dimarts, 13 de març del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 13 de març de 1923 mor a l'hospital de la Santa Creu de Barcelona, de resultes d'un atemptat comès tres dies abans, l'anarcosindicalista Francesc Comas i Pagès, també conegut com Paronas.

Francesc Comas i PagèsHavia nascut en 1896 a Sabadell.   
En 1922 assistí a la Conferència de Blanes en representació dels vidriers de Barcelona.  







Francesc Comas i Pagès:  
El 13 de març de 1923 mor a l'hospital de la Santa Creu de Barcelona, de resultes d'un atemptat comès tres dies abans, l'anarcosindicalista Francesc Comas i Pagès, també conegut com Paronas. Havia nascut en 1896 a Sabadell (Vallès Occidental).
En 1918 fou delegat per la Unió Vidriera, que tenia uns 500 vidriers barcelonins adherits, en el Congrés de Sants de la Confederació Nacional del Treball (CNT). En aquest any també fou delegat del Sindicat de Constructors de Carruatges i Ferrers de Sabadell als comicis de la Confederació Regional del Treball de Catalunya de la CNT celebrats a Barcelona.
En 1920 publicà, sota el pseudònim Paronas, el fullet ¡A vosotras mujeres!, editat en la biblioteca «El Cráter Social del Ramo del Vidrio».
En 1920 fou detingut i deportat el 30 de novembre amb altres anarcosindicalistes a bord del vaixell «La Giralda» cap a la fortalesa de La Mola, a Maó (Menorca, Illes Balears).
Formà part del Comitè Pro Presos i destacà en la lluita per la llibertat dels companys castigats per les represàlies del cap superior de la policia general Miquel Arlegui Bayones i del general Severiano Martínez Anido, governador civil de Barcelona.
En 1922 assistí a la Conferència de Blanes (la Selva marítima) en representació dels vidriers de Barcelona.
El 6 de novembre de 1922 presidí un míting al Teatre Bosc de  per exigir la legalització de la CNT aleshores prohibida.
El 10 de març de 1923 a Barcelona fou ferit greument en l'atemptat que costà la vida de Salvador Seguí i Rubinat (El Noi del Sucre), a qui acompanyava com a secretari, morint tres dies després. Les seves últimes paraules les va dedicar a Salvador Seguí: «Pobre Noi! Pobre Noi!».
El seu enterrament el 18 de març arrossegà una immensa multitud ja que també servir per acomiadar Salvador Seguí que havia estat inhumat a corre-cuita i en secret per les autoritats per evitar aldarulls.
El periòdic Cultura Obrera de Palma (Mallorca, Illes Balears) li edità el seu llibre Llagas sociales (ca. 1922), també sota el pseudònim Paronas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada