dilluns, 4 d’octubre del 2021

El transvasament del Roine, una opció anacrònica

El transvasament del Roine, una opció anacrònica 

«Si haguéssim dut el Roine fa vint anys, no s'haurian fet la meitat de deures que s'han fet. Seria allò de: gasta aigua, que en tenim molta i és barata» 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL La Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocavertí, comtat de Peralada) 04/10/2021.- Llegim al Diari de Girona que fa dues dècades, la solució que es va posar sobre la taula per resoldre l'abastament d'aigua va ser el transvasament del riu Roine. Des del punt de vista actual, tanmateix, els experts creuen que és una opció remota i anacrònica, ja que és preferible garantir el subministrament des del Principat de Catalunya a través de noves fórmules de gestió de l'aigua. «Si haguéssim dut el Roine fa vint anys, no s'haurian fet la meitat de deures que s'han fet. Seria allò de: gasta aigua, que en tenim molta i és barata», indica l'enginyer Robert Mas. 

La directora del Consorci Costa Brava del Ter, Teia Puigvert, hi està d'acord i considera que es tracta d'una proposta «molt allunyada» de tot el que s'ha fet en els darrers anys. «Per gestionar l'aigua, el millor és que ho puguem fer nosaltres mateixos a través d'anar reduint, reutilitzant, aprofitant aigües subterrànies, millorant-ne la qualitat, plantejant millores en el regadiu... és a dir, adaptant-nos al canvi climàtic», assenyala. 

El director del Consorci Costa Brava, Xavier Tristan, adverteix que tard o d'hora s'haurà de plantejar una major aportació de recursos hídrics des de fora, però també subratlla que el Roine no estaria precisament entre les primeres opcions: «Per una qüestió de qualitat, perquè tenim aigua de més qualitat més a prop; i per una qüestió de quantitat, ja que quan mires les xifres que es necessiten, l'Ebre les té i no fa falta anar al Roine», analitza. Tristan creu que els problemes d'abastament d'aigua s'incrementaran amb el canvi climàtic, ja que la disponibilitat d'aigua es pot reduir fins a un 15% en un context d'increment de la demanda. Tot i això, apunta que per a resoldre la situació cal una millor gestió dels recursos i considerar una aportació exterior, però sense anar tan lluny com el Roine. 

Finalment, l'enginyer industrial Joan Gaya qualifica d'anacrònica la proposta de transvasament del Roine i afegeix que tampoc hauria estat una opció barata, ja que l'obra s'hauria hagut de pagar. En canvi, considera que, a les comarques gironines, té molt més valor la manera com s'està recuperant el cabal del Ter i confia que nous sistemes com la reutilització o la dessalació «ens han de permetre ser més eficients».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada