dilluns, 21 d’agost del 2023

Salvador Ripoll Griñó

Necrològica de Salvador Ripoll Griñó apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 2 de desembre de 1986

Necrològica de Salvador Ripoll Griñó apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 2 de desembre de 1986


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 21 d'agost de 1986 mor al Llemosí (Occitània) l'anarquista, anarcosindicalista i naturista Salvador Ripoll Griñó. Havia nascut cap el 1902 a Flix (Ribera d'Ebre)

Fugint del servei militar obligatori va passar passà la frontera del Pirineu Oriental, establint-se en l'Hexàgon francès, i el març de 1923 va ser declarat insubmís 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí diversos camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Salvador Ripoll Griñó: El 21 d'agost de 1986 mor al Llemosí (Occitània) l'anarquista, anarcosindicalista i naturista Salvador Ripoll Griñó, conegut com El Naturista. Havia nascut cap el 1902 a Flix (Ribera d'Ebre). Era fill de Rossend Ripoll i Francisca Griñó.  

Treballà de jornaler al seu poble natal i des de 1919 milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT). Vegetarià des de jove, era conegut com El Naturista.  

En 1919 va ser detingut a resultes d'un míting celebrat a la vila de Gràcia de Barcelona que acabà en disturbis. Jutjat per aquest fet, va ser condemnat a 18 mesos de presó.  

Fugint del servei militar obligatori va passar passà la frontera del Pirineu Oriental, establint-se en l'Hexàgon francès, i el març de 1923 va ser declarat insubmís.  

Sembla que en 1931, amb la proclamació de la República del 14 d'Abril, retornà a Catalunya.  

Sempre perseguit, hagué de dedicar-se a la venda ambulant pel nord peninsular.  

El 14 d'agost de 1934 va ser detingut a Barcelona, juntament amb Abdón Cebolla Luna i Joaquín Soria, i en l'escorcoll del seu domicili, al número 9 del carrer Blanqueria, es va trobar un arsenal d'armament i de bombes, a més de documentació sindical i uns quants milers de francs francesos. Ell i Joaquín Sòria van ser processats per «tinença il·lícita d'armes» i el 17 de setembre de 1934 van ser condemnats a quatre mesos i un dia de presó.  

Durant la Guerra Civil ocupà llocs de responsabilitat orgànica llibertària.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí diversos camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, i per sortir-ne passà per les Companyies de Treballadors Estrangers (CTE). 

 Durant l'Ocupació alemanya va romandre a la Zona Lliure.  

El març de 1945 vivia a Montsalier (Aups d'Auta Provença, Provença, Occitània). Posteriorment s'establí a Vila Amblard (Dordonha, Llemosí, Occitània), on es casà amb Maria Buisson.  

Milità en la CNT-AIT en l'Exil i, finalment, Regional Exterior de la CNT-AIT. 

Salvador Ripoll Griñó va morir el 21 d'agost de 1986 al Llemosí (Occitània) i va ser inhumt l'endemà a Vila Amblard, on residia. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada