dijous, 5 de maig del 2022

María Ascaso Abadía

María Ascaso Abadía i Buenaventura Durruti (1936)

María Ascaso Abadía i Buenaventura Durruti (1936)


 

El 10 de març de 2016 es publicà que "el 10 de març de 1968 mor a la Ciutat de Mèxic l'anarcosindicalista María Ascaso Abadía. Havia nascut en 1908 a Almudébar". Ara tenim més dades: El 5 de maig de 1908 neix a Almudébar (Plana de Uesca) l'anarcosindicalista María Ascaso Abadía 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 5 de maig de 1908 neix a Almudébar (Plana de Uesca) l'anarcosindicalista María Ascaso Abadía 

Durant la Guerra Civil, amb Paula Feldstein i Lluís Riera Planas, fou responsable de la «Colònia Ascaso-Durruti», oberta per Solidaritat Internacional Antifeixista a Llançà (Mar d'Amunt, Albera marítima) i on s'acolliren unes 300 criatures, la majoria orfes 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental 

María Ascaso Abadía: El 5 de maig de 1908 neix a Almudébar (Plana de Uesca, Uesca, Aragó) l'anarcosindicalista María Ascaso Abadía. El seu pare es deia Domingo Ascaso Corredor, comerciant, i la seva mare, Emilia Abadía Abad i era la germana petita dels destacats militants anarquistes Domingo i Francisco. 

Durant la Guerra Civil, amb Paula Feldstein i Lluís Riera Planas, fou responsable de la «Colònia Ascaso-Durruti», oberta per Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA) a Llançà (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà) i on s'acolliren unes 300 criatures, la majoria orfes. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental. 

María Ascaso Abadia va morir de càncer el 10 de març de 1968 a la Ciutat de Mèxic (Mèxic).  

A vegades les seves dades biogràfiques es confonen amb els de la seva cosina María Ascaso Budría, també militant anarquista i germana de Joaquín Ascaso Budría. 

Si vols llegir la seva biografia: 

[https://nordestllibertari.blogspot.com/search?q=Mar%C3%ADa+Ascaso+Abad%C3%Ada]. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada