dissabte, 12 d’agost del 2023

Carles Eusebi Lombarte Serrat

Carles Lombarte Serrat

Carles Lombarte Serrat



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 12 d'agost de 1905 neix a Vall-de-roures (Matarranya) l'anarcosindicalista Carles Eusebi Lombarte Serrat 

En el decurs de la Retirada de febrer de 1939, camí de l'exili. passà, amb el també ferit Joan Manent Pesas, la frontera per Puigcerdà (Baixa Cerdanya) i arribà a Lo Vigan (Gard) 

Carles Lombarte Serrat: El 12 d'agost de 1905 neix a Vall-de-roures (Matarranya, Franja de Ponent) l'anarcosindicalista Carles Eusebi Lombarte Serrat. El seu pare es deia Rafael Lombarte i la seva mare, Dolors Serrat.  

Des de molt jove treballà al pantà del seu poble i s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT).  

En 1928 es trobava a l'hexàgon francès i assistí a reunions amb republicans i catalanistes amb la finalitat d'afavorir la caiguda de la dictadura del general Miguel Primo de Rivera.  

Durant els anys republicans es caracteritzà com a home d'acció i quan el cop militar feixista de juliol de 1936 lluità a Vall-de-roures i després marxà cap el front i arribà al grau de tinent.  

Quan ja gairebé la guerra s'acabava, va perdre l'oïda a Barcelona arran d'una explosió al port.  

En el decurs de la Retirada de febrer de 1939, camí de l'exili. passà, amb el també ferit Joan Manent Pesas, la frontera per Puigcerdà (Baixa Cerdanya) i arribà a Lo Vigan (Gard, Occitània).  

Quan esclatà la Segona Guerra Mundial interimperialista, lluità en la guerrilla antinazi i després del conflicte bèl·lic s'establí a Besièrs (Erau, Occitània), on es guanyà la vida venent verdures.  

Quan l'escissió confederal, en 1946 arrenglerà amb el sector del Subcomitè Nacional de la CNT l'Exterior a Besièrs.  

Col·laborà activament en la colònia del refugiats de la República Espanyola establerta a Besièrs i fou un gran amic del català Joan Manent Pesas.  

Posteriorment s'uní als Grups de Presència Confederal i Llibertària i entre l'1 i el 2 de maig de 1970 assistí a la Conferència de Narbona d'aquesta tendència. La seva companya fou Antònia Claudia Borràs.  

Carles Lombarte Serrat va morir el 20 de març de 1993 al seu domicili de Besièrs. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada