dilluns, 27 de juny del 2022

Controls de la Policia Nacional espanyola a la Jonquera i Puigcerdà arran de la cimera de l'OTAN a Madrid

Controls de la Policia Nacional espanyola a la Jonquera i Puigcerdà arran de la cimera de l'OTAN a Madrid 

Els agents han fet disset detencions als diferents punts de les comarques gironines 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Puigcerdà (Baixa Cerdanya, comtat de Cerdanya) 27/06/2022.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, la Policia Nacional espanyola ha reforçat les fronteres al Pirineu arran de la cimera de l'OTAN a Madrid per evitar l'entrada de grups considerats "antisistema" i lluitar contra la immigració sense papers. A les comarques gironines, es fan controls a la Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Cabrera, comtat de Peralada) i també a Puigcerdà (Baixa Cerdanya, comtat de Cerdanya). 

La Policia Nacional hi ha desplegat efectius d'una de les unitats especialitzades del cos, la Brigada de Resposta Contra la Immigració Clandestina (BRIC), que s'activa amb motiu de trobades d'alt nivell com la que es farà a Madrid. A les antigues cabines del Portús (Albera, Baix Vallespir, comtat de Vallespir), els policies espanyols aturen els cotxes i els inspeccionen a consciència. D'ençà de dimecres passat, quan es va engegar el dispositiu, ja s'han fet disset detencions; la majoria, a persones a qui els constaven requeriments judicials. 

La cimera de l'OTAN, que ja arrencarà demà amb les trobades institucionals prèvies a la reunió del 29 i 30, portarà a Madrid delegacions de fins a una quarantena d'Estats. I això, de retruc, es tradueix en un dispositiu policial ingent per garantir la seguretat durant la trobada atlantista d'alt nivell. 

Les comarques gironines, amb motiu de la cimera, des de dimecres passat la Policia Nacional espanyola ha reforçat les fronteres amb l'Estat francès. De fet, el cos ha desplaçat fins a la demarcació una de les seves unitats especialitzades, la BRIC, per reforçar els controls tant a la zona de la Jonquera com de Puigcerdà. "L'objectiu és prevenir l'entrada de persones antisistema o que puguin provocar desordres públics a les proximitats de la cimera de l'OTAN", concreta el cap del Grup 3 de la BRIC, l'inspector Pablo López. Ell té 56 efectius al seu càrrec, que aquests dies estan fent controls tant a la sortida 1 de l'AP-7 com a les antigues cabines de la duana del Portús (a peu de l'N-II). Segons concreta López, els agents porten a terme controls durant les 24 hores. Aturen els cotxes que els poden semblar sospitosos en base als "perfils" que els fa arribar la Brigada d'Informació del Cos Nacional de Policia espanyola. I un cop han apartat el vehicle, l'inspeccionen a consciència. Demanen la documentació del conductor i els o les acompanyants, la contraposen amb la seva base de dades, fan baixar a tothom del vehicle i registren el maleter a fons. 

El reforç dels controls amb motiu de la cimera de l'OTAN s'allargarà, en principi, fins al 3 de juliol. A la Jonquera, la Policia Nacional no es posa a l'autopista AP-7 perquè, d'ençà que es van enderrocar els peatges, no disposen d'un lloc "on poder fer que els vehicles redueixin velocitat", concreta l'inspector de la BRIC. Per contra, però, sí que fan controls conjunts amb la Gendarmeria francesa al peatge del Voló (Albera, Rosselló, comtat de Rosselló). 

D'ençà de dimecres passat, explica l'inspector Pablo López, la Policia Nacional ja ha fet disset detinguts entre la Jonquera i Puigcerdà. "La gran majoria són gent que tenia reclamacions judicials pendents; també n'hem fet per falsedat documental i hi ha hagut dues detencions per afavorir la immigració il·legal, perquè pretenien creuar la frontera transportant persones que no reunien els requisits", concreta el cap del Grup 3 de la BRIC. A més, precisa López, també s'ha fet una extradició i devolucions en virtut de la Llei d'Estrangeria. De fet, lluitar contra la immigració clandestina és un dels objectius d'aquesta unitat específica de la Policia Nacional espanyola. "Som especialistes en fer aquesta mena de controls; reforcem les fronteres cada vegada que és necessari, ja siguin les terrestres, les marítimes o les aèries", explica l'inspector Pablo López. I de fet, al costat d'altres unitats del cos, la BRIC se sol activar quan hi ha reunions d'alt nivell com la de la cimera de l'OTAN d'aquest 29 i 30 de juny a Madrid. Segons concreta el cap del Grup 3, també van intensificar els controls fronterers l'agost del 2019 arran de la cimera del G7 a Biarritz. O a finals d'aquell mateix any, durant la reunió de la COP25 a Madrid, la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada