dimarts, 10 de maig del 2022

Contra l’impacte del nou model de molí eòlic de 250 metres d’alçària

Presentació del macroconcert organitzat per cinc entitats contràries al macroparc eòlic de l'Empordà

Presentació del macroconcert organitzat per cinc entitats contràries al macroparc eòlic de l'Empord


Contra l'impacte del nou model de molí eòlic de 250 metres d'alçària 

Cinc entitats organitzen un macro concert gratuït a l'Escala contra el projecte d'un parc eòlic marí al Golf de Roses 

Sota el lema La Mar és Vida, l'acte  reivindica la conservació de la biodiversitat de la zona on es planteja el projecte del parc eòlic marí 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL L'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 10/05/2022.- Llegim a Vila de Roses.Cat que la IAEDEN-Salvem l'Empordà, SOS Costa Brava, l'Associació Stop Macro parc eòlic marí de la Costa Brava Nord, el Fòrum l'Escala-Empúries i l'Entesa de l'Escala-Debat Constituent han organitzat,  en col·laboració amb el músic Ramon Manen, pel dissabte 14  de maig a la platja de Riells de l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) un macro concert gratuït per reclamar la retirada del projecte de par eòlic marí que es planteja en l'àmbit del Golf de Roses i la badia de Pals. Després de la gran manifestació de fa un any, també a l'Escala, amb el lema Renovables sí però no pas així, l'acte de dissabte s'emmarca en la nova campanya d'accions de les entitats per promoure una reflexió crítica de la transició energètica a Catalunya i rebutjar l'actual model basat en la producció d'energia centralitzada i en els oligopolis. 

El macro concert que porta per lema La Mar és Vida també reivindica la necessitat de conservar la biodiversitat de la zona on s'ha projectat el macro parc eòlic marí en un entorn on existeixen vuit àrees de protecció i conservació del medi natural. Cal recordar que recentment la Unió Europea va suggerir examinar si el macro parc eòlic marí podria afectar un espai natural proper que forma part de la Xarxa europea Natura 2000 encara que quedi fora de l'àrea protegida. 

Representants de les cinc entitats organitzadores van donar a conèixer ahir dilluns els detalls de la nova campanya d'accions. 

Macro concert amb més d'una vintena de grups musicals 

El concert començarà a les 7 de la tarda i està previst que s'allargui fins passada la 1 de  la matinada. Compta amb la participació de més d'una vintena d'artistes i grups musicals: Enric Casasses; Josep Tero; Neus Mar; Oreig de Mar; Quarts de Tres; Samuel Arderiu; Tres de Ronda; Xavier Marcos; Ballaveu; La Vella Lola; Mª Antònia Pujol; Mapa; Marcel Casellas i Alfons Rojo; Jaume Arnella; Entredós; Jaume Comas; Jaume Ibars; Adri Dilmé, Alenaires; Arjau Arrels Escalenques; Artur Gaya i Sergi Trenzano; Carme Callol; Chicho i Dolors; Corrandes son Corrandes; Eduard Cases i Teresa Tarrida. 

El macro concert és gratuït però totes aquelles persones interessades en co.laborar en les despeses del concert ho poden fer fent una aportació econòmica a través del número de compte de l'Associació Stop Macro parc eòlic marí. 

Des de la iniciativa han fet una crida a la participació per mostrar un cop més el rebuig del territori a aquest projecte i a qualsevol de les mateixes característiques que es vulgui fer en aquesta zona que, segons els científics, constitueix el patrimoni natural marí més important de Catalunya. 

A les 12 del migdia es durà a terme a la sala del CER de l'Escala un debat sobre el model per a la transició energètica a Catalunya amb  el doctor en Física Teòrica i investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Antonio Turiel; el doctor en Ciències Biològiques i investigador del CSIC, Ferran Vallespinós; i l'ambientòloga i coordinadora de l'Àrea tècnica de la IAEDEN-Salvem l'Empordà, Marta Ball-llosera. 

El macro concert és el tret de sortida d'un seguit d'accions que es duran a terme les properes setmanes i que també inclou una exposició i venda d'obres d'art, els beneficis de la qual es destinaran a finançar les actuacions contra el parc eòlic marí. 

La nova campanya d'accions contra el macro parc eòlic marí arriba en un moment clau ja que s'espera que en breu s'aprovi el nou Pla d'Ordenació de l'Espai Marítim (POEM) que podria acabar amb la figura de "zona d'exclusió per a l'eòlic marina" que regeix actualment a l'àrea afectada. 

L'impacte del nou model de molí eòlic de 250 metres d'alçària 

Llegim al diari El Punt Avui que l'Associació Stop Macroparc Eòlic Marí al litoral comprès entre el Cap de Creus, el Golf de Roses i el Montgrí manté l'oposició al projecte del macro parc eòlic marí Tramuntana --amb una prova pilot de tres grans aerogeneradors flotants prèvia a l'ampliació de la infraestructura fins als 30 molins marins, distanciats de la costa però visibles des del litoral--. Però els moviments polítics dels darrers mesos els han fet posar en alerta, i ahir advertien que el projecte, a més llarg termini i en l'horitzó del 2050, podria fer necessària la instal·lació de fins a 250 aerogeneradors flotants en aigües de l'Empordà. 

L'investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) Ferran Vallespinós, portaveu de l'entitat, va recórrer a les matemàtiques i s'aferrava a les declaracions i intencions anunciades per la consellera d'Acció Climàtica de la Generalitat, Teresa Jordà, per instal·lar d'aquí a tres dècades 3.500 MW d'eòlica marina en costes catalanes. Però com que d'entrada només s'hi preveu la costa empordanesa, dedueixen que tots els molins marins es concentrarien al mateix sector. Vallespinós qüestionava les comparacions entre els parcs eòlics marins que ja estan instal·lats a la costa de Dinamarca, amb aparells de menys alçària i potència, i en una zona amb "menys potencial turístic". 

Les entitats que s'oposen al macro parc eòlic marí qüestionen l'impacte del nou model de molí eòlic de 250 metres d'alçària, entre la torre i l'envergadura de les aspes en el punt més elevat, "70 metres més alts que el pinacle culminant de la Sagrada Família de Barcelona quan estigui acabada", lamentava el portaveu, amb risc per als ocells i una gran zona d'exclusió per a la navegació. L'associació es mostra disposada a recórrer en contra de l'aprovació del Pla d'ordenació de l'espai marítim (POEM) estatal, i dur-lo als tribunals europeus, ja que "és un cas claríssim de transició energètica a costa de la biodiversitat". 

El recent anunci que el Govern de la Generalitat de Catalunya flexibilitzarà tràmits per a renovables fotovoltaiques o eòliques en projectes de fins a 5 MW tampoc els convenç. "Pot ser un altre forat perquè tot vagi encara per més mal camí", criticava el portaveu, amb la possibilitat que a l'Empordà s'encavalquin petits projectes paral·lels per sumar-ne de més grans. "No pot ser que el temps que s'ha perdut fins ara es vulgui guanyar contra la natura", es queixava Vallespinós. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada