divendres, 20 de gener del 2023

L’Associació Cultural Amazigh de Roses i l’Associació Unió Germans del Món ha organitzat una vetllada cultural per al dissabte 21 de gener al Teatre Municipal de Roses, a 2/4 de 8 del vespre, amb l’objectiu de donar la benvinguda al 2973, el nou any amazi

L'Associació Cultural Amazigh de Roses i l'Associació Unió Germans del Món ha organitzat una vetllada cultural per al dissabte 21 de gener al Teatre Municipal de Roses, a 2/4 de 8 del vespre, amb l'objectiu de donar la benvinguda al 2973, el nou any amazic 

Participaran en l'acte músics dels Països Baixos i del Marroc, entre altres llocs 

El poble amazic segueixen el calendari agrari tradicional solar i l'any nou se celebra entre el dies 12, 13 i 14 de gener 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) 20/01/2023.- L'Associació Cultural Amazigh de Roses i l'AssociacióUnió Germans del Món han organitzat una vetllada cultural per demà dissabte 21 de gener al Teatre Municipal de Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada), a 2/4 de 8 del vespre, amb l'objectiu de donar la benvinguda al 2973, el nou any amazic.  

En l'edició d'aquest any --la celebració s'ha anat repetint en el mateix espai des del 2010-- hi participaran músics vinguts dels Països Baixos, del Marroc i d'altres llocs. Es tracta d'Abdalkadar Ariaf, Johan, Hicham, Soufian, Ikram, Maryam, Ilias i Momo. 

L'acte inclourà, també, la presentació del llibre Que Al·là em perdoni, de l'escriptora Laila Karrouch, conferenciant en llengua i cultura amazigues. Participarà en la jornada la filòloga i diputada del Parlament de Catalunya Najat Driouech Ben Moussa, així com l'alcalde del municipi, Joan Plana. 

El representant de l'Associació Cultural Amazigh de Roses, Ali Taouil, detalla que un dels objectius de la trobada és "pressionar el Govern marroquí perquè el cap d'any amazic sigui un dia festiu al Marroc". 

El Yennaye és la celebració de l'any nou amazic, un poble del nord d'Àfrica. La majoria de la seva població es troba al Marroc i a Algèria, tot i que estan distribuïts per diversos països: des d'Egipte fins a Mauritània, del sud del Níger a la riba del Mediterrani. 

Etimològicament, amazic significa "persona lliure" o "noble", però fins a les darreries del segle XX eren coneguts com berbers, que des de l'antiguitat, aquest terme, que vol dir "bàrbar", s'utilitzava per parlar despectivament de les comunitats que no havien abraçat la civilització grecoromana.  

Aquest poble segueix el calendari agrari tradicional solar i la festivitat de l'any nou és entre els dies 12, 13 i 14 de gener. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada