divendres, 26 d’abril del 2013

George Orwell va fugir de la repressió republicana burgesa i stalinista contra el POUM per Portbou després de les jornades de maig 1937

Setanta-cinc anys de la publicació de 'Homage to Catalonia' 




 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 25/04/2013 
Portbou (Alt Empordà).- 

El periodista i escriptor esquerranista anglès George Orwell i la seva companya, Eileen, van fugir de la repressió republicana burgesa i stalinista contra el POUM per Portbou, l’Albera Marítima, després de les jornades de maig de 1937.
Orwell, el 25 d'abril de 1938, encara plena guerra, va publicar a l'editorial Secker and Warburg de Londres un llibre que portava per títol 'Homage to Catalonia'. El volum, de 368 pàgines en l'edició original, era la narració anticapitalista de la revolució social al Principat de Catalunya i l’Aragó, des de la perspectiva d'un jove caporal de les milícies del POUM, el partit marxista revolucionari i comunista enfrontat al stalinisme que acabà essent perseguit i prohibit per la República espanyola i molt atacat des de Moscou per Stalin.
La pressió stalinista de Moscou no el va abandonar ni després de tornar a Anglaterra. Així, Orwell i Eileen van anar-se'n de Barcelona quan foren acusats oficialment d'espionatge per part de la República burgesa espanyola, pel fet de ser propers al POUM d’Andreu Nin, el qual va ser assassinat per la policia republicana espanyola. Tan bon punt van arribar a Anglaterra, es va dedicar a escriure el llibre, però l'editorial que havia publicat els seus volums anteriors, Gollancz, no el va voler. Finalment Secker and Warburg, una petita editorial que publicava llibres de l'esquerra oficial, se'n va fer càrrec. 
En un primer moment no es pot pas dir que fos cap èxit. Només se'n van vendre nou-cents exemplars i el començament de la segona guerra mundial interimperialista el va arraconar. No fou fins a la dècada dels cinquanta que 'Homage to Catalonia' prengué la dimensió de llibre popular, en bona part a redós de l'èxit dels altres llibres d'Orwell, molt destacadament el sempre aclamat '1984'. L’any 1962 Penguin el va reeditar i d'aleshores ençà sempre ha estat disponible en nombroses edicions, cada volta en més idiomes. La crítica del règim stalinista des de l'esquerra va ser vista com una autèntica premonició per molts lectors. 
Al nostre país, la fama aconseguida arreu per un llibre anglès que es titulava 'Homenatge a Catalunya' va cridar molt l'atenció en ple franquisme. L'edició francesa de Gallimard, publicada el 1955, portava per títol 'La Catalogne libre', fet que va motivar més d'una confusió sobre la temàtica del llibre, prohibit per la censura franquista. El fet que autors com Noam Chomsky el recomanessin ferventment en va fer créixer molt la reputació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada