diumenge, 3 de juliol del 2022

Antoni Guardiola Quiles

Antoni Guardiola Quiles

Antoni Guardiola Quiles



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 3 de juliol --algunes fonts citen el 7 de juliol-- de 1916 neix a Barcelona l'anarquista i anarcosindicalista Antoni Guardiola Quiles, conegut com Alejandro 

Militant de la FAI i de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camp de concentració de Sant Cebrià de Rosselló, establert pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Antoni Guardiola Quiles: El 3 de juliol --algunes fonts citen el 7 de juliol-- de 1916 neix a Barcelona l'anarquista i anarcosindicalista Antoni Guardiola Quiles, conegut com Alejandro. El seu pare es deia Alexandre Guardiola Manso.  

Milità al barri del Fort Pienc de Barcelona en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i en la Federació Anarquista Ibèrica (FAI), i fou membre dels grups de Defensa Confederal.  

Quan l'aixecament militar feixista de juliol de 1936 s'allistà voluntari en la «Columna Ascaso» i lluità als front d'Aragó.  

Posteriorment, enquadrat en una unitat comandada per Valentín González González (El Campesino), lluità a la batalla de l'Ebre i més tard a la defensa de Madrid.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camp de concentració de Sant Cebrià de Rosselló (Costa Sorrenca, Plana del Rosselló, Rosselló), establert pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Amb l'esclat de la Segona Guerra Mundial interimperialista, passà a treballar en les fortificacions franceses de la «Línia Maginot».  

El 6 de juny de 1940 va ser capturat pels alemanys i enviat com a presoner de guerra a l'Stalag VIII-C a Żagań (Lubusz, Polònia) fins a l'octubre de 1940 i més tard a l'Stalag XII-D a Trèveris (Renània-Palatinat, Alemanya). El 22 de gener de 1941 va ser traslladat amb un comboi de 775 republicans exiliats cap al camp de concentració de Mauthausen (Alta Àustria, Àustria), on arribà tres dies després sota la matrícula 4.177. El 20 d'octubre de 1941 va ser enviat al camp auxiliar de Gusen sota la matrícula 13.821.  

Antoni Guardiola Quiles va morir el 25 de desembre de 1941 al camp de concentració de Gusen (Alta Àustria, Àustria).  

En 1946 la seva família va ser informada de la seva mort per la Creu Roja. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada