dijous, 19 de gener del 2023

La cimera Sánchez-Macron ha acabat sense compromisos sobre la reobertura de passos fronterers secundaris del Pirineu

La cimera Sánchez-Macron ha acabat sense compromisos sobre la reobertura de passos fronterers secundaris del Pirineu 

Una trentena d'eurodiputats demanen a Sánchez i Macron la reobertura dels passos fronterers: alcaldes i partits catalans denuncien a Estrasburg que el tancament fronterer "vulnera el dret europeu" 

Èxit absolut de la mobilització del 19-G a Barcelona 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Espolla (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) 19/01/2023.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, una trentena d'eurodiputats i eurodiputades demanen al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i al de la República francesa, Emmanuel Macron, la reobertura dels passos fronterers secundaris del Pirineu. La petició s'ha fet a través d'una carta, que han impulsat els eurodiputats del Grup Verd Europeu Jordi Solé i François Alfonsi i el socialdemòcrata Eric Andrieu i han signat 31 membres de la cambra. 

En una roda de premsa des del Parlament Europeu a Estrasburg (Baix Rin), diversos eurodiputats i eurodiputades junt a l'alcalde d'Espolla (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada), Carles Lagresa, han denunciat la situació que es viu des de fa més de dos anys i han afirmat que el tancament "vulnera el dret europeu". Els europarlamentaris i les europarlamentaries esperen que la situació s'abordi aquest dijous a la cimera hispano-francesa que se celebrarà a Barcelona i que el Govern francès "canviï d'actitud". 

Un nou clam per demanar l'obertura dels passos 

En un nou clam per demanar l'obertura dels passos fronterers pirinencs secundaris, tancats des de l'octubre del 2020, un grup d'eurodiputats i eurodiputades han impulsat una carta --on s'hi han sumat una trentena de parlamentaris i parlamentaries del Parlament Europeu-- per reclamar a Sánchez i Macron que abordin aquesta qüestió a la cimera d'aquest dijous a Barcelona i que el Govern francès canviï de posició. 

En una roda de premsa a la seu del Parlament Europeu, l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé, Clara Ponsatí (NI), François Alfonsi (Verds/ALE) i Eric Andrieu (S&D), així com l'alcalde d'Espolla, Carles Lagresa, han denunciat públicament la situació i han demanat a la Comissió Europea que, d'una vegada per totes, es posicioni en un afer que, consideren, "vulnera el dret europeu" més "fonamental": el de la lliure circulació. 

"Demanem al Govern francès que els reobri immediatament, que no segueixi fent pròrrogues perquè entenem que, no només no és compatible amb el dret europeu, sinó que no estan justificats", ha dit Solé. Per això, ha dit, demanen a Sánchez que sigui "més insistent i més eficaç" a l'hora de convèncer el Govern francès que "canviï d'actitud" i els reobri. Pel que fa al paper de la Unió Europea, ha demanat també que no només "interpel·li i dialogui" amb l'Estat francès sinó que també "faci complir el codi de fronteres Schengen i aconsegueixi, a través de la pressió i utilitzant tots els instruments que té, que s'obrin". 

En el mateix sentit, Ponsatí ha acusat la Comissió Europea de "deshinibició escandalosa" en aquest afer. "Si hi ha assumpte en els què han d'actuar són afer com aquest: transfronterers", ha dit. "Demanem acció", ha afegit. 

Per la seva banda, Andrieu ha dit que la situació és totalment "inacceptable" i ha carregat contra el prefecte dels Pirineus Orientals, Rodrigue Furcy: "No ha estat gens respectuós amb el dret europeu".  

En la mateixa línia Alfonsi ha afirmat que es tracta d'una autèntica arbitrarietat per part del Govern francès. 

Lagresa ha desgranat els inconvenients diaris que aquesta situació suposa per a la població que viu a banda i banda de la frontera del Pirineu i també els efectes que té en les relacions que històricament han mantingut els pobles de l'Albera. "És un sensesentit", ha afirmat. 

Sobre la possibilitat de crear brigades policials mixtes per controlar els passos secundaris que continuen tancats i facilitar-ne la reobertura com ahir dimecres apuntaven des dels diaris El Punt Avui i L'Indépendant, els eurodiputats i les eurodiputades han assegurat que no en sabien res però que, en qualsevol cas, això no justificaria mantenir la mesura "ni un dia més". 

Més de dos anys tancats  

El Govern francès va tancar una vintena de passos secundaris del Pirineu fa més de dos anys. A Catalunya, la mesura incloïa el coll de Banyuls, el coll de Costoja, el coll de la Manrella, el camí d'Aja entre Palau de Cerdanya i Puigcerdà i la carretera de la Vinyola Enveig. Uns mesos després, al maig, van reobrir el pas entre Maçanet de Cabrenys i Costoja però la resta s'han mantingut tancats, malgrat diverses iniciatives ciutadanes. 

La cimera Sánchez-Macron acaba sense compromisos sobre la reobertura de passos fronterers i l'oficialitat del català a la Unió Europea, a més, cap de les reivindicacions catalanes ha tingut un rol destacat en la cimera hispano-francesa  

Llegim a VilaWeb que la cimera Sánchez-Macron ha acabat sense compromisos sobre la reobertura de passos fronterers secundaris del Pirineu i l'oficialitat del català a la Unió Europea, segons que han evidenciat aquest migdia ambdós presidents en la compareixença de premsa posterior a la signatura del tractat d'amistat hispano-francès. 

Cap concreció sobre la reobertura dels passos fronterers secundaris del Pirineu 

Sobre la qüestió de la reobertura dels passos fronterers secundaris al nord de Catalunya, Sánchez ha estat molt breu. En resposta a la pregunta d'una periodista, que li ha demanat si creia que el tancament dels passos contravenia l'esperit de Schengen, el president del Govern espanyol ha fugit d'estudi i s'ha limitat a anunciar la creació d'un grup d'estudi bilateral entre l'Estat espanyol i el francès per a abordar la qüestió. Així, el president del Govern espanyol s'ha negat a afegir-hi cap més informació. 

La reobertura dels passos secundaris del Pirineu tancats sota el pretext de combatre la "immigració il·legal" i el "terrorisme", és una reivindicació que agermana els alcaldes de l'Alt Empordà i el Vallespir, i que Aragonès recollí a la seva carta dels onze punts a Sánchez. Però el president del Govern espanyol ha dedicat pocs segons a tractar la qüestió. 

Macron no es mulla per l'oficialitat del català a la UE 

Emmanuel Macron, per la seva banda, ha refusat d'aclarir si l'Estat francès donaria suport a l'oficialitat del català a la Unió Europea. "Vostè em perdonarà que em refugiï darrere un principi senzill, que consisteix a no parlar sobre la vida política interna dels meus amics. Nosaltres vivim amb una història que ha forjat els nostres estats nació, i França, amb l'especificitat cultural i lingüística de diverses de les seves regions, no és cap excepció en aquest sentit. De forma general, crec que la manera de gestionar això és una política de reconeixement i respecte de les constitucions democràtiques, mantenint el marc democràticament elegit", s'ha limitat a dir en resposta a la pregunta d'un periodista. 

Èxit absolut de la mobilització del 19-G a Barcelona 

El Consell de la República Catalana comunica: 

El Consell de la República, l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i 30 entitats independentistes han convocat la mobilització d'aquest #19G davant la cimera franco-espanyola celebrada a Barcelona. Ha estat un èxit absolut malgrat les fredes temperatures i ser un dia feiner entre setmana. 30.000 persones s'han mobilitzat per dir ben alt: 'Aquí no s'ha acabat res!'. 

Després de la fotografia grupal de totes les entitats a les Columnes de Puig i Cadafalch, Pere Manzanares, tinent d'alcalde de l'Ajuntament d'Elna (Catalunya del Nord) i Gemma Pera, represaliada per les mobilitzacions de suport a Pablo Hasél, han llegit un manifest conjunt. En acabat, la multitud que omplia l'avinguda Maria Cristina ha proferit una xiulada descomunal coincidint amb l'hora d'arribada del president francès Emmanuel Macron al Palau Nacional. 

Toni Castellà, membre del Govern del Consell de la República, ha assegurat que avui "s'ha fet història" i que el poble de Catalunya ha certificat que el procés d'independència no s'ha acabat. 

Junqueras se'n va escridassat de la concentració independentista contra la cimera Sánchez-Macron 

Segons VilaWeb, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha estat escridassat per un grup de manifestants quan participava en la concentració independentista unitària d'avui contra la cimera entre el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la República Francesa, Emmanuel Macron. Una estona després de la lectura del manifest, Junqueras ha estat increpat i ha rebut crits de "traïdor" i de "botifler", i se n'ha acabat anant en cotxe. El president d'ERC s'ha anat allunyant acompanyat d'escortes i seguit de nombrosos periodistes mentre deixava els xiulets enrere. Finalment ha pujat en un cotxe i se n'ha anat. 

Escridassada a Sánchez i a Macron al Born en la visita al Museu Picasso 

Llegim a VilaWeb que el president de la República Francesa ha estat xiulat i escridassat també quan ha sortit del Museu Picasso, després de la visita que hi ha fet amb Pedro Sánchez.  

El president espanyol ha sortit del Museu Picasso i ha marxat entre els crits dels manifestants que s'aplegaven als carrers pròxims, blindats pels Mossos d'Esquadra. 

Grups de manifestants han fet sentir la protesta als carrers del Born enmig del fort dispositiu policíac. 

Els Mossos blinden el cor de Barcelona 

Els Mossos d'Esquadra han blindat el cor de Barcelona abans que Emmanuel Macron i Pedro Sánchez visitin el Museu Picasso. L'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, també hi ha participat (Aragonès no hi ha estat convidat). Organitzacions com ara la CUP han fet córrer una convocatòria d'última hora per a muntar una protesta al centre de la ciutat. "Ara mateix, tothom al Museu Picasso!", deia la convocatòria. 

Trenta mil persones, segons l'organització, participen en la protesta contra la cimera, que després s'ha dirigit al consolat francès i la plaça de Sant Jaume 

Segons VilaWeb, milers de manifestants (30.000, segons l'organització) han participat en la manifestació unitària contra la cimera entre Sánchez i Macron, que es feia al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). La concentració, convocada per l'ANC, Òmnium i el Consell de la República Catalana, juntament amb una trentena d'entitats, ha omplert el peu de Montjuïc i l'avinguda de Maria Cristina. L'arribada dels dos mandataris ha coincidit amb una xiulada eixordadora. 

Després, tal com dictava la convocatòria dels CDR, La Forja i el SEPC, la manifestació s'ha dirigit cap al consolat francès, on s'ha fet una concentració multitudinària.  

Seguidament, les i els manifestants s'han dirigit cap a la plaça de Sant Jaume, però s'han topat amb un fort desplegament dels Mossos, i hi ha hagut moment de tensió. El vice-president de l'ANC, Jordi Pesarrodona, ha estat agredit per un agent amb un cop de porra. 

Josep Costa denuncia l'agressió d'un agent dels Mossos en la concentració contra la cimera 

L'ex-vice-president del Parlament de Catalunya i advocat Josep Costa ha estat agredit avui per un agent antiavalots dels Mossos d'Esquadra en la protesta a Barcelona contra la cimera entre Pedro Sánchez i Emmanuel Macron. Costa participava en la concentració, i passades les deu del matí era prop de les tanques del cordó policíac que tancava el perímetre de seguretat de la cimera. Els antiavalots que hi havia eren a una distància prudencial dels manifestants mentre vigilaven les tanques. Segons que ha explicat Costa a VilaWeb, un dels agents se li ha acostat i li ha propinat un cop de porra a la mà. Cap agent més no ha intervingut ni ha agredit en aquell moment cap manifestant més. Després, l'agent ha dit a Costa que li havia pegat perquè tocava la tanca de seguretat. 

Més tard, ha hagut d'anar a fer-se una revisió mèdica al CAP. Costa ha apuntat el número d'identificació de l'agent i presentarà una denúncia per una agressió que qualifica d'absolutament gratuïta i per la qual haurà d'estar tres dies de baixa. 

Nou tall de la AP-7 per a protestar contra la cimera Sánchez-Macron 

Després del tall a la AP-7 a la Roca del Vallès, un altre grup de manifestants interromp la circulació a Llinars del Vallès per protestar contra la cimera Sánchez-Macron. Les cues --en direcció Girona-- han estat d'uns dos quilòmetres i els Mossos d'Esquadra feien desviaments. 

Tallada la AP-7 a la Roca del Vallès contra la cimera hispano-francesa 

Una quarantena de manifestants ha tallat la AP-7 a l'altura de la Roca del Vallès (Vallès Oriental) en una de les mobilitzacions contra la cimera hispano-francesa que es fa avui a Barcelona. La protesta ha començat cap a les 8:40h del matí, quan el grup de manifestants ha caminat pel voral de la via i cap a les 8;58h l'ha tallada en sentit nord. Els protestants portaven armilles grogues fluorescents i banderes estelades. 

El ministre de Treball francès no assisteix a la cimera 

El ministre de Treball francès, Olivier Dussopt, va decidir de no assistir a la cimera entre els presidents del Govern espanyol i el de la República Francesa, Pedro Sánchez i Emmanuel Macron, arran de l'escalada de tensió social a l'Estat francès. Considera que davant de la convocatòria de vaga general i a causa de la seva implicació directa en la qüestió de les pensions, "té millors coses a fer a París". 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada