dijous, 21 d’octubre del 2021

Francesc Pedret Serres

Necrològica de Francesc Pedret Serres apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 16 d'octubre de 1978

Necrològica de Francesc Pedret Serres apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 16 d'octubre de 1978


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 21 d'octubre de 1909 neix a Móra la Nova (Ribera d'Ebre) l'anarcosindicalista Francesc Pedret Serres 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental 

Francesc Pedret Serres: El 21 d'octubre de 1909 neix a Móra la Nova (Ribera d'Ebre) l'anarcosindicalista Francesc Pedret Serres. El seu pare es deia Domènec Pedret Solé i la seva mare, Sofia Serres Pastor.  

Obrer agrícola, s'adherí molt jove al moviment llibertari, participant en els grups d'acció, fent una intensa amistat amb els guerrillers anarquistes Francesc Sabaté Llopart i Wenceslao Jiménez Orive, entre d'altres.  

També freqüentà nombroses vegades els Montseny (família Urales).  

L'abril de 1933 va ser detingut, juntament amb Ramon Sentís Borja (El Saloza o El Saboya) i Jaume Martí Mestres, sota l'acusació d'haver comès un atracament a mà armada el 12 de novembre de 1932 al cap de l'estació de ferrocarril de Móra la Nova i un altre el 4 de març de 1933 al Sindicat Agrícola de Falset (Priorat).  

El 4 de juny de 1934 va ser condemnat a 1.000 pessetes de multa, commutades amb un mes d'arrest, per encobriment en l'atracament del Banc de Reus de Móra d'Ebre (Ribera d'Ebre) i en la mort del guarda Rafael Castro perpetrat el 28 de març de 1933.  

El 30 de juliol de 1935 va ser detingut, juntament amb Francesc Vernet Torné, acusat de la mort a trets de Francesc Pros Salas (El Barraca), «professional del robatori» i amant de la seva companya, perpetrat l'11 de juliol d'aquell any al Lloar (Priorat).  

Participà en les Jornades de Maig de 1937 a Barcelona, enfrontat a la reacció republicana burgesa i stalinista, fet pel qual va ser detingut i empresonat per les autoritats de la República Espanyola.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental. 

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista milità a Aquitània.  

Malalt, en 1975 va ser hospitalitzat a Bordèu (Gironda, Nova Aquitània, Occitània).  

Francesc Pedret Serres va morir el 17 de juliol de 1978 al seu domicili de Trentèus (Òlt e Garona, Nova Aquitània, Occitània). La seva companya fou Josefina Llusada. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada