dimarts, 17 de maig del 2022

Les i els docents reprenen les mobilitzacions unitàries amb la primera aturada parcial als centres escolars

Les i els docents reprenen les mobilitzacions unitàries amb la primera aturada parcial als centres escolars 

Mantenen les reclamacions de revertir les retallades, retirar el nou calendari i l'assumpció de responsabilitats pel 25% 

Professorat de l'Institut Sobrequés de Girona talla el carrer i hi munta una aula: les i els docents simulen una classe en català amb un dictat, una d'educació física i reparteixen fulls informatius 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 17/05/2022.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, professorat de l'INS Santiago Sobrequés de Girona ha tallat el carrer Joan Reglà i ha muntat una aula en plena via com a protesta en la primera jornada de vaga parcial d'educació d'aquest dimarts. Una vintena de docents hi han instal·lat taules, cadires i pancartes i han simulat una classe de català amb un dictat i una d'educació física. També han repartit fulls informatius les i als vianants. Entre les reivindicacions, hi ha més inversió en educació, menys ràtios o la retirada del nou currículum. Han tret les reivindicació al carrer, Aquesta tarda, a més, faran una assemblea de pares i mares i demà celebraran un claustre per reprovar el conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Gonzàlez-Cambray. 

Més recursos, menys ràtios, la retirada del nou currículum i la reversió de les retallades. Aquestes són les principals reivindicacions dels professors de l'INS Santiago Sobrequés, més de la meitat dels quals (una cinquantena) han secundat l'aturada parcial d'aquest dimarts. Des de quarts de nou del matí fins a les deu han tallat el carrer Joan Reglà situat just davant del centre i hi han instal·lat taules i cadires, acompanyades de diverses pancartes amb les seves demandes. 

L'objectiu: treure la reivindicació "al carrer". I ho han fet en forma d'aula on han fet una classe de català i una d'educació física. La jornada, a més, ha servit per reivindicar també l'escola en català a través del dictat d'una poesia on els professors s'han intercanviat els papers i han simulat ser els alumnes. La protesta persegueix "millorar l'ensenyament públic" i apel·lar als pares i mares per tal que "se sumin" a la seva lluita per "exigir al Departament que faci la seva feina". Per això, han repartit fulletons informatius a les i als vianants i per aquesta tarda a les set hi ha prevista una assemblea amb les famílies per explicar-los les seves reivindicacions. 

Per demà dimecres, el professorat ha convocat un claustre on aprovaran una reprovació al conseller Cambray i instaran ERC a fer "els moviments oportuns" per destituir-lo. 

A banda del Sobrequés, a les comarques gironines també s'ha organitzat una encartellada des de l'institut Ramon Coll i Rodes de Lloret de Mar (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) i s'ha fet una penjada de cartells a la seu la Delegació de la Generalitat a Girona. 

L'aturada parcial d'aquest dimarts suposa el retorn de les mobilitzacions unitàries a Educació després de les cinc jornades de vaga del març. Aquestes vagues van anar acompanyades d'un procés de mediació amb el departament d'Educació que va acabar sense acord. Malgrat això, Educació i representants dels treballadors es van intercanviar diverses propostes sense que finalment arribessin a bon port. Educació va fer la seva darrera proposta durant la Setmana Santa, en la que s'incloïa reduir una hora l'horari dels docents a primària per al curs vinent però no per als de secundària. Els sindicats continuen defensant que això no és assumible i reclamen el retorn a l'horari previ a les retallades en totes les etapes el curs vinent. 

La convocatòria dels cinc dies de vaga es va produir després de l'anunci de l'avançament del curs escolar al 5 de setembre, aspecte sobre el que Cambray ha insistit que no hi haurà marxa enrere. Tampoc retiraran el nou currículum, tot i que han introduït transitorietat d'un any en la seva aplicació.  

Llegim al diari El Punt Avui que avui ha estat el primer dia d'aturada parcial de dues hores, de les 8 a les 10 del matí, de les 4 jornades de mobilitzacions previstes per a finals de maig i principis de juny convocades pels sindicats de manera unitària del sector educatiu. A més de la d'avui, el dimecres 25 de maig hi ha convocada una vaga tot el dia i es fa una crida a la manifestació unitària de Barcelona. El 2 de juny torna a ser aturada de dues hores al matí i el 9 de juny, tot el dia.  

A les comarques gironines hi ha hagut accions en alguns centres educatius de secundària, a més d'una concentració dels delegats territorials sindicals a dos quarts de nou del matí al davant de la seu de la Delegació de la Generalitat a Girona. 

La portaveu d'Ustec-STEs a les comarques gironines, Glòria Polls, feia una crida a tota la comunitat educativa a participar en les accions que es realitzin des dels centres, especialment durant els dies d'aturada parcial: "D'ençà de les últimes mobilitzacions fins a dia d'avui hem visitat centres, hem parlat amb docents, hem escoltat les seves demandes i la comunitat educativa vol continuar mobilitzant-se". 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada