dimarts, 7 de març del 2023

José García Pacheco

Necrològica de José García Pacheco apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 19 de juny de 1990

Necrològica de José García Pacheco apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 19 de juny de 1990


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 7 de març de 1902 neix a Oriola (Baix Segura) l'anarquista i anarcosindicalista José García Pacheco 

Pastor des d'infant, quan tenia 18 anys emigrà a Occitània, passant la frontera del Pirineu Oriental, i s'instal·là a Bordèu (Gironda, Nova Aquitània, Occitània), on milità en el moviment anarquista local 

En 1946 creuà la frontera del Pirineu Oriental amb la seva companya, Carmen Molinero Esteban, i s'instal•là de nou a Bordèu, on visqué de la venda de plantes medicinals a les apotecaries 

José García Pacheco: El 7 de març de 1902 neix a Oriola (Baix Segura, País Valencià) l'anarquista i anarcosindicalista José García Pacheco. El seu pare es deia Juan García Riqueline, pagès, i la seva mare, Josefa Pacheco Pérez.  

Pastor des d'infant, quan tenia 18 anys emigrà a Occitània, passant la frontera del Pirineu Oriental, i s'instal·là a Bordèu (Gironda, Nova Aquitània, Occitània), on milità en el moviment anarquista local. Fou membre del Grup Anarquista «Sébastien Faure» de la Federació Anarquista (FA) i, amic dels germans Lapeyre, mantingué bones relacions amb la Libre Pensée i la Unió Pacifista.  

Quan esclatà la guerra el juliol de 1936 retornà al País valencià i, amic íntim de David Antona Domínguez, va ser enviat per la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) a l'Hospital de Sang d'Ontinyent (Vall d'Albaida, País Valencià). També fou responsable d'un quiosc de premsa confederal de la CNT-AIT.  

En 1939, amb la victòria militar franquista, va ser capturat per les tropes franquistes i tancat un temps.  

Un cop lliure retornà a Oriola, on treballà de pastor i participà en la lluita clandestina.  

En 1946 creuà la frontera del Pirineu Oriental amb la seva companya, Carmen Molinero Esteban, i s'instal·là de nou a Bordèu, on visqué de la venda de plantes medicinals a les apotecaries.  

Gran lector (E. Armand, Manuel Devaldès, Sébastien Faure, Han Ryner, Élisée Reclus i altres), s'oposà a qualsevol mena de  

violència.  

El seu últim domicili va ser a Dormont (Gironda, Nova Aquitània, Occitània).  

José García Pacheco va morir el 23 de març --algunes fonts citen erròniament el 22 de març-- de 1990 a l'Hospital Saint-André de Bordèu i va ser incinerat tres dies després. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada