dijous, 21 d’octubre del 2021

Puja deu anys la mitjana d’edat dels contagiats de covid-19 a la Regió Sanitària de Girona en dues setmanes

Puja deu anys la mitjana d'edat dels contagiats de covid-19 a la Regió Sanitària de Girona en dues setmanes 

Lleu repunt al risc de rebrot de covid-19 i la resta d'indicadors epidemiològics a nivell del Principat de Catalunya 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Campdevànol (Ripollès, comtat d'Osona) 21/10/2021.- Llegim al Diari de Girona que a la Regió Sanitària de Girona després que durant pràcticament tot l'estiu la mitjana d'edat dels positius de coronavirus-19 rondés els trenta anys, darrerament ha augmentat de forma molt destacada. Fins a tal punt que, actualment, és de 43 anys, gairebé deu anys més que fa dues setmanes. D'aquesta manera, malgrat la reobertura de l'oci nocturn i que un de cada tres gironins de 20 a 40 anys no té la pauta completa de vacunació, els contagis entre els més joves estan baixant. Actualment, la franja d'edat en la qual s'estan diagnosticant més casos és la de 40 a 49 anys. 

D'altra banda, també cal tenir present que, en els darrers balanços, el nombre de casos està pujant. Ahir per exemple a la Regió Sanitària de Girona se'n van notificar 92, un 113% més que el dia anterior. Es tracta d'una de les xifres més altes de les últimes setmanes, ja que torna a aproximar-se al llindar de 100. 

A més, cal tenir present que els principals indicadors de contagi van a l'alça, és a dir, tant el risc de rebrot com la transmissió del contagi. De moment, però, aquest creixement no està repercutint en un augment de pressió assistencial. Cal tenir present que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i experts ja han alertat que hi hauria repunts puntuals sense gaire importància. 

Totes les residències verdes 

Finalment, segons va informar ahir Drets Socials, totes les residències de les comarques gironines segueixen sent lliures de covid-19. D'aquesta manera, totes són catalogades com a «verdes» des de fa setmanes. Al Principat de Catalunya, un total de set centres residencials de serveis socials tenen a dia d'avui algun cas actiu de covid-19 entre les persones residents. En concret, hi ha quatre centres de gent gran, dos centres per a persones amb discapacitat i un centre d'altres tipus de recursos residencials, com centres d'infància, per a persones en risc d'exclusió i d'altres. 

Lleu repunt al risc de rebrot de covid-19 i la resta d'indicadors epidemiològics a nivell del Principat de Catalunya 

Lleu repunt al risc de rebrot de covid-19 i la resta d'indicadors epidemiològics. Després d'uns quants dies estable, avui torna a pujar i se situa als 47 punts. També creix la velocitat de propagació del coronavirus-19, la Rt, que passa de 1,02 a 1,08. A més, la taxa de positivitat de les proves diagnòstiques d'aquests darrers set dies augment a l'1,55%, mentre que la incidència de casos dels darrers catorze dies puja lleument fins a 45,59 casos per cada 100.000 habitants. 

Per una altra banda, baixa el nombre de persones malaltes de covid-19 ingressades als hospitals públics. Actualment n'hi ha 331, 6 menys. D'altra banda, també baixa el nombre de persones ingressades a les UCI privades a 91 malalts crítics, 6 menys. S'han registrat 548 casos nous de covid diagnosticats amb proves PCR i d'antígens, amb un total de 921.197, i 2 morts més. 

El 75,4% de la població del Principat de Catalunya han rebut almenys la primera dosi del vaccí --el 84,5% dels més grans de dotze anys--. La vaccinació, l'han completada el 73,9% dels catalans, el 82,9% dels més grans de dotze anys.  

Malalts ingressats: 331 (-6). Malalts atesos a les UCI: 91 (-6). Total de casos detectats acumulats: 999.150 (+649). Total de morts: 23.981 (+2). Total amb la vaccinació completa: 5.842.414 (+5.353). Total de vaccinats amb la primera dosi: 5.955.308 (+3.634). Total de vaccinats amb la tercera dosi: 81.480 (+2.089). 

Aquí es pot seguir dia a dia, municipi a municipi:  

[https://www.ccma.cat/324/coronavirus/risc-municipis/] 

Les poblacions de les comarques gironines amb l'índex de risc de rebrot més elevat, entre altres, són Campdevànol (634), Llagostera (454), Vilablareix (359), Sant Joan les Fonts (333), Vidreres (284), Maçanet de la Selva (222), Sant Julià de Ramis (219), Ripoll (153),  

Vilafant (149), Blanes (147), Sant Feliu de Guíxols (137), Banyoles (137) i Figueres (136).  

També amb risc, entre altres, Lloret de Mar (97), Olot (84), Palafrugell (82), Girona (82), la Bisbal d'Empordà (53), Salt (49), Begur (44), Sarrià de Ter (34), Roses (34). Santa Coloma de Farners (28), Anglès (21), Riudarenes (20), Camprodon (19), Calonge i Sant Antoni (16), Palamós (15), Castell-Platja d'Aro (11), Arbúcies (7), Torroella de Montgrí i l'Estartit (4), Cassà de la Selva (3) i l'Escala i Empúries (3). 

La patronal de residències reclama el passaport a professionals i familiars 

Llegim al Diari de Girona que l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) ha reclamat a la Generalitat de Catalunya l'establiment d'un certificat Covid digital específic per al sector d'atenció a la gent gran en situació de dependència. Aquest certificat, que faria les funcions d'un passaport sanitari, seria obligatori per a professionals i familiars en contacte amb les persones dependents, i «serviria per protegir encara més un dels col·lectius més vulnerables i que més afectats s'han vist per la pandèmia» de covid-19, segons afirma la patronal de residències. 

«Parlem molt del respecte a la decisió de no vacunar-s'hi, però on està el respecte o el dret que un familiar que està a una residència l'atengui una persona vacunada? Com podem garantir una plena seguretat si hi ha familiars no vacunats que accedeixen a un centre residencial?», es pregunta Cinta Pascual, presidenta d'ACRA, ara que els plans sectorials de residències i centres de dia, dos recursos utilitzats per unes 63.000 persones dependents al Principat de Catalunya, flexibilitzaran les seves mesures de seguretat per tal de facilitar la interacció entre persones usuàries i el seu entorn. 

Segons les dades oficials ahir de vacunació del Departament de Salut de la Generalitat, les xifres de no vacunats van del 6% de professionals de residències fins al 26,5% entre persones de més de 12 anys a l'entorn comunitari. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada