dijous, 19 de gener del 2023

Perpinyà clama contra la reforma de les pensions en una de les manifestacions més multitudinàries de la història de la ciutat

Perpinyà clama contra la reforma de les pensions en una de les manifestacions més multitudinàries de la història de la ciutat 

Centenars de milers de persones s'han manifestat per tot l'Estat francès contra la proposta de Macron d'allargar l'edat de jubilació 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló, comtat de Rosselló) 19/01/2023.- Llegim a VilaWeb que 20.000 persones s'han manifestat, segons l'organització, avui a Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló, comtat de Rosselló) en la protesta contra el nou pla d'Emmanuel Macron per a allargar l'edat de jubilació. És una de les mobilitzacions més multitudinàries d'aquests darrers vint anys a la ciutat, després de la de Tots som Charlie Hebdo que va aplegar prop de 40.000 persones. 

Hi han participat tots els sindicats de Catalunya Nord. La manifestació ha sortit a les 10:45h des de la plaça de Catalunya i ha recorregut la rambla dels Pirineus fins al peu del Castellet, on les i els manifestants s'han aplegat rere una gran pancarta que deia Apugeu els salaris, no l'edat de jubilació. 

Grans alteracions del transport públic 

El transport públic, sobretot els ferrocarrils, ha estat sota mínims durant tota la jornada, i no hi ha hagut cap tren entre Cervera de la Marenda i Narbona. A la xarxa d'autobusos LiO, que opera a tota la regió de Catalunya Nord - Occitània, el seguiment de la vaga ha estat d'un 50%. 

La xarxa de transports és un bon termòmetre dels moviments socials perquè fa visible la mobilització. El ministre de Transports del Govern francès, Clément Beaune, preveient un dia complicat, ha recomanat d'evitar el transport públic. "Tot allò que permeti d'avançar o endarrerir un viatge és benvingut, perquè serà un dijous molt difícil", ha dit en declaracions a France 2. 

El 68% de la ciutadania de l'Estat francès s'oposa al nou pla de pensions de Macron, segons un sondatge de l'Institut d'Opinió Pública, i el 51% és favorable a aquesta primera jornada de vaga. 

Mobilització històrica 

Deixant de banda la manifestació del 2015 arran de l'atemptat contra el Charlie Hebdo, les mobilitzacions contra reformes anteriors de les pensions van fer sortir al carrer unes 15.000 persones el 2019 i 20.000 el 2010. Una altra manifestació molt concorreguda a la ciutat va ser la protesta contra l'extrema dreta del Front National l'any 2002, que va aplegar 15.000 manifestants. 

Macron, criticat per haver anat a Barcelona 

Durant les protestes, que s'han reproduït en més punts de l'Estat francès, s'ha aplegat centenars de milers de manifestants --fins a un milió, segons algunes estimacions--. La petició dels manifestants era que Macron convoqués un referèndum sobre la proposta de reforma. De Barcelona estant, on s'ha desplaçat amb motiu de la cimera hispano-francesa, Macron ha refusat aquesta petició. 

Macron amagat a Barcelona davant la vaga general 

El president de la República francesa ha estat molt criticat pels seus detractors, que consideren que s'ha amagat a Barcelona en una de les jornades de reivindicació social més importants d'aquests darrers anys a l'estat francès. El ministre de Treball, Olivier Dussopt, sí que s'ha excusat de la cimera per a romandre a París. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada