dimecres, 4 de maig del 2022

‘Els primers anys del franquisme: repressió, exili i resistència’ a Torroella de Montgrí

'Els primers anys del franquisme: repressió, exili i resistència' a Torroella de Montgrí 

Torna una nova edició de les IV Jornades de Memòria Històrica Local 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Torroella de Montgrí i l'Estartit (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries) 04/05/2022.- Aquest mes de maig torna una nova edició de les IV Jornades de Memòria Històrica Local impulsades pel Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries). 

Aquestes jornades que tenen com a objectiu recuperar el passat històric de la vila i dels seus habitants aquest any es centren en els primers anys del franquisme. 

Després de tres anys de guerra el poble pateix una llarga postguerra. Un període marcat per la pobresa, la gana i les represàlies contra els republicans derrotats. Seran uns anys on la cruel dictadura militar anirà esclafant tot aquella resistència que sorgeixi contra el règim, com ara els maquis. 

La postguerra serà una època austera per les mancances i dura per les represàlies i la por. Però la vida ha de continuar, i l'esperança d'un futur millor ajuda a tirar endavant. 

Han estat uns anys molt silenciats, on la gent ha preferit guardar-se al fons de la seva memòria, actes, accions i aspectes diversos d'aquells anys. Però aquesta memòria no es pot perdre per sempre, i el museu treballarà per recuperar-la amb aquestes Jornades de Memòria Històrica Local. 

Aquesta quarta edició tindrà sis actes i accions diferents que agruparan conferències, taules rodones, lectures, projeccions i una sortida. El programa és el següent: 

Divendres 13 de maig, 19 hores. Conferència Franquisme: una panoràmica general, a càrrec de Jordi Carillo, historiador i doctorand de la URV. 

Dilluns 16 de maig, 19 hores. Club de lectura: Regreso al Edén, de Paco Roca, dinamització a càrrec de Jordi Fenosa, il·lustrador. 

Divendres 20 de maig, 19 hores. Conferència En resistència contra la dictadura - Els maquis", a càrrec de Pep Cara, antropòleg, historiador i professor. 

Dissabte 21 de maig, 19 hores. Projecció de la pel·lícula Josep, d'Aurel. Cinema Montgrí (taquilla inversa). 

Divendres 27 de maig, 19 hores. Taula rodona La repressió i la postguerra a Torroella, a càrrec de Jaume Bassa i Dolors Lofra. 

Dissabte 28 de maig, tot el dia. Sortida al Museu Memorial de l'Exili (MUME) a la Jonquera i al Memorial del Camp de Ribesaltes. 

Aquest any també s'introdueix les anomenades Tertúlies de memòria. Durant el transcurs de les Jornades de Memòria Històrica Local es programen dues jornades on es vol recollir la memòria oral de tots aquells que vulguin transmetre els records i les vivències sobre la postguerra i els primers anys del franquisme a Torroella de Montgrí i a l'Estartit. Un espai on a partir d'un grup reduït de persones, i de forma distesa es vol salvaguardar un passat que no podem deixar perdre. Les tertúlies seran els dimecres 18 i 25 de maig, a les 19 hores i per s'ha de fer inscripció prèvia al Museu de la Mediterrània. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada