dijous, 5 de maig del 2022

Agustín Ollero Ríos

Necrològica d'Agustín Ollero Ríos apareguda en el diari parisenc "Solidaridad Obrera" del 23 d'abril de 1959

Necrològica d'Agustín Ollero Ríos apareguda en el diari parisenc Solidaridad Obrera del 23 d'abril de 1959



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 5 de maig de 1911 neix a Haro (La Rioja) l'anarquista i anarcosindicalista Agustín Ollero Ríos --algunes fonts citen erròniament el primer llinatge Olleros-- 

El 6 de febrer de 1939, en el decurs de la Retirada republicana, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental, acompanyat per la seva companya, Teresa Ribas Esteban, embarassada, i les seves dues filles, Teresa i Felisa, i patí el camp de concentració d'Argelers de la Marenda i després al disciplinari de Gurs i al de Sètfonts, d'on va ser alliberat el 10 de febrer de 1940 i es pogué reunir amb la seva família, dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Elles van ser enviades al refugi de Pontarlier, on nasqué la seva filla Rosita 

Agustín Ollero Ríos: El 5 de maig de 1911 neix a Haro (Haro, La Rioja) l'anarquista i anarcosindicalista Agustín Ollero Ríos—algunes fonts citen erròniament el primer llinatge Olleros--. El seu pare es deia Francisco Ollero i la seva mare, Jesusa Ríos.  

Establert a Donostia (Donostialdea, Gipuzkoa, País Basc, Euskal Herria), es guanyà la vida com a mecànic i s'afilià al Sindicat de la Metal·lúrgica de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

Durant la Guerra Civil fou secretari del Comitè Comarcal de les Joventuts Llibertàries de Gipuzkoa i el juny de 1937 era membre del Comitè Local de les Joventuts Llibertàries de Bilbo (Gran Bilbo, Bizkaia, País Basc).  

Lluità contra el feixisme al front de Gipuzkoa i després s'enrolà en el «Batalló Malatesta».  

El 6 de febrer de 1939, en el decurs de la Retirada republicana, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental, acompanyat per la seva companya, Teresa Ribas Esteban, embarassada, i les seves dues filles, Teresa i Felisa, i patí el camp de concentració d'Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló) i després al disciplinari de Gurs (Pirinèus Atlantics, Nova Aquitània) i al de Sètfonts (Tarn e Garona, Occitània), d'on va ser alliberat el 10 de febrer de 1940 i es pogué reunir amb la seva família, dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Elles van ser enviades al refugi de Pontarlier (Doubs, Bourgogne-Franche-Comté, Arpitània), on nasqué la seva filla Rosita,  

Des de Le Havre (Alta Normandia, Normandia), el 22 de setembre de 1940 demanà a l'ambaixada de Mèxic poder exiliar-se a aquest país, sol·licitud que va ser denegada.  

Posteriorment s'establí a Brest (Bro Leon, Bretanya), on milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili i en Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA).  

Malalt, Agustín Ollero Ríos va morir el 28 de març de 1959 a Brest. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada