dissabte, 9 d’octubre del 2021

Homenatgen Martí Vilanova, històric republicà i marxista figuerenc

Homenatgen Martí Vilanova, històric republicà i marxista figuerenc 

L'ANC ha organitzat actes avui i demà a Figueres i dimarts a Prats de Molló 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) 09/10/2021.- Llegim al Diari de Girona que l'Assemblea Nacional Catalana de Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) homenatja aquest cap de setmana Martí Vilanova i Purcallas (Figueres, 1896 - Aulnay-sous-Bois, 1930), polític que, a pesar d'haver mort a una edat molt jove, va tenir una gran influència en el moviment republicà i federal català.  

Aquest dissabte al vespre tindrà lloc al Cercle Esport de Figueres una taula rodona en què participaran Mariona Seguranyes, Enric Pujol i Jaume Marfany (19:00h).  

Demà, al cementiri municipal de Figueres, s'hi portarà a terme una ofrena floral.  

L'homenatge es completarà dimarts, 12 d'octubre, amb una visita a Vil·la Denise, de Prats de Molló (Alt Vallespir, Vallespir, comtat de Vallespir).  

Afiliat a l'Estat Català de Francesc Macià --després d'haver fundat en la seva joventut amb Salvador Dalí i altres joves figuerencs el grup marxista Renovació Social--, Vilanova es va haver d'exiliar a la Catalunya Nord, i va encapçalar una de les dues columnes de combatents d'Estat Català durant els Fets de Prats de Molló. 

Martí Josep Enric Vilanova i Purcallas 

Martí Josep Enric Vilanova i Purcallas fou un polític que morí jove, però que tingué una gran influència en el moviment republicà i federal del seu temps. Va col·laborar estretament amb els seus companys agitadors polítics, Jaume 'Met' Miravitlles i Salvador Dalí. De fet, eren bons amics i, segons relata Dalí a la seva autobiografia, en Vilanova el va salvar d'ofegar-se en una galleda d'aigua mentre pintava una pancarta al terrat de casa. Junts, varen fundar a Figueres el grup marxista Renovació Social, i publicaren el primer número del seu periòdic, amb el mateix nom, el 26 de desembre de 1921. Posteriorment s'afiliaria a Estat Català poc després que aquest partit fos fundat per Francesc Macià. 

Al principi de la dictadura de Primo de Rivera, Martí Vilanova és arrestat per repartir un manifest d'en Francesc Macià i engarjolat a la presó de Figueres durant sis mesos. Tant en Vilanova com en Jaume Miravitlles són condemnats i desterrats a l'exili. En Salvador Dalí també és arrestat, acusat falsament haver cremat una bandera monàrquica espanyola, i fou finalment absolt. 

Martí Vilanova es casa, significativament, el primer de maig de 1926 a Cervera de la Marenda (Albera, Rosselló, comtat de Peralada), a la Catalunya Nord, havent passat la frontera del Pirineu de forma clandestina. En Macià n'és el padrí de noces. 

Encapçala una de les dues columnes de combatents d'EstatCatalà durant els Fets de Prats de Molló el novembre de 1926. És engarjolat de nou a la presó de la Santé de París (Illa de França) mentre espera el procés. Aquí escriu l'article Recobrament nacional? que es publicarà a la revista Ressorgiment el desembre de 1926. Fou pare de Jordi Vilanova i Cardona, nascut el 1927 a París.  

El 1928 es va afiliar al Partit Comunista Català i va escriure nombrosos articles a L'Opinió sobre el marxisme i el fet nacional. 

El 8 de febrer de 1930, mor de pulmonia a Aulnay-sous-Bois, poc més d'un any abans de les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931. En Ventura Gassol li dedica un poema, Ja sé que ets mort, i Jordi Arquer li dedicà un article a la publicació del Partit Comunista Català l'Andreuenc-Treball. 

El 9 de desembre de 1931, nomenen l'actual carrer barceloní Ciutat de Granada/Sant Quintí/La Corunya (segons tram) Martí Vilanova fins al 1939. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada