La Xarxa per una Transició Energètica Justa no aprova les noves mesures del decret, ja que considera que ha estat una modificació "de mínims" i se senten exclosos
Descontent del territori pel nou decret de Renovables del Govern de la Generalitat de Catalunya
Les entitats locals qualifiquen la modificació com una "renovació de mínims"
El Govern diu que dissenya una transició energètica basada en petits productors
Més pes del territori en la implantació de renovables, generació elèctrica en petites comunitats locals i creació d'una empresa pública són pilars del full de ruta cap al 2030
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Cantallops (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada) 21/10/2021.- Segons RTVE, la Generalitat de Catalunya ha presentat el nou Decret d'Energies renovables on s'informa que els promotors de parcs eòlics i solars hauran de presentar els projectes amb, almenys, el suport de la meitat de propietaris del terreny afectat. No obstant això, ja hi ha entitats locals qualifiquen aquesta modificació del decret com una renovació "de mínims" i se senten excloses.
Abans de sortir a informació pública, tots els projectes hauran de comptar amb la disponibilitat, o el compromís de disponibilitat del 50 % dels propietaris de les terres. Ara bé, en cas que els propietaris canviïn d'idea, caldrà que més de la meitat dels que s'havien mostrat d'entrada a favor es facin enrere perquè la iniciativa energètica es pugui aturar.
D'altra banda també serà necessari que els promotors acreditin que han anunciat el seu projecte en, com a mínim, dos mitjans de comunicació locals o comarcals i hauran de realitzar també una jornada pública d'informació i presentació del projecte. A més, caldrà que els impulsors de la iniciativa ofereixin a ens públics i privats locals participar en almenys un 20% de la propietat o finançament del projecte. No serà necessària l'acceptació d'aquesta oferta per poder comptar amb l'autorització administrativa per al projecte, només serà necessari acreditar haver-ho intentat.
La Xarxa per una Transició Energètica Justa no aprova les noves mesures del decret
La Xarxa per una Transició Energètica Justa no aprova les noves mesures del decret, ja que considera que ha estat una modificació "de mínims" i se senten exclosos. De fet, Núria Altés, portaveu de Terra Alta Viva assegura que "no s'han complert les expectatives generades" i afegeix que "sembla que no hagin tocat res, és una mica ridícul". No només aquesta renovació del decret ha estat criticada per no aportar canvis gaire significants, sinó que també s'han generat queixes pel fet que "no s'ha afegit cap criteri nou" i "les promotores tenen la feina feta".
Des de Terra Alta Viva es denuncia que no s'ha complert l'acord de Govern de la Generalitat que es va signar amb la CUP-Guanyem per investir el president Pere Aragonès, ja que no es dona veu ni a les entitats ni plataformes ni representats socioeconòmics.
Haver d'impulsar la transició energètica és prioritari per la Generalitat. Així doncs, la moratòria que volia la CUP-Guanyem "no es pot fer" segons la consellera Teresa Jordà. No obstant això, les entitats locals alerten que sense una moratòria les promotores podran executar totes les instal·lacions tramitades amb el decret 16/2019. Per aquesta raó, Oriol Ponti, de la Plataforma Riu Siurana qualifica el nou decret com a "paper mullat".
L'Ajuntament de Cantallops denuncia que la PER no respon les al·legacions dels parcs eòlics projectats i no descarta la via judicial
Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, un centenar de persones van reivindicar ahir a la tarda que la transició es faci "posant la ciutadania al centre" en el decurs d'una protesta contra el nou Decret Llei d'energies renovables que el govern de la Generalitat preveu aprovar la setmana que ve. "Renovables, si. Però no així" o "Teresa Jordà, no ens tornis a enganyar". Han estat alguns de la missatges que es van poder veure i sentir en la protesta a les portes de l'edifici Imagina, a Barcelona. A l'interior el president Pere Aragonès i la consellera Teresa Jordà presentaven el full de ruta de la transició energètica al Principat de Catalunya. La protesta la va convocar la Xarxa per una Transició Energètica Justa.
Per la seva banda, Ajuntament de Cantallops (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada) denuncia que la Ponència d'Energies Renovables (PER) no els ha respost les al·legacions contra els tres parcs eòlics projectats al municipi i no descarta emprendre la via judicial. L'alcalde del municipi, Joan Sabartés, diu que van presentar els escrits dins el termini i en la forma escaient, però que se senten «indefensos» perquè l'administració ha optat pel «silenci administratiu que només beneficia els promotors». Sabartés diu que els Ajuntaments petits no tenen eines i que van haver de contractar serveis externs per fer-les. De moment, han presentat una reclamació en relació amb el parc Neulós --el primer a esgotar el termini-- i faran el mateix amb l'HèlixI i Hèlix II. Si no obtenen resposta, estudiaran presentar un recurs contenciós.
Al municipi de Cantallops s'hi projecten tres parcs eòlics amb un total de 17 aerogeneradors, que se sumen a la resta d'iniciatives que hi ha previstes a l'Albera. En conjunt, la zona té projectats fins a 75 molins de 200 metres d'altura. La majoria dels Ajuntaments afectats hi han presentat al·legacions i, a hores d'ara, només n'hi ha tres que compten amb informe favorable. Es tracta del d'Agullana (Albera/les Salines, Alt Empordà, comtat de Besalú), amb 5 molins; el de Galatea a la Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada), amb 10 aerogeneradors, i el Cronos de Campmany (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada), amb 4 aerogeneradors.
Els municipis petits, sense «eines»
Sabartés denuncia que els municipis petits tenen poques eines per lluitar contra macroprojectes d'aquestes característiques i que l'única que tenen passa per fer-hi al·legacions. De fet, l'Ajuntament n'ha presentat contra els tres parcs projectats al seu terme i, per fer-ho, ha hagut de recórrer a serveis externs. L'alcalde critica que ja s'ha exhaurit el termini de resposta per part de la Ponència --fixat en dos mesos des que acaba el termini per presentar-les-- i que no han obtingut resposta. «Ens sembla frustrant perquè ni tan sols s'han reunit. Creiem que és un abandó de funcions», insisteix Sabartés.
Per això, l'Ajuntament ha presentat una reclamació prèvia davant de la PER per instar-los a respondre. De moment, ho han fet en relació amb el parc eòlic Neulós, però preveuen fer-ho també en els altres dos casos perquè el termini està a punt d'esgotar-se. «Després ja ens queda fer un recurs contenciós administratiu davant del TSJC i si no ens contesten, ho haurem de fer», remarca l'alcalde. A hores d'ara, aquests tres parcs projectats estan en tramitació i, per tant, encara no han rebut cap informe ni favorable ni de desestimació per part de la Ponència. L'Ajuntament de Cantallops tem, però, que el silenci administratiu acabi jugant a favor dels impulsors i recorda que amb les al·legacions presentades «queda clar» que no es poden fer.
El nou Decret
Llegim a El Periódico que després de més d'una dècada de paralització de les energies renovables al Principat de Catalunya, el Govern de la Generalitat encara un full de ruta basat en un pes més gran de la societat, és a dir, el territori, en la decisió sobre la implantació, la priorització de les comunitats energètiques locals amb un màxim de 5 megawatts (MW) de potència i l'objectiu de crear una empresa pública generadora d'energia. Aquest és el camí que marca el president Pere Aragonès de la mà de la titular de la cartera d'Acció Climàtica, la seva correligionària, Teresa Jordà, que va presentat ahir a la tarda a Barcelona aquest projecte. Un dels pilars d'aquesta estratègia és la reforma del decret de 2019 per «regular i prioritzar», com a «punt de partida cap a la transició energètica» amb un «model català», segons Jordà. I això es basa en la generació distribuïda «de veritat», no recolzada en grans centrals allunyades dels centres de consum; i la «cohesió territorial».
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada