dissabte, 9 d’octubre del 2021

A causa de la pandèmia de covid-19 en el ple municipal presencial de Girona els grups municipals tindran mampares entre ells, no hi podrà haver-hi públic i només un assessor per cada formació

A causa de la pandèmia de covid-19 en el ple municipal presencial de Girona els grups municipals tindran mampares entre ells, no hi podrà haver-hi públic i només un assessor per cada formació 

La nit de dijous a divendres, de fet, es va viure una nova nit de botellons, la del «dijous universitari». Va haver-hi concentració de grups de joves a la Devesa i a Fontajau i el grup municipal del PSC exigeix al govern de l'Ajuntament que eviti policialment els botellons de Girona i ho vol impedir amb l'augment d'agents de la Policia Municipal  

Festes de Banyoles gairebé normals 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 09/10/2021.- Llegim al Diari de Girona l'escenografia del retorn dels plens presidencials a l'Ajuntament de Girona després d'estar-s'hi fent per Internet amb regidors i regidores a casa o en despatxos per culpa de la pandèmia de covid-19 tindrà diferents peculiaritats. Aquest dilluns no hi haurà públic i només podrà entrar un assessor municipal de cada grup municipal. Cal tenir en compte que hi ha formacions municipals amb tres assessors. Els veïns interessats i les veïnes interessades podran seguir el ple municipal per Internet. Els grups municipals estaran separats per mampares i Daniel Pamplona i Míriam Pujola estaran separats per una cadira buida, a més d'una mampara, en plena picabaralla interna entre els qui fins fa poc eren integrants del grup de Ciutadans. En teoria, les dues cadires buides (n'hi ha una altra entre Pamplona i els regidors de Guanyem Girona), hi seran per compensar l'allargada de l'altre costat del saló on sí que hi haurà totes les cadires plenes de representants polítics. 

A la taula presidencial hi haurà l'alcaldessa, Marta Madrenas (Junts), amb el vicealcalde Quim Ayats i els tinents d'alcalde Lluís Martí, Maria Àngels Planas i Glòria Plana, Pujola, Pamplona, Guanyem i dos regidors de Junts (Eva Palau i Eduard Berloso) estaran a la banda esquerra de l'alcaldessa. A la dreta, la resta de regidors de Junts i ERC i tot el grup del PSC. 

El grup municipal del PSC exigeix al govern de l'Ajuntament que eviti els botellons de Girona 

També llegim al Diari de Girona que la portaveu del grup municipal del PSC de Girona, Sílvia Paneque, va reclamar ahir divendres que l'equip de govern de Girona (JxCat i ERC) que facin el necessari per evitar els botellons que darrerament s'estan produint a la ciutat, sobretot a la plaça de les Botxes del parc de la Devesa. Ho va argumentar pel fet que l'ordenança municipal prohibeix beure alcohol al carrer:«No és que ho vegi bé o malament, és que la nostra ordenança diu que no es pot consumir alcohol a la via pública si no és que és en un espai habilitat». 

Paneque va insistir en què s'han d'evitar amb «un treball preventiu abans de la convocatòria i durant la convocatòria, si cal amb sancions, perquè això no es produeixi». I recorda que no es tracta només que s'està bevent alcohol al carrer sinó que, causen desperfectes al mobiliari urbà, pintades, la Devesa queda bruta...». La nit de dijous a divendres, de fet, es va viure una nova nit de botellons, la del «dijous universitari». Va haver-hi concentració de grups de joves a la Devesa i a Fontajau. Al parc de la Devesa es van arribar a concentrar un màxim de 800 persones, segons els Mossos, i a Fontajau també un grup nombrós, però segons fonts municipals, van ser concentracions d'un nombre inferior de persones respecte a l'últim dijous. 

La representant del PSC va fer aquestes declaracions en el marc d'una roda de premsa sobre seguretat. Des del PSC es va «oferir» al govern municipal fer un pacte de ciutat sobre Seguretat i Convivència, perquè «la ciutat ho necessita», al seu parer. Paneque, va assegurar que «allarguem la mà al govern en un àmbit en el qual pensem que la ciutadania ho reclama. Sabem que és un tema complicat, un tema difícil i no volem fer demagògia. Per això creiem que cal fer una diagnosi sobre la seguretat a la ciutat, una anàlisi territorialitzada i acurada per barris, ja que no hi ha la mateixa problemàtica als diferents barris de la ciutat». I va insistir en què «cal una diagnosi territorialitzada, donar un missatge d'impunitat zero i fer complir les ordenances». 

El PSC vol entre 30 i 40 policies municipals més a Girona 

El PSC ha proposat un increment net de plantilla de la Policia Municipal fins a arribar a les ràtios europees recomanades, que són d'1,9 agents per cada mil habitants. «Ara estem en una ràtio d'entre 1,3 i 1,4. Per això cal un increment de plantilla que situem en un 120%, ja que és important que els increments de plantilla no vagin a cobrir baixes i jubilacions. Això implica de 30 a 40 agents més en un període de 6 anys. Per començar caldria una primera tongada de 10 agents d'increment net a la plantilla per a l'any vinent. És també una de les condicions que li posem al govern per als pressupostos». Actualment hi ha 156 policies municipals, però una desena encara han de fer la formació i no estaran actius fins a finals de l'any vinent. El regidor del PSC, Juan Antoni Balbín, va recordar que a més, la cobertura dels Mossos a la ciutat «tampoc és la desitjable». 

Paral·lelament des del PSC es va proposar la recuperació dels programes preventius i de mediació en seguretat. «S'ha de recuperar l'ambició social, recuperar els programes preventius ara l'Escales Segures o els Agents cívics, que permeten posar l'accent en la prevenció i no en la part punitiva. Nosaltres vam ser els qui vam implantar la figura de l'educador de carrer, per tant hi creiem en aquesta part preventiva i educadora» va comentar la portaveu del PSC. «Aquest pacte que oferim ha d'anar també en favor de trencar un estat d'ànim que detectem que hi ha a la ciutat i que és d'una certa resignació davant els problemes i la manca de seguretat» va concloure Paneque. 

Festes de Banyoles gairebé normals 

Llegim al diari El Punt Avui que poc es diferencia la programació de Sant Martirià d'aquest any de les anteriors al 2019, si descomptem mesures de seguretat sanitària. Després que ara fa dos any la reacció popular a la sentència del procés la reduís molt i que la pandèmia la fes (gairebé) desaparèixer el 2020, les propostes bastides per l'Ajuntament i la comissió de festes tornen a ser les que es poden esperar d'una edició normal: la faràndula per al públic familiar, els concerts de barraques per als més joves i una potent oferta sardanista (com s'escau a la tradició banyolina) en són el pal de paller. També hi haurà atraccions, encara que amb un horari reduït. Si fem cas del que va dir ahir el regidor de Festes, Miquel Cuenca, en la presentació del programa, els banyolins esperen aquestes festes com si en celebressin tres edicions de cop. 

Si bé el gruix dels actes seran entre el 22 i el 25 d'aquest mes, el 17 ja hi haurà el pregó oficial, que oferirà la família Alsius, a qui ja s'havia encarregat el de l'any passat. El de barraques anirà a càrrec de l'Aula de Teatre, amb motiu del seu 25è aniversari. 

Quant a concerts de barraques, estaran concentrats en les nits dels dies 22, 23 i 24. En el cartell figuren The Tyets, Cala Vento, Carmen 113, Juantxo Skalari, Sey Sisters i Maruja Limón. No se sap a hores d'ara quin format tindran (a peu dret o amb cadires), en espera del que digui el Procicat el dia 15. 

Pel que fa a sardanes, destaquen la commemoració del 50è aniversari del concert de la festa de música per a cobla amb l'edició d'un llibre i un CD, i la cèlebre Competència de Cobles (CoCo). 

Entre la faràndula, aquest cop el protagonisme serà sobretot per als cavallets. Quatre dels antics s'han restaurat i es mostraran en una exposició. També són la imatge del cartell, en què es juga amb les paraules "Cairuts" i "Rodons", en referència als bàndols rivals de la Banyoles medieval. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada