divendres, 15 de setembre del 2023

La solidaritat comença a arribar a les víctimes del terratrèmol del territori de Marrakech-Safí

La solidaritat comença a arribar a les víctimes del terratrèmol del territori de Marrakech-Safí 

Concentracions en diverses poblacions del Nord-est de Catalunya    

La campanya de micromecenatge de l'ONG Azahara recapta 20.000 euros en 48 hores 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona/Salt (Gironès, comtat de Girona) 15/09/2023.- Llegim al Diari de Girona que el director de la cooperativa d'inserció laboral Idària, amb seu a Salt (Gironès, comtat de Girona), i membre de Social Project 4.0, Karim Sabni El Garraf, lamenta que «el terratrèmol no serà un punt d'inflexió per eradicar el racisme». En aquest sentit, assegura que «el col·lectiu marroquí porta anys estigmatitzat, etiquetat de delinqüent, deshumanitzat, i aquests dies estem llegint comentaris carregats d'un odi brutal, que honestament fa molt mal», reconeix. «El racisme és tan profund i està tan arrelat que és impossible que es pugui revertir, una catàstrofe d'aquesta magnitud no els curarà perquè no són capaços de veure el patiment i les morts de la tragèdia, amb conseqüències que poden arribar a durar anys», assenyala. Amb tot, denuncia l'acte de «racisme cínic» que es va viure a la concentració solidària de Barcelona en record a les víctimes del terratrèmol, quan una cinquantena de manifestants d'extrema dreta van boicotejar el minut de silenci amb crits contra l'amnistia. 

Però una altra part de la societat gironina, que defensa que és «molta», els ha estès la mà. «A vegades n'hi ha prou preguntant-nos com estem, això ja és d'agrair», confessa. «La majoria han reaccionat de manera exquisida, humana, sensible amb el patiment», celebra. En aquest sentit, assegura que «tothom m'ha enviat un missatge preguntant-me com estic, com està la meva família, la gent et diu que està aquí pel que necessitis, han vist la magnitud del desastre i volen ajudar», assenyala. De fet, hi ha persones sense cap vincle amb el Marroc que s'han posat en contacte amb algunes associacions gironines per oferir-se a portar material i ajuda humanitària a la zona afectada pel terratrèmol amb la seva pròpia furgoneta. «Hi ha una solidaritat brutal», celebra. «Això és el que hauria de ser sempre, que ens ajudem els uns als altres, sense perjudicis ni estereotips», reconeix. Però és més pessimista. «Potser a partir d'ara hi haurà coses que canviaran, que si aquests dies algú ha saludat al seu veí marroquí per primera vegada potser començaran a crear un vincle, però no serà la norma, la pandèmia també havia de canviar el món a millor i al final res», sosté. 

L'associació saltenca Azahara en poc més de 48 hores des de que va posar en marxa una campanya de micromecenatge per recaptar fons i enviar-los a cinc entitats locals «de confiança» que treballen sobre el terreny perquè puguin comprar material d'ajuda humanitària. De moment, ja havien aconseguit recaptar 20.000 euros (l'objectiu inicial era de 10.000 euros). El president de l'entitat saltenca, Mohamed El Amrani, celebra la implicació de la ciutadania i explica que «estem a punt de posar en marxa un centre de distribució d'aliments i material a Amizmiz [el poble més proper a l'epicentre del terratrèmol], que entrarà en funcionament en els propers dies, i amb els diners de les donacions els efectius que tenim treballant sobre el terreny compraran tot el que es necessiti». De moment, ja havien enviat 5.000 euros per fer una primera compra per aprovisionar el centre de distribució. 

Llanternes i tendes 

Les necessitats bàsiques, que en un principi eren mantes, aigua, menjar i medicaments, han començat a canviar: «Ara es necessiten llanternes, tendes de campanya, productes d'higiene femenina i llet pels nens», explica. Algunes empreses locals també els han cedit furgonetes i camions per fer arribar l'ajuda humanitària a la zona afectada pel sisme. «Hi ha poblacions on encara no ha arribat cap ajuda», assegura. La majoria de persones que han fet aportacions a la campanya de micromecenatge són joves, tant de la comunitat marroquina com sense cap lligam familiar amb el Marroc. «La campanya s'ha difós a través de les xarxes socials i l'han compartit personalitats com la periodista Mercedes Milá o influencers com La Vecina Rubia», explica. «La gent voldria que actuéssim d'immediat però la planificació és clau perquè cada euro que ha donat la ciutadania tingui un impacte real, ara les carreteres estan col·lapsades i la prioritat és que hi tinguin accés els equips d'emergència». A més, assenyala que «guardarem una part dels diners pel post-emergència, perquè quan el focus mediàtic ja no estigui posat en el terratrèmol del Marroc i tothom se n'oblidi, nosaltres haurem de seguir estant allà». 

Per la seva banda, l'associació gironina ECCIT ha engegat una campanya de donacions colze a colze amb la Mitja Lluna Roja al Marroc. «Ells estan sobre el terreny i tenen una estructura sòlida, nosaltres teníem clar que no volíem ser un obstacle, volíem ajudar», assenyala el membre de la junta directiva de l'entitat, Yasser Saadoune. Des d'aquí han habilitat un número de compte, a través d'on se'ls pot fer arribar una transferència bancària. «Cada setmana enviarem a la Mitja Lluna Roja els diners que haguem recollit i ells s'encarregaran de comprar el material que es necessiti en aquell moment», assegura. 

Desenes de persones recorden a Girona les víctimes del terratrèmol  amb un minut de silenci, s'han fet diversos parlaments i el Consistori estudia com poden ajudar a la reconstrucció 

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, desenes de persones es van concentrar el diumenge al migdia per recordar les víctimes del terratrèmol al territori de Marrakech-Safí. Les i els assistents han fet un minut de silenci després dels parlaments en el què hi han intervingut l'alcalde de la ciutat, Lluc Salellas, que s'ha posat a disposició de les persones afectades. L'acte també ha comptat amb l'activista Karim Sabni com a representant del col·lectiu marroquí i les entitats. La Generalitat ha estat representada per la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral. Totes elles i tots ells han acompanyat les desenes de persones, moltes d'elles marroquines, per "donar escalf" per la tragèdia. Salellas, a més, ha explicat que estan estudiant com poden ajudar en la reconstrucció del territori afectat. "Ens semblava que com a capital havíem d'estar aquí i donar suport a un poble que està molt representat a la ciutat. Volem que el suport no només sigui moral i mirarem com podem fer-ho per ajudar", ha assenyalat. En la mateixa línia s'ha expressat la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, que ha recordat que el marroquí és un poble "que sentim molt proper i que hem d'ajudar en aquests moments". Karim Sabni, per la seva banda ha volgut posar de manifest l'actitud de la població gironina "que sempre respon" i s'ha mostrat "molt preocupat" perquè la xifra de morts no para de créixer i per aquelles persones que "s'han quedat sense res". 

Arreu de les comarques gironines 

Les mostres de condol s'han reproduït arreu de les comarques gironines. Molts Ajuntaments han expressat el seu escalf cap al poble marroquí i bona part dels Consistoris han convocat minuts de silenci amb les associacions i entitats que representen la comunitat marroquina. 

A tall d'exemple durant el diumege desenes de persones s'han concentrat a Blanes. L'acte s'ha fet al passeig de Dintre amb la intervenció de l'alcalde del municipi, Jordi Hernández, acompanyat de bona part dels representants del consistori selvatà. Val a dir que la comunitat marroquina és la principal de les estrangeres al municipi amb prop de 1.500 persones. 

Sant Feliu de Guíxols també ha fet palès el seu suport al poble del Marroc. Allà el minut de silenci s'ha fet als Jardins Juli Garreta i també l'han seguit desenes de persones.  

A Palafrugell, en canvi, l'Ajuntament igual que el de l'Escala, ha organitzat el minut de silenci el dilluns, deu minuts abans d'iniciar els actes de la Diada. Com Palafrugell i l'Escala, Lloret de Mar ha optat per fer el minut de silenci just abans dels actes de la Diada a la Plaça de la Vila. 

A banda de les localitats més grans, també s'han fet minuts de silenci el diumenge a municipis més petits com Begur, al Baix Empordà. 

El dimarts Figueres va recordar les víctimes del terratrèmol amb un minut de silenci de les 200 persones aplegades a la plaça de l'ajuntament. 

Davant l'ajuntament de Roses també hi va haver una concentració solidària amb les víctimes del terratrèmol. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada