dimecres, 29 de setembre del 2021

Jaume Padrós Pujadas (Jaume Vilajuana Padrós)

Jaume Padrós Pujadas

Jaume Padrós Pujadas


El 7 d'octubre de 2015 es publicà que "el 7 d'octubre de 1890 neix al barri del Poblenou de Barcelona l'anarcosindicalista Jaume Vilajuana Padrós, més conegut com Jaume Padrós". Quan realment va néixer fou el 29 de setembre de 1895 --algunes fonts citen erròniament el 7 d'octubre de 1890-- neix a Granollers (Vallès Oriental) --algunes fonts citen erròniament al barri del Poblenou de Barcelona-- l'anarcosindicalista i lliurepensador Jaume Padrós Pujadas, més conegut com Jaume Vilajuana Padrós  

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 29 de setembre de 1895 --algunes fonts citen erròniament el 7 d'octubre de 1890-- neix a Granollers --algunes fonts citen erròniament al barri del Poblenou de Barcelona-- l'anarcosindicalista Jaume Padrós Pujadas, més conegut com Jaume Vilajuana Padrós 

L'any 1924, amb Formós Plaja i Acracio Vidal, va ser membre del Comitè per l'Alliberament de Shum, dibuixant anarquista empresonat. 

Va morir el 16 d'octubre de 1982 a l'Hospital de Prada de Conflent 

Jaume Padrós Pujadas: El 29 de setembre de 1895 --algunes fonts citen erròniament el 7 d'octubre de 1890-- neix a Granollers (Vallès Oriental) --algunes fonts citen erròniament al barri del Poblenou de Barcelona-- l'anarcosindicalista i lliurepensador Jaume Padrós Pujadas, més conegut com Jaume Vilajuana Padrós. Fill d'una família obrera catalana establerta al Poblenou de Barcelona, el seu pare, Ramon Padrós, feia de boter i la seva mare, Maria Pujadas, tenia una patent per a vendre carn de xai. Quan tenia vuit anys quedà orfe de pare i la seva mare començà a endeutar-se i a manllevar els béns familiars al mont de pietat. Quan gairebé feia dos anys que estava escolaritzat, hagué de deixar l'escola i començar a treballar en una fàbrica de blanqueig, tints i aprests de teixits del Poblenou, on s'adherí ben aviat a l'associació obrera de resistència de l'indret.  

En 1901, arran d'una vaga del sector metal·lúrgic, participà activament en la vaga general que immediatament s'engegà. 

Durant la seva vida col·laborà en diferents publicacions llibertàries (Atalaya, Le Combat Syndicaliste, Espoir, Frente Libertario, Solidaridad Obrera i altres) i acumulà una important documentació sobre el moviment llibertari.  

Els seus últims anys visqué retirat a Prada de Conflent (Conflent). Jaume Padrós Pujadas va morir el 16 d'octubre de 1982 a l'Hospital de Prada de Conflent i fou incinerat al columbari de La Guillotière de Liyon (Liyonés, Ôvèrgne-Rôno-Arpes, Arpitàniaen presència de nombrosos companys anarquistes i de La Libre Pensée, organització a la qual va pertànyer des dels anys vint del segle XX.  

Deixà inèdit tres volums de memòries escrits en català: De una a altra banda dels Pirineus.  

Per llegir la seva biografia:  

[https://nordestllibertari.blogspot.com/search?q=Jaume+Padr%C3%B3s+Pujadas]. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada