divendres, 15 de setembre del 2023

Unes 150 persones diuen «prou» als atropellaments mortals a ciclistes a Girona

Unes 150 persones diuen «prou» als atropellaments mortals a ciclistes a Girona 

Minut de silenci «per l'Iris i la seva família» 

Mou-te en Bici organitza una concentració davant l'últim accident a la ciutat que va acabar amb la vida de l'Iris Martí Pujolràs 

La noia, de 21 anys, va ser atropellada dissabte quan circulava per un carril bici a la cruïlla entre el carrer Illa i el Josep Viader 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL – Girona (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) 15/09/2023.- Llegim al Diari de Girona que Mou-te en Bici va organitzar el dimecres al matí una concentració per fer una crida urgent a l'adopció de mesures de pacificació del trànsit a la ciutat de Girona i defensa de vianants i ciclistes. Ho va fer a l'encreuament entre el carrer Illa i el Josep Viader, al barri del Güell-Devesa, on dissabte una jove de 21 anys, Iris Martí Pujolràs, va perdre la vida després que un cotxe la colpegés en aquesta cruïlla quan circulava pel carril bici. A l'acte hi van assistir unes 150 persones, moltes d'elles de la comunitat ciclista, que es van dirigir al punt de concentració en bicicleta. 

L'acte va estar conduït pel president de Mou-te en Bici, Xavier Corominas, que abans de tot va demanar fer un minut de silenci «per l'Iris i la seva família». També es va exposar una pancarta que deia «Prou morts + justícia» i que ja va ser utilitzada quan es va fer una altra concentració, quan Tina Vilanova també va ser envestida mortalment a la carretera dels Àngels fa gairebé dos anys per un conductor borratxo que va fugir del lloc dels fets. «Esperem que sigui l'últim cop que la fem servir», va dir Corominas. 

El president de Mou-te en Bici també va lamentar que no els hi havia «agradat gens que la persona que va atropellar la víctima estigui en llibertat, perquè a més conduïa sense carnet», ja que el Jutjat ha posat la conductora en llibertat amb càrrecs. Per això, va demanar que la justícia sigui «més àgil». En la mateixa línia, l'alcalde, Lluc Salellas, va explicar que «no es poden tarda dos o tres anys a fer judicis en casos com aquests». 

L'alcalde va definir l'accident com una «injustícia» i va remarcar que «com a Ajuntament» havien d'acompanyar «els amics i familiars de la víctima» i s'havia «d'escoltar» a una entitat com Mou-te en Bici, que fa unes «reivindicacions molt clares i justes al voltant de garantir la seguretat de les persones que es mouen amb bicicleta». Salellas va ser acompanyat a l'acte per altres membres de l'equip de govern municipal, com els tinents d'alcaldia Cristina Andreu i Quim Ayats. 

Pacificació de la ciutat 

«Si la delinqüent hagués anat a 30, és gairebé impossible que l'hagués mort», va explicar Xavier Coromines. Per això, Mou-te en Bici reclama una «pacificació de la ciutat» i és que «durant molts anys la motorització ha portat a fer una ciutat pensada pels cotxes». Així, va lamentar que «els esforços que s'han fet per bicicletes, voreres o espais de pacificació hagin estat petits». «Pensem que s'ha d'avançar en això», va declarar el president de l'entitat que va criticar que en el lloc de l'accident hi hagués «un cediu el pas i no un stop». Fins i tot, va demanar poder fer un carrer com el de l'Illa, per on venia el cotxe que va atropellar la víctima, «per als vianants». I és que «és molt estret». En aquest sentit, va demanar més suport al «nou Ajuntament» per «començar a treballar en això». 

Referent a aquest tema, Salellas va apuntar que havien «pacificat dos entorns escolars en les últimes setmanes» i que la «voluntat» de l'Ajuntament «és anar fent» durant els quatre anys de govern. «Hi ha d'haver més espais perquè els vianants i ciclistes puguin anar més segurs» i que s'ha de «combinar» amb una «senyalització» que permeti circular conjuntament cotxes i bicicletes «sense perill». 

A més, va recordar que «si la conductora hagués respectat la velocitat i el cediu el pas, avui no ens trobaríem en aquesta situació». Per això, l'alcalde va dir que volien «instal·lar tan aviat com sigui possibles radars pels cotxes perquè els conductors de vehicles de motors estiguin obligats a respectar la velocitat». 

Flors com a homenatge 

Per altra banda, els regidors del PSC presents a l'acte --Sílvia Paneque, Bea Esporrín, Àngel Martínez i Carla Aguilera-- van col·locar un ram de flors en el lloc dels fets per homenatjar la víctima. «Són moments d'acompanyar la família en el seu dol i el seu dolor», va apuntar Paneque, que va afegir que calia «fer una revisió de la mobilitat a Girona». 

També s'està estudiant situar una bicicleta blanca en el punt de l'accident. Una iniciativa que vol promoure Mou-te en Bici perquè la ciutadania sàpiga que allà ha passat un accident d'aquestes característiques. Per exemple, a la carretera dels Àngels hi ha una bicicleta blanca en memòria de Tina Vilanova. De totes maneres, aquesta iniciativa s'ha de consensuar amb la família d'Iris Martí. 

L'accident 

La Policia Municipal de Girona va detenir el diumenge la conductora que el dissabte va atropellar mortalment a la jove. La detinguda està acusada d'un suposat homicidi imprudent i d'un delicte contra la seguretat del trànsit per conduir sense carnet mentre s'instrueixen les diligències al Jutjat de Girona. Segons les primeres investigacions de la Policia Municipal de Girona, el vehicle implicat en l'accident no va respectar aparentment un senyal de cediu el pas, impactant violentament contra la ciclista que circulava pel carril bici. La víctima va ser ràpidament traslladada a l'Hospital Josep Trueta, però lamentablement va morir a conseqüència de les seves greus ferides unes hores després. La Policia Municipal de Girona va iniciar una investigació exhaustiva de l'accident i està sota escrutini la conducta dels dos ocupants del vehicle implicat en l'accident. 

Indignació entre les i els ciclistes 

El tràgic sinistre ha provocat una radical reacció entre la comunitat ciclista local, que ha manifestat la seva indignació pel que consideren una manca de respecte a les normes de circulació i la seguretat dels ciclistes a les vies de la ciutat. En resposta a la tragèdia, Xavier Corominas i Mainegre, exalcalde de Salt i ara president de l'associació Mou-te en Bici, va emetre un contundent comunicat en què exigeix canvis urgents per millorar la seguretat dels ciclistes a Girona. Corominas va destacar: «tenim ràbia, i dolor, la pacificació del trànsit, per fer una ciutat per les persones s'ha de fer radicalment, no hi valen excuses. Prou». A més, va expressar les seves condolences als familiars i amics de la jove morta, com també va fer l'alcalde Girona, Lluc Salellas. 

En conversa amb Diari de Girona, el president de Mou-te en Bici va presentar diverses propostes concretes, incloent-hi la pintura de carrils bici en vermell i la creació d'espais reservats per als ciclistes als passos de vianants. També va demanar un augment significatiu de la inversió en infraestructures ciclables i campanyes de conscienciació. 

Corominas va subratllar la necessitat de fer canvis «immediats i radicals» per garantir la seguretat dels ciclistes a la ciutat i va lamentar la falta de progressos des del 2015 en les propostes de l'associació. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada