L'Onze de Setembre a Girona
Marxa de les Torxes il·lumina el Barri Vell de Girona
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) 14/09/2023.- Llegim al Diari de Girona que la Marxa de les Torxes va recórrer durant la nit del 10 de setembre les principals artèries del Barri Vell de la ciutat de Girona entre una gran expectació. L'acte, organitzat per Òmnium Cultural, va donar el tret de sortida a la seva 16a edició amb la lectura del manifest a càrrec del que fou el president de la Generalitat de Catalunya Quim Torra. El recorregut va començar a caminar a les escales de la Catedral amb l'ambientació de la Fal·lera Gironina i els Diables de l'Onyar, fins arribar a la plaça del Vi, on es va posar punt i final a la marxa amb el cant d'Els Segadors, l'encesa del peveter i un castell de focs.
La Marxa de les Torxes també es va dur a terme a Anglès, Blanes, la Bisbal d'Empordà i Salt.
L'independentisme de nou fa seu els carrers de Girona
L'Onze de Setembre a la ciutat de Girona ha estat una Diada reivindicativa i familiar en una mobilització per la independència.
Llegim al diari El Punt Avui que una estelada vermella es va penjar al balcó de l'ajuntament de Girona durant l'acte L'Onze a les 12 organitzat per l'ADAC, el Casal Independentista El Forn i l'Ateneu 24 de Juny en el qual dos dels represaliats gironins, Carla Costa i Òscar Campos, van llegir el manifest.
El record de l'1-O i de les seves conseqüències va ser molt viu al llarg de la manifestació de la tarda, encapçalada per l'equip de govern municipal, i en la qual van participar 2.000 persones. Així, es van cridar les consignes de fa sis anys com ara Els carrers seran sempre nostres i Ni oblit ni perdó. Davant la seu de la Subdelegació del Govern espanyol hi va haver xiulets contra l'Estat espanyol i la monarquia borbònica. Coincidint amb una parada a Jaume Primer es va declarar persona non grata a la ciutat l'agenta de la policia espanyola infiltrada en el moviment independentista gironí i es van cremar fotocòpies del rei espanyol Felip VI,
La marxa va finalitzar el recorregut a la plaça Independència, on es va cloure la jornada reivindicativa amb la música de La Fera Ferotge. Abans, en el torn dels parlaments, la jove represaliada Carla Costa, condemnada a un any de presó per les protestes postsentència del procés, va exigir una estratègia comuna de l'independentisme. "No volem negociacions buides amb l'Estat. Catalunya no està pacificada." L'alcalde, Lluc Salellas, acompanyat de la vicealcaldessa Gemma Geis i del segon tinent d'alcaldia, Quim Ayats, es va congratular del suport de la gent de Girona als actes de la Diada i va destacar el compromís del govern municipal amb l'independentisme: "El govern de la plaça del Vi és un aliat per fer el camí."
Al matí, l'acte institucional coorganitzat per l'Ajuntament de Girona, la Diputació i la Delegació de la Generalitat es va obrir a la ciutadania en una trobada a la plaça Catalunya amb la presència de l'alcalde d'Elna, Nicolas Garcia, que va defensar la llengua com una de les reivindicacions prioritàries per mantenir la identitat catalana i els lligams entre Catalunya.
Llegim al Diari de Girona que els actes i la programació de l'Onze de Setembre a Girona han tingut a L'Onze a les 12, a la plaça del Vi, un contingut de mobilització per la independència que a la tarda la manifestació s'ha tornat reivindicativa i familiar. «L'any passat [l'Onze de Setembre a la ciutat] ja va ser exitòs, i aquest any ho tornem a fer» explicava Núria Giol, presidenta d'Òmnium Cultural al Gironès i membre de Girona Vota, la plataforma unitària que agrupa diferents entitats i partits independentistes i s'ha encarregat de l'organització de la Diada Nacional a la ciutat. «Girona sempre ha tingut una tradició forta de mobilitzacions, però amb les mobilitzacions massives dels últims anys s'havia deixat de fer», continuava Giol. En aquest sentit, la voluntat, compartida per la vintena d'entitats que conformen Girona Vota estaven d'acord i creuen que calia oferir alternatives a la ciutat.«Ho fem perquè que tothom pugui sortir al carrer, i no cal anar a Barcelona si no es vol. Així, la gent que es queda, que és molta, també pot reivindicar-s'hi».
La celebració a Girona començà el diumenge a dos quarts de 10 del vespre a les escales de la Catedral, amb la Marxa de les Torxes, un acte que també es va viure a diferents localitats catalanes i enguany Òmnium Cultural organitzà la seva la setzena edició a Girona. Laia Martín presentà l'acte inicial del vespre, que s'obrí amb l'actuació musical de Nasi Marco i prosseguí amb un reconeixement als 25 anys de l'Ateneu 24 de juny. La lectura del manifest a càrrec del que fou president Quim Torra donant peu a l'inici de la Marxa de les Torxes, que començà a dos quarts d'11 del vespre tot fent un recorregut pels carrers del Barri Vell amb l'ambientació de Fal·lera Gironina i Diables de l'Onyar. L'arribada es va fer a la plaça del Vi, on es s'acabà aquesta marxa amb el cant d'Els Segadors i l'encesa del peveter. Per acabar, els Diables de l'Onyar oferiren un breu castell de focs. Les torxes es podien comprar durant tot el dia a la plaça de la Catedral i tenien un preu de 3 euros.
L'Onze de Setembre començà a les 11 del matí amb l'acte institucional organitzat per l'Ajuntament. Enguany se celebrà per primer cop a la plaça de Catalunya, amb l'objectiu de fer-lo «més popular i festiu» i perquè en pugui gaudir més gent. En els últims anys, la commemoració s'havia portat a terme al Pati de les Magnòlies de la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona i al claustre de la Diputació de Girona.
A partir de les 12 del migdia, a la plaça del Vi, tingué lloc l'acte L'Onze a les 12, que coorganitzaven l'ADAC, El Forn i l'Ateneu 24 de Juny i el presentà Julieta Cortina. Comptà amb una actuació de Nasi Marco i donà veu a les persones represaliàdes Carla Costa i Òscar Campos, que llegiren un manifest. Per acabar, la Coral de l'ADAC interpretà dues peces musicals. «Aquest any tot va una mica més lligat» explicava Giol, fent referència al fet que aquest L'Onze a les 12 torna a l'horari habitual, just després de l'acte institucional de l'ajuntament. «El que tingui la inquietud de participar, li posem més fàcil», continuava.
La programació de les celebracions han continuat amb la manifestació de la tarda. Començà a les 17:14h a la plaça del Vi i va fer un recorregut per la ciutat passant per davant de la seu gironina de la Delegació de la Generalitat i la seu de la Subdelegació del Govern espanyol a Girona per finalitzar a la plaça de la Independència, on es tancà la marxa amb una llegida del manifest. I allà mateix, a les 19:00h començarà el fi de festa musical organitzat per l'Ajuntament, amb el concert del grup La Fera Ferotge, un quartet que versiona les cançons d'Ovidi Montllor.
També des de Girona han sortit diversos autocars per facilitar l'assistència als actes de Barcelona, tal com s'ha fet en les celebracions dels últims anys. «Intentem dinamitzar i animar la gent que hi hagi una bona assistència a Barcelona, si algú no pot assistir a Barcelona també hi ha manifestació aquí a Girona» apuntava Josep Vila, coordinador de l'ANC a Girona. L'ANC Gironès i l'Ateneu d'Acció Cultural (ADAC) organitzaren els autobusos que sortien de Girona ciutat, que tenien un cost de 10 euros. La sortida es va fer des de l'aparcament del pavelló de Fontajau, a les 13:30h, i l'hora de tornada al voltant de dos quarts de vuit, un cop acabada la manifestació, que tenia «Via Fora!» com a lema.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada