dissabte, 21 de setembre del 2024

El desè Col·loqui Internacional Walter Benjamin debat aPortbou els reptes de la memòria en l’era digital

El desè Col·loqui Internacional Walter Benjamin debat a Portbou els reptes de la memòria en l'era digital

José María Lassalle, doctor en Dret, serà l'encarregat de fer la conferència inaugural

El col·loqui combinarà una part acadèmica amb activitats culturals més lúdiques

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Portbou (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada) 21/09/2024.- Segons EMPORDA.INFO, Portbou acolli des d'ahir 20 al 22 de setembre, una desena edició del Col·loqui Internacional Walter Benjamin, organitzat pel Memorial Democràtic, el Museu Memorial de l'Exili (MUME), la Càtedra Walter Benjamin de la Universitat de Girona (UdG) i l'Ajuntament de Portbou, amb la col·laboració de l'EUROM-UB i el centre de creació contemporània Nau Côclea. Amb el títol Món digital, imatges i Història: memòries en tensió, l'edició d'enguany analitzarà els desafiaments de les polítiques de memòria en un món globalitzat i profundament influït per les eines digitals.

Retorn a Portbou

Després d'algunes edicions celebrades en altres formats, el desè Col·loqui torna a la seva seu original, Portbou, i recupera les dates de setembre, tal com es feia en els seus inicis. Aquesta tornada reafirma la implicació de l'Ajuntament de Portbou en l'organització d'un esdeveniment que busca la reflexió sobre la memòria històrica en relació amb el pensament de Walter Benjamin, figura de la filosofia i la teoria crítica del segle XX. Tal com l'alcalde de Portbou, Gael Garcia, va assegurar durant l'acte de presentació «el municipi ha treballat per recuperar el col·loqui perquè vol liderar la reivindicació de la figura de Walter Benjamin», ja que Portbou vol situar-se com «un actiu en les polítiques de memòria del país». A més, l'alcalde valora positivament que la programació lliga les activitats acadèmiques amb l'oferta de lleure i cultura oberta al públic en general.

El col·loqui reunirà experts nacionals i internacionals per debatre sobre l'impacte de la irrupció digital en la manera d'entendre, estudiar i transmetre la història. La transformació digital ha significat un veritable «gir copernicà», especialment en les tres darreres dècades, redefinint la forma com es produeixen i es comuniquen els continguts històrics, així com l'accés i la recepció d'aquests per part del públic. Aquestes preguntes són especialment rellevants en un moment en què la memòria i la història esdevenen objectes de confrontació també en l'àmbit digital, un espai on és lliure de batalles culturals i geopolítiques.

Un programa acadèmic i lúdic

El col·loqui combinarà una part acadèmica amb activitats culturals més lúdiques. Entre les ponències i taules rodones, s'abordaran temes com els canvis en la investigació històrica, l'ensenyament de la història en l'era digital, i les polítiques públiques de memòria en un context digital i globalitzat. Experts com José María Lasalle (Universitat Pontifícia de Comillas), Juan Martín Prada (Universitat de Cadis), Matilde Eiroa (Universitat Carlos III de Madrid), Alberto Venegas (Universitat de Múrcia) i Antonio César Moreno Cantano (Universitat Complutense de Madrid) aportaran les perspectives sobre aquests desafiaments.

A més de les conferències, es durà a terme un diàleg entre l'artista Francesc Abad i la crítica i escriptora Cristina Masanés. Aquesta conversa girarà al voltant de l'obra Gent de Re d'Abad, exposada al MUME, i que s'endinsa en temes relacionats amb el pensament de Walter Benjamin.

El col·loqui inclourà també una obra de teatre que tractarà temàtiques sobre la memòria i la història contemporània, així com la tradicional ruta senderista entre Banyuls i Portbou, on es realitza una intervenció artística, guanyadora de la 12a Beca Walter Benjamin, impulsada per Nau Côclea amb el suport del MUME.

Preguntes en el centre del debat

Un dels grans interrogants que abordarà el col·loqui és com les potencialitats tecnològiques, com la intel·ligència artificial i la reproducció digital, afecten el nostre aprenentatge de la història i la nostra relació amb les imatges històriques. Aquestes tecnologies tenen el potencial de subvertir els canals tradicionals de transmissió històrica, però també ofereixen oportunitats per construir una memòria democràtica, plural i rigorosa. Els debats es desenvoluparan sota el profund influent de les idees de Walter Benjamin, el qual ja va anticipar algunes de les reflexions actuals sobre la reproductibilitat tècnica i la història.

Llegat de Benjamin

Aquest col·loqui, pensat sota l'influx del llegat de Walter Benjamin, ofereix una oportunitat per reflexionar sobre el paper de la tecnologia en la manera com preservem, interpretem i debatem la nostra història. En un món cada cop més digitalitzat, la memòria històrica es converteix en una eina poderosa tant per construir una societat més conscient com per lluitar per l'hegemonia cultural i política. Amb un programa variat que combina reflexió acadèmica i activitats culturals, el Col·loqui Walter Benjamin 2024 es perfila com un punt de trobada fonamental per comprendre els nous reptes de la memòria a l'era digital.

Segons informa El Gerió Digital, el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, va assegurar durant el discurs inaugural que la digitalització ha canviat "profundament" com "preservem i interpretem el passat". "No només afecta la manera com arxivem la informació, sinó també com construïm els relats històrics. Aquesta transformació presenta oportunitats, però també riscos", va afirmar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada