dilluns, 31 de juliol del 2023

Alejandro Sancho Riera

Alejandro Sancho Riera (Alcanyís, 1989) [CIRA - Lausana]

Alejandro Sancho Riera (Alcanyís, 1989) [CIRA - Lausana]


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 30 de juliol de 1926 neix a Barcelona el llibertari Alejandro Sancho Riera 

Passà la frontera del Pirineu Oriental i s'instal·là a Ginebra, on es guanyà la vida com a traductor en l'OMS i col·laborà activament en el CIRA 

Alejandro Sancho Riera: El 30 de juliol de 1926 neix a Barcelona el llibertari Alejandro Sancho Riera. La seva mare es deia Rosa Riera Grondona i el seu pare Alejandro Sancho Subirats, republicà federal i capità d'enginyers que entre 1929 i 1930 s'acostà a l'anarcosindicalisme, col·laborant en la premsa sota el pseudònim Fernando Castillo i que tingué un paper destacat en el Comitè Revolucionari creat el juny de 1930 amb militars i anarquistes que preparà la conspiració frustrada d'octubre de 1930 i que acabà detingut i empresonat al castell de Montjuïc, morint mesos després, en 1931, amb 37 anys, de la malaltia allà contreta.  

Alejandro Sancho Riera, passant la frontera del Pirineu Oriental  s'instal·là a Ginebra (Ginebra, Romandia, Arpitània, Suïssa), on es guanyà la vida com a traductor en l'OrganitzacióMundial de la Salut. Col·laborà activament durant 15 anys amb el Centre Internacional de Recerques sobre l'Anarquisme (CIRA) quan aquest s'establí a Ginebra.  

Sota el pseudònim Fernando Castillo, el mateix que va fer servir el seu pare, redactà ressenyes bibliogràfiques per al Bulletin du CIRA.  

A partir de 1973 ajudà els joves emigrants de nacionalitat espanyola que venien a Suïssa a la recerca de feina i mantingué estrets contactes amb els anarquistes de l'Exili, per als quals realitzà, discretament, activitats clandestines ver l'Interior peninsular.  

Es relacionà, entre d'altres, amb els intel·lectuals José Ángel Valente Docasar i Miguel Sánchez-Mazas Ferlosio.  

Després de la mort del dictador Francisco Franco, serví d'enllaç entre el CIRA i els arxius espanyols que s'hi anaven obrint.  

A partir de 1990, quan el CIRA es traslladà a Lausana (Vaud, Suïssa), la seva participació s'hi va reduir per mor de la distància física.  

Malalt d'Alzheimer, els seus últims anys els passà en un centre especialitzat. 

La seva companya, amb qui va tenir tres criatures (Miquel, Lorenzo i Inés), va morir abans que ell.  

Alejandro Sancho Riera va morir el 4 de juny de 2020 a Le Grand-Saconnex (Ginebra). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada