dilluns, 19 de desembre del 2022

Domingo Corredor Valderrama

Necrològica de Víctor Corredor Valderrama apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 14 de juny de 1994

Necrològica de Víctor Corredor Valderrama apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 14 de juny de 1994



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 19 de desembre de 1919 neix a Morente (Bujalance, Alto Guadalquivir) l'anarcosindicalista Domingo Corredor Valderrama 

Militant de la CNT clandestina, l'estiu de 1959 creuà clandestinament la frontera del Pirineu Oriental i s'instal·là a Besièrs 

Domingo Corredor Valderrama: El 19 de desembre de 1919 neix a Morente (Bujalance, Alto Guadalquivir, Córdoba, Andalusia) l'anarcosindicalista Domingo Corredor Valderrama. El seu pare es deia Carlos Corredor i la seva mare, Joaquina Valderrama.  

Es guanyava la vida fent de pagès i des de l'adolescència milità en el Sindicat de Treballadors del Camp de Bujalance de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

Durant la Guerra Civil lluità com a voluntari en l'Exèrcit Popular de la República Espanyola fins que l'abril de 1939, amb el triomf militar franquista, va ser capturat a Alacant (Alacantí, País Valencià) i el 13 de setembre de 1939 internat a la Presó Provincial de Granada (Vega de Granada, Granada, Andalusia).  

El 27 de març de 1941 va ser traslladat a Borriana (Plana Baixa, País Valencià) i el 13 de maig de 1942 a Castelló de la Plana (Plana Alta, País Valencià).  

El 23 de febrer de 1944 va ser jutjat en consell de guerra sumaríssim a Castelló de la Plana i condemnat a 30 anys de presó pel delicte d'«adhesió a la rebel·lió». La pena fou commutada per la de 20 anys i un dia.  

El 21 de gener de 1959 sortí en llibertat provisional i s'instal·là a Onda (Plana Baixa, País Valencià) amb Vicente Sol, amic que havia conegut a la presó i amb una cunyada del qual, Carme Domènech, es casà i tingué tres infants.  

Milità en la clandestinitat confederal a Onda i l'estiu de 1959 creuà clandestinament la frontera del Pirineu Oriental i s'instal·là a Besièrs (Erau, Occitània), on milità en la CNT-AIT en l'Exili i després al Sindicat d'Oficis Varis local de la Regional Exterior de la CNT-AIT.  

En 1968 va ser nomenat administrador del Comitè Comarcal Erau-Gard-Losera de la CNT-AIT en l'Exili.  

Després de la mort del dictador Francisco Franco, retornà a Onda i participà activament en la reconstrucció del moviment llibertari.  

El gener de 1994 retornà a Besièrs per patir una operació quirúrgica.  

Domingo Corredor Valderrama va morir el 19 d'abril de 1994 a la Clínica Marc de Besièrs, a resultes de les complicacions sorgides arran d'aquesta intervenció. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada