dimarts, 17 de juliol del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 17 de juliol de 1957 neix a Foggia l'historiador, professor i militant anarquista Gaetano Manfredonia

El 27 d’abril de 2006 participà en el Segon Col·loqui sobre anarquisme que organitzà el Grup Puig Antich de la CGA i que es celebrà a Perpinyà amb nombrosa presència militant llibertària de la Catalunya Nord, occitana i també amb anarquistes de l’Alt Empordà. Gaetano Manfredonia va dissertar sobre ‘De la Charte d’Amiens à la Révolution de juillet 1936 en Espagne: quelques réflexions autour des espoirs et défaits du mouvement ouvrier révolutionnaire’.  


 
Gaetano Manfredonia:  
El 17 de juliol de 1957 neix a Foggia (Foggia, Pulla) l'historiador, professor i militant anarquista Gaetano Manfredonia.
En 1984 presentà la tesi doctoral d'història contemporània, dirigida per Raoul Girardet, L'individualisme anarchiste en France (1880-1914) i en 1990 una de nova, també dirigida per Girardet, titulada Études sur le mouvement anarchiste en France. Ha centrat el seus estudis sobre els corrents llibertaris a Itàlia i a la República francesa. En 2007, amb la publicació del seu llibre Anarchisme et changement social. Insurrectionnalisme, syndicalisme, éducationnisme-réalisateur, renovà la historiografia del moviment anarquista francès en proposar una nova tipologia de l'anarquisme i dels anarquistes. Estudià a l'École Nationale Supérieure des Sciences de l'Information et des Bibliothèques (ENSSIB, Escola Nacional Superior de Ciències de la Informació i de Biblioteques) i a l'Institut d'Estudis Polítics (IEP) de París (Illa de França) i fou professor de Ciències Econòmiques. Actualment és funcionari en el Cos de Conservadors de les Biblioteques Territorials de França i director de la Biblioteca Departamental de Préstec de Corresa (Llemosí, Occitània).
En 2016 participà en el documental Ni Dieu ni maître, une histoire de l'anarchisme, dirigit per per Tancrède Ramonet.
Trobem articles seus en diferents publicacions periòdiques, com ara Annales historiques de la Révolution française, Cités, Éthnologie française, La Feuille, Itinéraire, Le Monde Libertaire, Le Mouvement social, Revue Française d'Histoire des Idées Politiques, Vingtième Siècle, Volontà, etc.
Entre les seves obres podem destacar L'Espagne libertaire (1986, amb altres), Les anarchistes et la Révolution française (1990, amb altres), Art et anarchie. Actes du colloque «Les Dix ans de Radio libertaire» (1993, amb altres), Déviance en société libertaire. Prison et anarchie (1993, amb altres), La lutte humaine. Luigi Fabbri, le mouvement anarchiste italien et la lutte contre le fascisme (1994), La chanson anarchiste en France des origines à 1914. «Dansons la Ravachole!» (1997), La culture libertaire. Actes du colloque international, Grenoble, mars 1996 (1997, amb altres), Agir au lieu d'élire. Les anarchistes et les élections (1999, amb altres), Les cultures politiques en France (1999, amb altres), L'Anarchisme en Europe (2001), L'anarchisme a-t-il un avenir? Histoire de femmes, d'hommes et de leurs imaginaires. Colloque International. Toulouse, 1999 (2001, amb altres), Changer le monde sans prendre le pouvoir? Nouveaux libertaires, nouveaux communistes (2003, amb altres), Anarchisme et changement social. Insurrectionnalisme, syndicalisme, éducationnisme-réalisateur (2007), Élisée Reclus, Paul Vidal de la Blache. Le géographe, la cité et le monde, hier et aujourd'hui (2009, amb altres), Libres! Toujours... Anthologie de la chanson et de la poésie anarchistes du XIXe siècle (2011), Actualité de Bakounine (1814-2014) (2014, amb altres), Histoire mondiale de l'anarchie (2014), Rêves et passions d’un chercheur militant : Mélanges offerts à Ronald Creagh (2017, amb altres) i altri.
El dijous 27 d’abril de 2006 participà en el Segon Col·loqui sobre anarquisme que organitzà el Grup Puig Antich de la Coordinació de Grups Anarquistes (CGA) i que es celebrà --amb nombrosa presència militant llibertària de la Catalunya Nord, occitana i també amb anarquistes de l’Alt Empordà-- a la Sala de les Llibertats, a Perpinyà (Rosselló). Gaetano Manfredonia va dissertar sobre ‘De la Charte d’Amiens à la Révolution de juillet 1936 en Espagne: quelques réflexions autour des espoirs et défaits du mouvement ouvrier révolutionnaire’.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada