dijous, 28 d’abril del 2022

Entitats de Barcelona articulen un front comú contra els Jocs d’Hivern

Entitats de Barcelona articulen un front comú contra els Jocs d'Hivern 

Equiparen la candidatura a projectes com Barcelona World o el Fòrum 2004 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Puigcerdà (Baixa Cerdanya) 28/04/2022.- Llegim al portal Tot Barcelona que malestar contra la candidatura per acollir uns Jocs d'Hivern al Pirineu aterra i arrela a Barcelona. Mig centenar d'entitats, entre associacions de veïns i moviments socials, han creat un front unitari de rebuig a la proposta olímpica i la seva solidaritat amb la plataforma #StopJJO. Ho han visibilitzat en una concentració de protesta ahir dijous 27 d'abril al matí a la plaça Sant Jaume. Han equiparat la cita esportiva a altres esdeveniments per a les elits i no per al territori, com els Jocs del 92, el Fòrum de les Cultures 2004, els Jocs del Mediterrani a Tarragona el 2018, el complex Barcelona World o la Copa Amèrica de Vela. 

Participen en aquest front contrari assemblees de barri, sindicats d'habitatge com el de llogateres, la FAVB, partits com la CUP i Procés Constituent, el Consell de la Joventut de Barcelona, els sindicats IAC i Intersindical, diversos CDR, els iaioflautes, les oenegé de La Fede.cat i entitats com DEPANA, Plataforma per la Qualitat de l'Aire, Ecologistes en Acció (EeA), Fridays for Future, Revolta Escolar, mercats de pagès, Zeroport i SOS Baix Llobregat i l'Hospitalet. 

Manifestació contra els Jocs d'hivern a Puigcerdà 

A més d'expressar el seu suport a l'oposició pirinenca, han cridat a la gent de Barcelona a assistir el 15 de maig a la manifestació de país prevista a Puigcerdà (Baixa Cerdanya). Volen desbordar la ciutat de Puigcerdà i ja s'estan organitzant busos des de l'àrea metropolitana barcelonina. Serà el tret de sortida de la campanya pel 'NO' a la consulta territorial sobre els Jocs d'Hivern 2030, prevista pel 24 de juliol. 

Trini Cruzado, del Sindicat de Llogateres, ha considerat que els Jocs d'Hivern promouen el monocultiu turístic i no resolen necessitats reals del territori pirinenc, donen l'esquena a l'opinió de la ciutadania i perjudiquen l'ecosistema. En aquest sentit, els ha comparat amb projectes com les ampliacions del Port de Barcelona i dels aeroports del Prat i de Girona-Costa Brava i infraestructures qüestionades com el circuit de Montmeló o el vetat Museu Hermitage. El futur del Pirineu no s'ha de decidir "als despatxos de Barcelona", ha asseverat. 

Arguments contra els Jocs d'Hivern 

La plataforma pirinenca contra els Jocs d'Hivern també va ser present a l'acte barceloní. El portaveu del front opositor, Bernat Lavaquiol, ha reclamat habitatge i feina estables i de qualitat per a la població de les comarques de muntanya on es farien les competicions, així com més escoles i transport públic. Inversions que s'haurien de fer sí o sí, ha advertit, sense el xantatge dels Jocs d'Hivern. Per contra, ha denunciat poca transparència en la candidatura i el temor a una pujada del preu dels pisos. L'hegemonia excessiva del turisme de neu en l'economia pirinenca, ha dit, fa que no necessiti més publicitat perquè ja és una marca turística consolidada. A més, el protagonisme de la neu estaria frenant el potencial creixement d'altres activitats del sector primari i secundari, segons explicà ell. 

Per als activistes opositors, no és gens clar que d'aquí 8 anys hi hagi prou neu al Pirineu a causa del canvi climàtic. Si l'economia es continua especialitzant en l'esquí, es pregunten de què viuran les noves generacions quan l'escalfament global posi contra les cordes aquest esport a Catalunya. "El Pirineu va a la deriva, sense rumb ni cap projecte o solució", ha dit Lavaquiol. 

La plataforma opositora pirinenca es prepara per emprendre una "campanya electoral típica" a favor de votar 'NO' en la consulta i demana al Govern de la Generalitat que no faci campanya pel 'SÍ' i es mantingui neutre. Lamenta que les electores i els electors no disposaran de tota la informació necessària sobre la candidatura olímpica, el seu impacte ecològic i el pressupost públic compromès. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada