor presenta biografies de francmaçons anarquistes tot insistint sobre el caire humanista, valor comú en ambdós corrents de pensament. S’evoca, entre altres, figueres com ara Bakunin, Reclus, Louise Michel, Robin, Faure i Volin.
Aquesta obra va ser editada per primera vegada l’any 1969 a les edicions ‘Culture et Liberté’ (Marsella), titulat ‘Les anarchistes dans la franc-maçonerie’. Hi havia dues versions, una de 176 pàgines i una de més extensa de 242 pàgines, la qual recollia biografies de francmaçons en actiu. L’any 1978 es va reeditar un compendi a les edicions Goutal-Darly. Posteriorment, els any 1996, 2002 i 2004 a les edicions ‘Alternative Libertaire Brusselles’ i la ‘Maison de la  solidarité et de la Fraternité’ d’Evry.. 

(**)La feuille d’infos du Centre International de Recherches sur l’Anarchisme (CIRA)’ núm. 151 (juny de 2013)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada