diumenge, 26 de febrer del 2023

Lily Ferrer

Convocatòria d'una conferència de Lilly Ferrer publicada en el periòdic parisenc "Le Libertaire" del 6 de gener de 1925

Convocatòria d'una conferència de Lilly Ferrer publicada en el periòdic parisenc Le Libertaire del 6 de gener de 1925


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 26 de febrer de 1906 neix a Walincourt (Nord-Pas-de-Calais; actualment Walincourt-Selvigny, Nord, Alts de França) l'anarquista Émilie Julienne Laurence Ferrer, coneguda com Lily Ferrer 

Quan l'aixecament militar feixista de juliol de 1936, marxà a Catalunya, passant la frontera del Pirineu oriental, i participà com a miliciana sanitària al front d'Aragó, però a finals d'agost de 1936 retornà a Barcelona, on exercí tasques auxiliars d'infermeria en una guarderia infantil 

Lily Ferrer: El 26 de febrer de 1906 neix a Walincourt (Nord-Pas-de-Calais; actualment Walincourt-Selvigny, Nord, Alts de França) l'anarquista Émilie Julienne Laurence Ferrer, coneguda com Lily Ferrer. Era filla natural de Trinidad María Ángela Jacinta Ferrer, professora de llengües i obrera en una fàbrica de galetes, filla major del pedagog llibertari Francesc Ferrer i Guàrdia. Nasqué a casa del gravador escultor Eile Julien Laurent, pare de la criatura i de dos germans més: Émile Francisco (1907) i Francisco Émile (1909), i tots tres portaren el llinatge Ferrer. El 24 de juliol de 1909 Trinidad reconegué Émilie i Émile Francisco al XX Districte de París (Illa de França).  

El 18 d'octubre de 1924 presidí un homenatge al seu avi celebrat a les Sociétés Savantes de París, organitzat pels grups «L'Éssai» i «Littré» --tres  dies abans havia publicat en Le Libertaire el llarg assaig «Francisco Ferrer. La vie, la mort d'un précurseur»--.  

Militant de la Unió Anarquista (UA), entre l'1 i el 3 de novembre de 1924 intervingué en el Congrés de l'UA celebrat a París i va ser nomenada membre de la Comissió d'Iniciativa de l'UA, al costat de Carouet, Dulud, Gady, Guillot, Kiouane, Le Brasseur, Le Meillour, Morinière, Mualdes, Petroli i Sarnin.  

També assistí al Congrés de l'UA que se celebrà entre el 31 d'octubre i el 2 de novembre de 1925 a Pantin (Seine-Saint-Denis, Illa de França), on va ser destituïda del Comitè d'Iniciativa.  

En aquesta època col·laborava, sobretot amb articles feministes, en Le Libertaire, publicació en la qual realitzà tasques orgàniques, i era membre del Grup Femení de l'UA, per al qual va fer xerrades.  

Posteriorment milità en la Unió Anarquista Comunista (UAC).  

Mare d'una filla, el 28 de juny de 1930 es casà a Gagny (Seine-Saint-Denis, Illa de França) amb l'anarquista Henri Georges Delecourt, amb qui tingué un fill (Georges Delecourt), però amb qui mantingué una relació malaurada.  

Quan l'aixecament militar feixista de juliol de 1936, marxà a Catalunya, passant la frontera del Pirineu oriental, i participà com a miliciana sanitària al front d'Aragó, però a finals d'agost de 1936 retornà a Barcelona, on exercí tasques auxiliars d'infermeria en una guarderia infantil.  

Lily Ferrer, que durant tota la seva vida es dedicà a difondre el pensament llibertari del seu avi, va morir en data indeterminada a l'Hospital Psiquiàtric de Clermont de l'Oise (Oise, Nord-Pas-de-Calais, Alt de França). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada