diumenge, 26 de febrer del 2023

Primitivo Ayora Guía

Necrològica de Primitivo Ayora Guía apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 24 de març de 1963

Necrològica de Primitivo Ayora Guía apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 24 de març de 1963

 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 26 de febrer de 1963 mor a Mont-real (Quebec) l'anarcosindicalista Primitivo Ayora Guía. Havia nascut cap el 1920 a Montoro (Villarluengo, Maestrat 

Militant de la CNT-AIT des de molt jove, en 1939, amb el triomf militar franquista, va ser capturat pels feixistes i tancat al camp de concentració d'Albatera (Baix Segura). Un cop lliure passà la frontera del Pirineu Oriental i va ser internat a diversos camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, i passà per les Companyies de Treballadors Estrangers 

Primitivo Ayora Guía: El 26 de febrer de 1963 mor a Mont-real (Quebec) l'anarcosindicalista Primitivo Ayora Guía. Havia nascut cap el 1920 a Montoro (Villarluengo, Maestrat, Teruel, Aragó). 

Fill d'una família confederal, s'afilià molt jove a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), ben igual que els seus germans (Aurelio, Brígido, Lorenzo i Manuel).  

Durant la Guerra Civil fou soldat, sembla de la 133 Brigada Mixta de la 25 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola.  

En 1939, amb el triomf militar franquista, va ser capturat pels feixistes i tancat al camp de concentració d'Albatera (Baix Segura, País Valencià). Un cop lliure passà la frontera del Pirineu Oriental i va ser internat a diversos camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, i passà per les Companyies de Treballadors Estrangers (CTE).  

Acabà emigrant al Quebec, on milità en la CNT-AIT en l'Exili.  

En 1959 es casà al Quebec amb Catalina Payeras.  

Es conserva correspondència seva de 1963 amb l'anarquista italià Ugo Fedeli dipositada en l'International Institute of Social History (IISH) d'Amsterdam.  

Primitivo Ayora Guía va morir el 26 de febrer de 1963 a Mont-real (Quebec), en un desgraciat accident de feina, i va ser inhumat al cementiri de Notre-Dame-des-Neiges del barri de Côte-des-Neiges de Mont-real. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada