dilluns, 21 d’agost del 2023

Xiulets i crits d’independència durant la intervenció de Montilla i ovació a Puigdemont

Xiulets i crits d'independència durant la intervenció de Montilla i ovació a Puigdemont 

El discurs del president Aragonès ha estat interromput per crits d'independència 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Cuixà (Codalet, Conflent, comtat de Conflent) 21/08/2023.- Llegim a VilaWeb que la intervenció del president José Montilla durant l'homenatge pels cinquanta anys de la mort del músic Pau Casals, al monestir de Sant Miquel de Cuixà (Codalet, Conflent, comtat de Conflent), acte organitzat per la Universitat Catalana d'Estiu, no ha tingut la millor acollida entre el públic present. Montilla ha estat rebut al faristol amb crits d'independència i s'ha hagut d'esperar per poder començar a parlar. Durant el discurs s'han sentit forts xiulets quan ha esmentat Casals per reivindicar el diàleg i la negociació, en contraposició "a discursos abraonats i ultimàtums" i ha posat com a objectiu de passar de "l'Espanya excloent" a una "Espanya fraternal respectuosa de la diversitat dels pobles que la conformen i capaç de gestionar amb intel·ligència la seva pluralitat". 

Per contra, totalment diferent ha estat l'entrada del president Carles Puigdemont, amb aplaudiments i crits de "Puigdemont, el nostre president". En el discurs, ha defensat el deure de cercar solucions per al país, per a la llengua i per a la seva gent, i no pas cap sortida personal. "Res del que va fer Pau Casals va ser pensant en ell ni buscant cap sortida personal per a ell, i tenim el deure de continuar fent el mateix", ha insistit.  

En canvi, el president Pere Aragonès també ha estat rebut, com en el cas de Montilla, amb crits d'independència, que l'han obligat a interrompre la intervenció. Aragonès no s'ho ha pres com una crítica: "Sempre és bonic començar els actes recordant quin és el nostre objectiu. I torno a començar." 

Fa molta calor. Com sardines, els assistents s'emboteixen al monestir de Sant Miquel de Cuixà. El claustre és ple. Esperen l'arribada de cinc presidents de la Generalitat: Jordi Pujol, José Montilla, Carles Puigdemont, Quim Torra i Pere Aragonès. Homenatjaran el violoncel·lista Pau Casals, en un acte convocat per la Universitat Catalana d'Estiu (UCE). L'expectació més grossa envolta el president Puigdemont, que avui ha sortit de Bèlgica per primera vegada d'ençà que van retirar-li la immunitat. Puigdemont, mentrestant, és en una sala adjacent al claustre, amb els presidents Montilla, Torra i Aragonès. De cop arriba, per l'altra banda del claustre, el president Pujol. A tocar de migdia, els presidents veuen la llum. Tots cinc --Maragall no hi és per la malaltia; Mas no hi és per raons familiars-- travessen el jardí del claustre. Quan la gent que envolta les columnes veu el president Puigdemont, els crits esclaten: "Puigdemont, el nostre president." De seguida s'escampen, creixen i s'hi afegeixen aplaudiments. Després de la fotografia, en què també apareixen l'abat de Montserrat, Manel Gasch, i el director de l'UCE, Jordi Casassas, els crits dedicats a Puigdemont continuen. Aragonès camina al costat de Pujol, amb qui abans ha enraonat un moment. Quan entren a l'església de Sant Miquel, els crits de "Puigdemont, el nostre president" encara ressonen més i s'allarguen uns minuts, mentre tothom agafa lloc. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada