dijous, 24 de febrer del 2022

Juan Ángel Orgalla Serrano

Drets, d'esquerra a dreta: Paulino Casajuana, José Gómez, Antonio Galera, Diego Camacho i Raúl Carballeira. Asseguts: Julio Santos i Juan Ángel Orgalla. (Camp de concentració de Bram)

Drets, d'esquerra a dreta: Paulino Casajuana, José Gómez, Antonio Galera, Diego Camacho i Raúl Carballeira. Asseguts: Julio Santos i Juan Ángel Orgalla. (Camp de concentració de Bram)


 

El 25 de març de 2021 es publicà que "el 25 de març de 1943 mor a Barcelona l'anarquista i anarcosindicalista Juan Ángel Orgalla (a vegades el seu segon nom Ángel com a llinatge). Havia nascut en 1918 a Valdepeñas". Ara tenim més dades: El 23 de febrer de 1919 neix a Valdepeñas (Camp de Calatrava-Camp de Montiel) l'anarquista i anarcosindicalista Juan Ángel Orgalla Serrano --a vegades el seu segon nom Ángel citat erròniament com a llinatge--. I va morir el 14 d'abril --algunes fonts citen erròniament el 25 de març-- de 1943 d'un càncer de gola (adenitis tuberculosa) a la Presó Model de Barcelona, poc abans de la seva execució, i va ser inhumat a la fossa comuna de la pedrera del cementiri de Montujuïc de la ciutat. 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 23 de febrer de 1919 neix a Valdepeñas (Camp de Calatrava-Camp de Montiel) l'anarquista i anarcosindicalista Juan Ángel Orgalla Serrano --a vegades el seu segon nom Ángel citat erròniament com a llinatge-- 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camp de concentració de Bram (Aude, Occitània), un dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

En 1942 es trobava a Barcelona i feia de secretari de la clandestina Federació Local de Barcelona de la FIJL 

Va morir el 14 d'abril --algunes fonts citen erròniament el 25 de març-- de 1943 d'un càncer de gola (adenitis tuberculosa) a la Presó Model de Barcelona, poc abans de la seva execució, i va ser inhumat a la fossa comuna de la pedrera del cementiri de Montujuïc de la ciutat 

Juan Ángel Orgalla Serrano: El 23 de febrer de 1919 neix a Valdepeñas (Camp de Calatrava-Camp de Montiel, Ciudad Reial, La Mancha) l'anarquista i anarcosindicalista Juan Ángel Orgalla Serrano --a vegades el seu segon nom Ángel citat erròniament com a llinatge--. El seu pare es deia Andrés Orgalla Martínez i la seva mare, Carmen Serrano Rojas.  

Es guanyava la vida com a sabater de vell.  

En 1936 militava en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i en l'Ateneu Llibertari de las Ventas de Madrid (Comunidad de Madrid, Castella la Nova) i vivia al Camp d'Aviació del barri madrileny de Canillejas.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camp de concentració de Bram (Aude, Occitània), un dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Retornà a Catalunya, on en 1942 estigué en contacte amb Diego Camacho Escámez (Abel Paz) a Barcelona.  

En aquesta època de clandestinitat, fou secretari de la Federació Local de Barcelona de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL).  

Molt malalt, participà en l'atracament d'un prostíbul a Barcelona. Detingut, va ser reclòs a la IV Galeria de la Presó Model de Barcelona.  

Jutjat, el 10 de març de 1943 va ser condemnat a mort.  

Juan Ángel Orgalla va morir el 14 d'abril --algunes fonts citen erròniament el 25 de març-- de 1943 d'un càncer de gola (adenitis tuberculosa) a la Presó Model de Barcelona, poc abans de la seva execució, i va ser inhumat a la fossa comuna de la pedrera del cementiri de Montujuïc de la ciutat. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada