dissabte, 21 de setembre del 2024

Front comú a l'Alt Empordà contra el parc eòlic experimental de la Generalitat i els macro parcs industrials marins al golf de Roses

Front comú a l'Alt Empordà contra el parc eòlic experimental de la Generalitat i els macro parcs industrials marins al golf de Roses

La nova plataforma arriba després de l'anunci del govern autonòmic del PSC d'accelerar el PLEMCAT

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL L'Armentera (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 21/09/2024.- Segons informa El Gerió Digital, quatre Ajuntaments afectats del Baix Fluvià (l'Armentera, Ventalló, Sant Mori i Vilahur), Unió de Pagesos i diverses entitats contràries al macro parc eòlic industrial marí al golf de Roses (l'Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord, la IAEDEN - Salvem l'Empordà, SOS Costa Brava i el Fòrum l'Escala - Empúries) ahir divendres al vespre van acordar crear una plataforma del territori per anar tothom plegat en la lluita contra el PLEMCAT de la Generalitat que consideren la porta d'entrada a la instal·lació d'un macro parc eòlic industrial marí. Ho van decidir en una assemblea oberta celebrada ahir divendres al vespre a la Sala Nova de l'Armentera, plena de gom a gom, com a resposta a l'anunci fet aquesta setmana pel nou govern de la Generalitat (PSC) d'accelerar els tràmits per posar en marxa aquest parc experimental de l'eòlica marina sense tenir en compte l'opinió de les organitzacions, la ciutadania del terrirori i científics junt als quatre Ajuntaments esmentats que han alertat de les conseqüències sobre la biodiversitat, l'economia i el paisatge de la zona.

La plataforma plantejarà les futures accions i mobilitzacions contra el PLEMCAT. "Es vol mobilitzar el territori juntament amb les entitats contràries, els Ajuntaments afectats pel PLEMCAT i Unió de Pagesos que estan en contra del macro parc eòlic marí al golf de Roses, en una de les zones de més interès i valor ecològic  de la Mediterrània occidental", va explicat l'advocat Eduard de Ribot.

Sense autorització

De Ribot va recordar que el PLEMCAT encara no té cap autorització ni permís, i tampoc té avaluació ambiental favorable. Es tracta d'un projecte, va dir, que està en fase de procediment i que acaba de passar el tràmit d'informació pública.

Entitats com Stop Macro Parc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord (per a donatius a favor de l'entitat: IBAN ESO9 2100 8111 6702 0010 2028) han presentat al·legacions i quatre dels sis Ajuntaments afectats (Ventalló, l'Armentera, Vilahur i Sant Mori) han informat desfavorablement sobre el PLEMCAT tant davant de l'administració de l'Estat com davant de la Generalitat.

L'advocat assegura que "el PLEMCAT anirà molt més lent del que creuen  des de la Generalitat perquè té un front molt important d'oposició al territori".

"Estem convençuts que l'avaluació ambiental serà desfavorable perquè els valors ambientals en joc en aquesta zona són intensos i no és raonable ubicar-hi una infraestructura d'aquesta magnitud", va assegurar de Ribot.

Recurs contra el POEM

Cal recordar que la zonificació del POEM que dona llum verda al desenvolupament de l'eòlica marina al golf de Roses està impugnada davant el Tribunal Suprem espanyol a través d'un recurs contenciós administratiu presentat per l'Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord i la IAEDEN - Salvem l'Empordà amb el suport de SOS Costa Brava i que ha estat admès a tràmit.

Durant l'assemblea s'ha denunciat una operació de saqueig a l'Empordà contra la qual cal mobilitzar-se per defensar-se.

Pel coordinador d'Unió de Pagesos a les comarques gironies, Narcís Poch, el PLEMCAT "és un projecte per blanquejar el macro parc eòlic marí" i ha denunciat coaccions a pagesos per firmar cartes de mutu acord si no volen ser expropiats. Poch ha demanat al Govern de la Generalitat que aturi el PLEMCAT.

L'alcaldessa de l'Armentera, Cèlia Garbí, va manifestar que "estem molt preocupats, som pobles petits que no se'ns té en compte, no ens sentim escoltats, no han tingut en compte les observacions que hem fet i això ens decep profundament". Va afegir que "cal pensar molt bé com s'aplica la transició energètica que no només afecta als municipis per on passa la línia d'evacuació del PLEMCAT sinó a tot el territori". Es tracta d'un projecte, va dir,  "que suposarà un gran impacte sobre un espai que moltes vegades ha estat amenaçat i que hem de mantenir . No veiem necessària la urgència". Garbí, que va iniciar les intervencions de la mesa de l'acte, va deixat clar que "no estem en contra de la transició energètica però no la volem d'aquesta manera".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada