diumenge, 3 de juliol del 2022

Fre policial a la protesta contra la visita d’Elionor i Sofia davant el Museu Dalí de Figueres

Fre policial a la protesta contra la visita d'Elionor i Sofia davant el Museu Dalí de Figueres 

Els Mossos impedeixen el pas a les persones convocades per l'ANC, Òmnium, el Consell per la República i el CDR Figueres mentre deixen apropar-se als qui van amb banderes monàrquiques espanyoles 

L'alcaldessa, Agnès Lladó, ha plantat als monarques 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) 03/07/2022.- Llegim al diari El Punt Avui que els  Mossos d'Esquadra han impedit el pas a les persones que s'han concentrat aquesta tarda prop del Museu Dalí de Figueres per protestar contra la visita d'Elionor i Sofia de Borbó, segons han denunciat a través de les xarxes socials. La convocatòria de protesta contra la presència de la monarquia espanyola ha estat organitzada per l'ANC, Òmnium Cultural, el Consell Local del Consell per la República i el CDR Figueres. Diverses furgonetes dels Mossos s'han situat davant la concentració antimonàrquica per mantenir un perímetre de seguretat. 

El rebuig que genera a Catalunya el rei Felip VI i el règim monàrquic espanyol s'ha vist reflectit de nou avui amb motiu de la visita a Figueres de la seva filla gran i successora al tron, la princesa Elionor de Borbó, que té cita al Museu Dalí per preparar el lliurament dels premis Princesa de Girona demà a Cornellà de Llobregat. 

La presència d'Elionor i de la seva germana Sofia, que contra el que és habitual viatgen sense els seus pares per participar en dos actes oficials, ha tingut resposta en forma d'una mobilització convocada per l'ANC, Òmnium Cultural, CDR Figueres i el Consell Local del Consell per la República aquesta tarda, a les 16:30, davant la Torre Galatea del Museu Dalí. 

Catalunya No Té Rei Ni Reina 

La convocatòria corria per les xarxes socials amb lemes com ara #CatalunyaNoTéReiNiReina i també ha comptat amb el suport de la CUP, que ahir va reclamar a la Fundació Dalí que no es deixi utilitzar en un acte propagandístic per emblanquir la imatge de la Casa Reial espanyola. "La imatge de Figueres i el prestigi de la Fundació queden perjudicats", diu el comunicat. 

No cal dir que la visita de les princeses ha estat rebuda amb orgull i satisfacció per l'unionisme polític (Vox, PP, Ciutadans i PSC). En paraules de la diputada del PSC-PSOE per la circumscripció electoral de Girona, Sílvia Paneque: "La decisió de la casa reial suposa un pas endavant per recuperar la normalitat política a Catalunya". 

Els Mossos sí que han deixat passar fins a davant del Museu Dalí aquells que amb banderes monàrquiques espanyoles s'han concentrat per donar suport a la monarquia borbònica. Els seguidors monàrquics s'han situat prop de la Torre Galatea, convocades per associacions espanyolistes dretanes com la Concòrdia Reial Espanyola, Convivència Cívica Catalana (CCC) i Societat Civil Catalana (SCC), que han exhibit una gran pancarta amb el lema El futur és Elionor i han llançat crits com "Yo soy español" o "España, unida, jamás será vencida". 

Elionor de Borbó, que entre els seus títols ostenta el de princesa de Girona, i la seva germana han arribat al Museu Dalí, on els han rebut la ministra d'Educació del Govern espanyol, Pilar Alegria, i la delegada del Govern central a Catalunya, Maria Eugènia Gay. 

Com s'esperava, en la visita no hi participa cap membre de la Generalitat pel seu veto als actes que organitza la Casa Reial a Catalunya. 

A la protesta s'hi ha sumat l'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, d'ERC, que ha expressat el seu rebuig a la presència de la filla dels reis espanyols a la localitat, on governa en coalició amb el PSC, Guayem i Canviem Figueres. 

Llegim al portal El Gerió Digital que els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Figueres han impedit que les i els manifestants contra la monarquia espanyola s'acostin al Museu Dalí de Figueres, on les filles dels reis espanyols, Elionor i Sofía, fan un acte de la Fundació Princesa de Girona. En canvi, han permès que espanyolistes, favorables a la monarquia, convocats per Convivència Cívica Catalana i altres col·lectius d'extrema dreta es concentrin a tocar del Museu Dalí, des d'on han mostrat el seu suport als Borbons. Fonts dels Mossos d'Esquadra han explicat a El Gerió Digital que el dispositiu l'ha dissenyat la Casa Reial espanyola, i que ells l'executen.  

Les i els manifestants contraris a la presència dels Borbons a Figueres ni tan sols han pogut acostar-se a la Torre Galatea, i han estat relegats a tocar de la Rambla, al principi del carrer Pujada del Castell. 

Aquesta diferència de tracte ha enervat molta gent, i algunes persones han mirat d'impedir que els allunyessin seient a terra.  

Els Mossos d'Esquadra també han acordonat l'entrada del Museu Dalí per a permetre que Elionor i Sofia en pugui disposar a voluntat. 

L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, s'ha manifestat contra la presència de les hereves dels Borbons i ha deixat publicat a Twitter que no els donaria la benvinguda: "Per una Figueres republicana. A mi no em representen. Jo no hi seré." En canvi, sí que les ha rebudes el vice-alcalde, Pere Casellas (PSC), que s'ha fotografiat amb elles i Francisco Belil (Fundació Princesa de Girona), Jordi Mercader (Fundació Dalí) i la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay. 

Les concentracions a favor i en contra de la visita reial s'han dissolt pels voltants de les 17:40 hores. Ambdues concentracions es trobaven separades per un cordó policial a diversos metres de distància l'una de l'altra. Hi han intervingut Mossos d'Esquadra i agents de la Guàrdia Urbana de Figueres. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada