dimecres, 18 de juliol del 2018

Acte de record a l'anarquista i primera regidora de les comarques de Girona Teresa Pons Tomàs i de conmemoració del 19 de Juliol del 1936.

Al Passeig Teresa Pons, al Veinat  de Salt, darrera la Coma-Cros.  
Conduirà l'acte  l'historiador saltenc Agapit Alonso i Pont.  
Aquest 19 de Juliol a les 20h.  


Acte de record a l'anarquista i primera regidora de les comarques de Girona Teresa Pons Tomàs  i de conmemoració del 19 de Juliol del 1936.
 Al Passeig Teresa Pons, al Veinat  de Salt, darrera la Coma-Cros. 
Conduirà l'acte  l'historiador saltenc Agapit Alonso i Pont.
Aquest 19 de Juliol a les 20h.
 
19 de juliol de1936
Anarquista i regiora de Salt
TERESA PONS TOMÀS

Salt (1911) -  Montauban (1988)

El nostre record per a la Teresa i tots els lluitadors llibertaris del nostre poble d'ahir i d'avui.

Per uina societat nova, lliure i sense estat. 
Visca la Anarquía
19 de juliol de  2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: L’11 de juny de 1902 neix a Can Clarà del Veïnat de Salt l’anarcosindicalista Isidre Pons i Tomàs

Condemnat a mort en consell de guerra sumaríssim a Girona va ser afusellat el matí del 15 de novembre de 1939 en la tàpia del cementiri vell del municipi junt amb seu germà Jordano, també ferroviari de la CNT-AIT
Isidre i Jordano  Pons Tomàs (enfilat) amb ferroviaris del tren de Girona. Foto de  portada del llibre "Sumaríssim d'urgència 1643. La Guerra Civil dels germans Clarà (i Piñol)".  
MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST El 10 d’abril de 1911 neix a Salt (Gironès) la anarquista Teresa Pons Tomàs

En nom de la CNT-AIT l’octubre de 1936 va ser nomenada regidora del Consell Municipal, esdevenint la primera regidora dona a les comarques gironines

 

 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 3 de febrer de 1914 neix a Salt l’anarcosindicalista Francesc Pons Tomàs

Alumnes de l’Escola Racionalista de Salt en 1933. Era l’única escola mixta de Salt i, bàsicament, procurava la instrucció dels fills dels obrers del tèxtil de Salt. A mà dreta, el mestre Expósito Duran, al costat de la seva esposa, i a mà esquerra, el mestre  Roman. 
Paco va ser assassinat junt a un altre soldat a finals de maig el 1938 per un oficial stalinista de la 27 Divisió en la batalla del Merengue (puig de Deu) --a la carretera Balaguer a Camarasa (Noguera)-- en negar-se a complir una segona ordre que significava la mort segura i militarment inútil del batalló que comandava a l'edat de vint-i-tres anys. Ambdós dos cossos van ser llançats a la cuneta. 
Francesc Pons Tomàs morí fent-se ressò de la seva dignitat llibertària, adquirida en el moviment obrer de Salt, després de 22 mesos de pressió stalinista en el front.  

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 2 de mig de 1905 neix a Salt l’anarcosindicalista Jordano Pons i Tomàs

Ferroviari de la CNT-AIT va ser afusellat pel franquisme al cementiri vell de Girona el 15 de novembre de 1939 junt amb seu germà Isidre, també de la CNT  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada