divendres, 22 de març del 2013

20 anys del nyap de l’Estat en forma de variant de Sant Daniel

L'ecologista Nani Rocas va ser condemnat per la protesta en la inauguració ministerial (video).
L'actual variant de Girona està mal dissenyada i és 
mortalment perillosa.


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 21/03/2013 
Girona (Gironès).- 

Vint anys després de la seva inauguració, la variant de Girona per la vall de Sant Daniel ensenya les vergonyes. 


En la sonada protesta social ecologista per la inauguració ministerial va ser detingut per la Brigada d’Informació de la Guàrdia Civil de la Comandància de Girona el company Nani Rocas, cofundador de Convergència Socialista de Catalunya (CSC) a Girona l’any 1975, del Grup de Defensa del Medi Ambient del Gironès (GDMA) i de la primera organització política ecologista de Catalunya ALTERNATIVA VERDA (MEC), el qual finalment va ser condemnat per vexacions a les autoritats presents en la inauguració de fa 20 vint anys, entre les qual hi havia el ministre d’obres públiques del govern de Felipe González, Josep Borrell, i l’alcalde de Girona pel PSC Joaquim Nadal.



En Nani Rocas

Al cap del temps, en Nani, en Mines, l’Strubell, en Garcia i molts altres opositors a la variant de la N-II per Sant Daniel queda clar que tenien tota la raó del món, doncs la clenxa oberta a la vall esmentada ha anat quedant més dissimulada gràcies a la regeneració forestal però el mal ambiental ja és irreparable i, pel que fa al trànsit, s'ha confirmat que es tractava d'una via insuficient i, encara que sembli paradoxal, evitable.



Dues dècades després, l'acció dels ecologistes, com ara en Nani, que durant la inauguració van ensenyar el cul al ministre Josep Borrell i a l’alcalde Joaquim Nadal adquireix transcendència metafòrica. La Guàrdia Civil va filmar la protesta i la construcció de la variant va ser una baixada de pantalons davant les previsions ministerials, i es van desoir les advertències socials ecologistes de no poca gent que, contra la tossuderia política, profetitzaven el que ha acabat passant. 


Variant N-II
L'obra està mal dissenyada, és mortalment perillosa i l'autèntica ronda de circumval·lació entrarà en servei amb la gratuïtat del tram de l'autopista a partir de la connexió de la N-II a Fornells. De fet, la Història no perdona i no absolt els irresponsables. Ara el PSC i el PSOE es troben tocats i mig enfonsats en aquest moment de segona i potser definitiva gran depressió mundial del nociu sistema capitalista. 

20 anys d'una lluita social històrica a Girona
Sopa de Cabra en el Festival ontra la Variant. Organitzat a la Vall de Sant Daniel. Maig del 1989














Els anys precedents a la inauguració de la variant es van destacar per una sostinguda i forta oposició social, a Girona  tots els balcons eren plens de banderes verdes  i cartells  contra la variant, cada dissabte al capdamunt de la Rambla de Girona  la Coordinadora N-II per l'Autopista hi tenia una gran parada d'informació, denúncia i acció. 
El plè de l'ajuntament de Girona en el que es va aprobar el projecte de la variant, la tensió incial entre el públic que omplia la sala de plens va donar peu a les posteriors empentes i patacades, la policia amb prou feines va poder evacuar a l'alcalde  i regidors contra els que el públic es va llençar un cop realitzada la votació.
Van ser anys caracteritzats per una pràctica sistemàtica de l'acció directa com van ser les ocupacions temporals de la Vall de Sant Danie, amb nombrosos actes de protesta populars,  amb freqüents enfrontaments amb la Guàrdia Civil anant a aturar les gegantesques màquines,  i  accions de sabotatge durant tot el temps que va durar la seva construcció tal com ens recorda aquesta cançó del grup gironí Parriana dedicada a l'alcaldíssim Joaquim Nadal a l'any 1991.

Parriana. Ai, Quimet!
http://www.youtube.com/watch?v=3Uzk4oqHhsY

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada