dijous, 9 de març del 2023

8-M a Catalunya Nord marcat per la vaga general contra la reforma de les pensions

8-M a Catalunya Nord marcat per la vaga general contra la reforma de les pensions 

La vaga feminista d'aquest any reivindica una jubilació justa i igualitària, així com la paritat salarial i laboral i el reconeixement i repartició de les cures 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló, comtat de Rosselló) 08/03/2023.- Llegim a Directa que enguany, a Catalunya Nord, la jornada militant del 8 de març s'inscriu dins del moviment contra la reforma de les jubilacions proposada pel govern liberal d'Emmanuel Macron. Després de la forta mobilització de la jornada de vaga general del dimarts 7 de març, on més de 30.000 persones van desfilar pels carrers de Perpinyà, les diverses assemblees intersindicals han cridat a prolongar la vaga fins la retirada total de la proposta de llei. Dins del record, les grans protestes de 1995 que, després de 3 setmanes de vaga general, van aconseguir que el Govern estatal de l'època retirés la seva reforma de pensions. La vaga feminista d'aquest any s'inclou dins d'aquest moviment contestatari, i les accions del dia d'avui es centren, doncs, en reivindicar una jubilació justa i igualitària, així com la paritat salarial i laboral i el reconeixement i repartició de les cures. Unes reivindicacions que són, des del principi, al bell mig del moviment contra la reforma ja que la nova llei, a més d'endarrerir l'edat de la jubilació, penalitzaria les carreres discontínues, els treballs a temps parcial i els sous baixos. Fets que impactarien sobretot a les dones. 

A Perpinyà, des de primera hora del matí s'han pogut veure piquets i algunes accions per la igualtat. Les treballadores de la companyia d'electricitat, les carteres i les treballadores del ferrocarril han anunciat que es mantindran en lluita i de moment fan piquets davant dels seus llocs de treball. El sector d'educació s'ha aplegat davant de la Inspecció Acadèmica, amb desenes de persones concentrades. Una delegació d'ensenyants hi ha pogut entrar per transmetre les preocupacions del sector. A la sortida, una d'elles, Geraldine Morales del sindicat FSU, ha declarat: "Hem parlat amb l'inspector de la reforma de les pensions i de com afectaria a les dones i li hem demanat que s'aturin les actuals desigualtats de carrera al si del sector, que les baixes per maternitat o per cura de nens deixin de tenir repercussió real a l'hora de pujar d'esglaó, però també hem demanat més formacions en igualtat per al sector ensenyant --no podem tolerar que en certs tallers de Formacions Professionals s'hagin vist calendaris de dones despullades--. Sabem que no hi ha molta diversitat en algunes formacions, que les noies no són ben acollides en certs estudis tècnics o professionals, i veure que les dones presents són als calendaris és una agressió!". 

Marie Buisson, de la CGT, ha manifestat que les dones ja partim de la desigualtat laboral, "les dones cobrem fins a un 40% menys que els homes, tenim carreres marcades per les baixes per maternitat o els temps parcials per poder ocupar-nos dels fills o dels pares malalts; la reforma no farà més que incrementar aquestes desigualtats". Nicolas Ribó, de la CGT, ha afegit: "hem entregat un document amb una sèrie de demandes més pedagògiques, com ara per exemple l'aplicació de la llei d'Educació Sexual i Emocional, que preconitza tres hores a l'any durant tota l'escolaritat". 

Al mateix temps, una delegació de dones del Col·lectiu pels Drets de les Dones, que reuneix representants d'associacions feministes així com grups de treball de dones al si dels sindicats i partits polítics, ha estat rebuda pel Prefecte. Karine Tartas explica alguns detalls de la trobada: "hem transmès les nostres xifres i hem assenyalat la nostra indignació en veure augmentar els indicadors de violències contra les dones. Hi ha cada vegada més trucades als números d'assistència a les víctimes, més denúncies… També hem parlat del dret a l'avortament a Andorra i hem demanat que el govern francès s'impliqui en defensar la militant feminista denunciada per defensar l'avortament". 

A les cinc de la tarda, un grup de sindicalistes, concentrades davant de l'associació patronal més gran de l'Estat francès, MEDEF, ha realitzat una acció simbòlica dipositant a l'entitat un xec gegant amb l'import necessari perquè les dones cobrin una pensió igual als homes. 

A les sis de la tarda la manifestació unitària amb el lema "Per la retirada de la reforma", arrenca al centre de Perpinyà i finalitza el recorregut amb un concert feminista gratuït a la plaça de l'Estació. 

Els piquets continuaran tota la jornada, demà i potser més enllà. S'esperen talls de carreteres, vagues d'estudiants i dies de mobilització amb les reivindicacions feministes sempre al centre. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada