dijous, 24 de febrer del 2022

Activitats de la setmana del 21 al 27 de febrer de 2022 a l'anònims


Presentació dels llibres: 
República i guerra civil a Catalunya i La retirada. El exilio republicano.
Amb Pelai Pagès, historiador, autor i coordinador dels llibres
dimarts, 22-02-2022 a les 18.30 hores


República i guerra civil a Catalunya.
El període de la història que va de 1931 a 1939, d'Espanya i també de Catalunya, va ser sense cap mena de dubte un dels més importants de la nostra contemporaneïtat. Foren els anys en què va estar instaurada la Segona República, en dues etapes —la de pau i la de guerra— que havien generat àmplies expectatives entre les classes populars: el 14 d'abril de 1931 fou una jornada de festa popular com se n'ha conegut ben poques en el decurs de la història. Des d'aquell mateix dia, però, els sectors monàrquics i alguns militars varen començar a conspirar contra la República, una conspiració que —després del fracàs de l'intent de cop d'estat del general Sanjurjo l'estiu de 1932— va acabar menant a la guerra civil de 1936-1939. El llibre tracta d'aquest període en tres parts molt concretes. L'etapa de la República de pau se centra fonamentalment en la importància dels fets del 6 d'Octubre de 1934, per posar de manifest que la proclamació de l'Estat Català per part de Companys va venir acompanyada d'accions socials que varen tenir com a protagonistes l'Aliança Obrera i les diverses formacions polítiques que la formaven. La guerra civil és tractada a partir de tres aspectes: les transformacions i canvis econòmics i polítics que van tenir lloc en esclatar la guerra; la internacionalització de la guerra civil; i el paper que va desenvolupar el Partit Obrer d'Unificació Marxista. Finalment, la darrera part del llibre està dedicada a l'ocupació franquista i a l'exili que milers de republicans van portar a terme a partir de 1939. D'aquesta manera el llibre fa un repàs als aspectes més significatius de tota l'etapa republicana, centrant-se també en qüestions menys conegudes d'un període que havia començat amb nombroses expectatives de canvi, però que va acabar amb la imposició d'una dictadura que es va allargar durant gairebé quatre dècades.
La retirada. El exilio republicano.
En aquest llibre es publiquen les ponències de les Jornades celebrades per la Fundació Andreu Nin el març de 2019. S'aborda l'estudi dels passos fronterers i dels camps de concentració a França (Alfons Quera Carré i MIguel Serrano JIménez), els voluntaris internacionals del POUM als camps de concentració francesos (Andy Durgan), els guerrillers espanyols a la resistència francesa (Alejandro Acosta López) i el paper del POUM a la resistència (Pelai Pagès). El volum es completa amb capítols dedicats a les dones a la retirada ia la resistència (Mª Pilar molina Javierre) i amb textos dels quaderns inèdits de Juan Andrade durant el seu empresonament entre 1941 i 1944.

--------------------------------
Presentació del llibre: 
La meva travessia dels Pirineus. L'últim camí de Walter Benjamin.
Lisa Fittko
A càrrec de Carles Duarte
Dijous, 24-02-2022 a les 18 hores

El següent assaig s'inicia reconstruint el relat dels últims dies de la vida de Walter Benjamin, en el context històric de la Segona Guerra Mundial, i l'existència d'un misteriós manuscrit perdut en la seva frustrada fugida per la frontera francoespanyola en 1940; en la segona part s'intenta desxifrar l'enigmàtica fesomia del pensador berlinès, la perspectiva múltiple, tant en la teoria com en el polític, el converteixen en un autor incomprès, però tremendament fascinant; en la tercera part s'explora un dels seus textos més hermètics, conegut com les tesis Sobre el concepte d'història, amb la intenció de posar de manifest el caràcter crític del seu discurs, com a clau per a comprendre els enigmes del món modern i la seva necessària transformació revolucionària.


 anònims
/// cerveses, menjars i pensars ///
Ricomà 57 08401 Granollers
Tel. 93 860 07 89
A

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada