dilluns, 4 d’octubre del 2021

L’Ajuntament de Figueres posarà l'onzena llamborda en memòria d'un deportat als camps nazis d'extermini

Llamborda en memòria d'un figuerenc deportat als camps d'extermini.

L'Ajuntament de Figueres posarà l'onzena llamborda en memòria d'un deportat als camps nazis d'extermini 

L'acte, el dissabte 9 d'octubre, recordarà als figuerencs deportats i es col·locarà la peça en memòria d'Enric Moner i Castell de qui recentment s'han pogut localitzar les cendres 

La identitat d'Enric Moner, internat al camp nazi de Flossenbürg, va ser utilitzada pel impostor Enrique Marco, que mai va estar empresonar a Alemanya, on va anar voluntari a treballar per l'Alemanya nazi   

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) 04/10/2021.- Llegim al Diari de Girona que col·locarà l'onzena llamborda Stolpersteine en memòria d'un deportat figuerenc als camps nazis d'extermini. 

L'acte, el 9 d'octubre, al número 88 del carrer Sant Pau, recordarà a Enric Moner de qui recentment es van localitzar les cendres. L'homenatge a aquest exiliat figuerenc es va decidir posposar l'any passat (es van homenatjar deu figuerencs) després que un estudi de l'investigador basc Unai Eguia Bizkarralegorra, aportés nova informació.  

Enric Moner i Castell va néixer el 18 d'agost de 1900 al carrer Sant Pau, 88, de Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú). En 1921 va fugir al territori francès amb la família per evitar el servei militar obligatori a la guerra del Rif. Va tornar en temps de la República casat i amb quatre fills. Però es va exiliar novament a finals de 1938 mentre avançaven les tropes franquistes cap a Figueres. Més endavant, el novembre de 1942, s'integrà a la Resistència com a passador de frontera. 

L'exiliat figuerenc va ser detingut per la Gestapo el 2 d'abril de 1943 a Morellàs i les Illes (Vallespir, comtat de Vallespir) i internat al camp de Compiègne (Oise, Alta França) el 6 de maig del mateix any. 

El 19 de gener de 1944 va ser deportat al camp nazi de Buchenwald (Weimar, Turígia, Alemanya) amb número de presoner 40.075 i traslladat a Flossenbürg (Neustadt an der Waldnaab, Baviera, Alemanya) el 23 de febrer de 1944 amb número de presoner 6.448. Va ser afusellat al subcamp nazi de Hradischko (Prešov, República Eslovaca) el 8 d'abril de 1945. 

A partir de l'estudi recentment es van poder localitzar la seva família i també les seves cendres.  Es va localitzar un llistat on apareixia el nom Henri Mone (nom de registre d'Enric Moner als camps d'internament), cremat el 10 d'abril de 1945 i amb número d'urna 62557 al crematori de Stresnice (Mladá Boleslav, Bohèmia Central, República Txeca).   

El dissabte 9 d'octubre a les onze del matí es farà un acte en record dels deportats figuerencs als camps d'extermini. I es col·locarà el llambordí. El primer es va col·locar el 16 de desembre de 1992 per part de Deming Gunter davant l'ajuntament de Colònia com a homenatge als gitanos deportats als camps d'extermini nazis. 

L'any 1993 va iniciar un projecte adreçat a fomentar la memòria de víctimes del nazisme arreu del món. Els Stolpersteine, fets de formigó de 10 cm per 10 cm i coberts d'una fulla de llautó en la qual es graven les dades essencials de la persona que va ser víctima del nazisme. El seu objectiu és aturar al vianant i fer-lo pensar en la persona empresonada, desapareguda, assassinada, torturada. Hi ha un llambordí únic per a cada persona.  

Informació del Triangle Blau 

Segons una circular de l'entitat Triangle Blau el deportat Enric Moner trobant-se internat al camp d'entrenament de les SS a Hradischko i quan l'abril de 1945 l'Exèrcit Roig va ser assassinat junt amb altres presoners quan els nazis evacuaven. Els cossos foren transportats del camp al crematori d'Stresnice. En la circular es fa costar que la identitat d'Enric Moner, internat al camp nazi de Flossenbürg, va ser utilitzada pel impostor Enrique Marco, que en comptes d'internat treballà voluntàriament amb els nazis a l'Alemanya hitleriana al costat de falangistes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada