dimecres, 15 de setembre del 2021

A la recerca de joves «no vacunats»

A la recerca de joves «no vacunats». El Departament Salut i la Universitat de Girona organitzen un punt de vacunació sense cita al Campus Montilivi per augmentar les xifres dels joves de 20 a 29 anys que s'han vacunat (només un 54%) i intentar «que el curs es pugui fer amb la màxima normalitat possible» 

Les dones joves es vacunen molt més que els homes. En el tram d'edat de 20 a 29 anys se situa gairebé deu punts per sobre que la dels homes de la mateixa edat a la Regió Sanitària de Girona. La diferència entre sexes es reverteix a partir dels 50 anys 

La meitat dels adolescents de 12 a 15 anys al Principat de Catalunya comencen el curs totalment vacunats. Pel que fa als de 16 a 19, dos de cada tres ja han rebut les dues dosis de la vacuna contra la covid-19. Però a la Regió Sanitària de Girona entre els 12 i 15 anys són menys de la meitat 

L'Ajuntament de Vidreres tanca carrers durant les nits per evitar, en temps de covid-19, els botellons 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 15/09/2021.- Llegim al Diari de Girona que en Marc Riera és un estudiant de la Universitat de Girona (UdG) que, després d'haver passat la covid-19 aquest estiu, ahir no va dubtar-se a presentar-se al punt de vacunació sense cita prèvia del Campus de Montilivi. «Si no hagués donat positiu, ja m'hauria vacunat fa temps», explicava Riera, que fa tercer de Comptabilitat i Finances i que veu en la vacuna un passaport cap a l'esperança de tenir un curs i una vida universitària més tranquils. «Tenim ganes que torni la normalitat, potser la malaltia ens ha afectat menys directament que altres grups d'edat, però socialment els joves ho hem patit molt i tinc molts companys que, amb les classes virtuals, han acabat deixant la carrera». Com Riera, 55 persones més es varen vacunar ahir al matí a la UdG en una iniciativa conjunta de la Universitat --«d'aquesta manera, també podrem garantir que l'activitat acadèmica es podrà fer amb la màxima normalitat possible», va apuntar el rector, Quim Salvi-- i del Departament de Salut preocupat perquè el percentatge de vacunats d'entre 20 i 29 anys (54%) és sensiblement inferior al 67,4% del conjunt de la població a la Regió Sanitària de Girona. 

A principi d'estiu, coincidint amb les festes de Sant Joan i la reobertura de l'oci nocturn, moltes i molts joves es van contagiar de covid-19 en un moment en el qual, per edat, encara no tenien la possibilitat de ser vacunats. Ara, un cop han passat dos mesos des del dia que van donar positiu, ja es poden vacunar i amb una sola dosi ja assoleixen la pauta completa. Aquest era el cas de 23 de les 53 persones que van passar ahir pel menjador d'estudiants del Campus Montilivi. Com Marc Riera, Ferran Frigola també va passar la covid-19 a finals de juny. «Llavors ja tenia hora per vacunar-me, però ho vaig haver d'anul·lar pel positiu», recordava ahir aquest estudiant de quart d'Enginyeria Industrial, que quan va rebre un correu electrònic de la UdG informant del punt de vacunació sense cita no s'ho va pensar «aprofitant que tenia classe i ja havia de venir».  

En canvi, Mariona Planchart reconeixia que «no m'havia vacunat fins ara per un tema de comoditat i poca disponibilitat de temps durant l'estiu». Aquesta estudiant de Dret, per tant, a diferència dels joves que han passat la covid-19 i que en fan prou amb una dosi, haurà de tornar a rebre una punxada del vacci de Pfizer d'aquí a tres setmanes. Planchart rebrà un missatge de Salut com Mohamed Sabni, un figuerenc de 37 anys, que treballa al servei de manteniment de la UdG i que ahir també va passar pel punt de vacunació a rebre la primera dosi. «A l'estiu he viatjat un parell de vegades al Marroc i els dos cop vaig donar negatiu en la prova, però ara estic content que m'hagin posat la primera dosi de la vacuna perquè és important perquè per la feina he d'entrar a les aules i als despatxos i és important que ens protegim tots», explicava ahir Sabni just després de rebre la primera dosi. 

Les dones joves es vacunen molt més que els homes 

La diferència entre homes i dones en la vacunació contra el coronavirus-19 és una evidència que s'accentua en algunes franges d'edat. S'ha parlat molt de percentatges de vacunació per col·lectius, edat, municipis i regions sanitàries però no tant de la cobertura vacunal per sexes. De fet, aquesta informació s'ha fet pública fa relativament poc i ja poden observar algunes diferències significatives. 

D'entrada, sobta el desajust percentual entre joves de 20 a 29 anys. A la Regió Sanitària de Girona, el 63,6% de noies té la pauta completa i la dada dels nois es redueix al 54,7%. D'aquesta manera, la mitjana és del 59%. La diferència és de nou punts, dada lleugerament superior a la del Principat de Catalunya, on és de vuit punts. 

D'altra banda, en la resta de franges fins als 50 anys també hi ha aquest contrast en benefici de les dones, tot i que és menys evident. En la població nascuda del 2002 al 2009 hi ha una diferència del 2,5% (un 57,2% de les noies i un 54,7% dels nois han completat la pauta); en els gironins del 1982 al 1991, un 3,5% (el 66,2% de les dones i el 62,7% dels homes estan immunitzats). Finalment, hi ha un 79,3% de dones i un 76,9% d'homes de 40 a 49 anys amb la pauta completa. En aquest cas, la diferència és del 2,4%. 

Papers girats en edat avançada 

A partir dels 50 anys, però, la tendència es reverteix progressivament i els homes tenen més interès en les vacunes. A la franja de 50 a 59 anys encara hi ha més dones que homes amb la pauta completa però a partir dels 60 la balança es decanta a favor dels homes. També s'ha de dir que la diferència és molt petita en comparació a les franges anteriors i no arriba a l'1%, a excepció de la població de 80 anys o més, en què un 92,1% de dones i un 93,4% d'homes tenen la pauta completa. En tot cas, la mitjana total acaba sent superior en el sexe femení. El 77,6% de dones i el 74,4% d'homes de més de 12 anys tenen la pauta completa. 

Deixant de banda el sexe, una altra conclusió que es pot extreure, i que fa temps que preocupa al Departament de Salut, és el poc èxit de vacunació entre els joves. La pauta completa en la població de 12 a 19 anys encara no arriba al 60%. 

Finalment, respecte a les dades d'ahir, a la Regió Sanitària de Girona es van administrar 1.308 dosis entre primers i segons vaccins. La xifra continua sent baixa. 

Transmissió a l'alça 

D'altra banda, la situació epidemiològica també segueix estancada i el risc de rebrot no acaba de baixar del llindar de 100. Malgrat tot, el que sí que destaca és que la transmissió de la covid-19 (Rt) segueix a l'alça i ahir ja es va situar en 0,83. L'indicador avalua la velocitat de propagació d'una epidèmia i calcula el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Els positius diaris segueixen per sota de 100. 

La meitat dels adolescents de 12 a 15 anys al Principat de Catalunya comencen el curs totalment vacunats  

Segons TV3, la meitat dels adolescents de 12 a 15 anys han començat el nou curs escolar amb la pauta completa de la vacunació anti-covid i dos de cada tres dels joves d'entre 16 als 19 anys estan immunitzats amb la vacuna, segons les dades del Departament de Salut. Si mirem el conjunt de la població, el Principat de Catalunya ha superat el 70% de persones amb la pauta completa. Si agafem la franja a partir dels 12 anys, que és l'edat en què es comencen a administrar les vacunes, són més d'un 78% de vacunats. 

És el tercer curs marcat per la pandèmia de covid-19, amb més d'un milió i mig d'alumnes que tornen a classe, i la principal diferència respecte al curs passat és que l'alumnat vacunat amb pauta completa no haurà de fer quarantena en el cas que sigui contacte estret d'un cas positiu. 

La vacunació contra la covid-19 es va obrir als joves d'entre 12 i 15 anys a partir del 4 d'agost. Es pot demanar la cita prèvia a través de la pàgina del Departament de Salut i cal tenir en compte que han d'anar acompanyats d'un progenitor o tutor legal. Aquesta mesura ha de permetre millorar el funcionament dels centres educatius de secundària, batxillerat i formació professional.  

El Govern de la Generalitat permetrà als instituts d'ensenyament secundari saber quins alumnes estan vacunats. A més, el Departament de Salut es planteja vacunar als instituts, sobretot als barris i zones on hi ha una taxa de vacunació més baixa, segons va explicar la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. 

A la Regió Sanitària de Girona entre els 12 i 15 anys són menys de la meitat.  

L'Ajuntament de Vidreres tanca carrers durant les nits per evitar, en temps de covid-19, els botellons 

Llegim al Diari de Girona que l'Ajuntament de Vidreres (la Selva, comtat de Girona) evita que es repeteixin els botellons del primer cap de setmana de festa major amb controls d'alcoholèmia i tallant l'accés a determinats espais públics a les nits. El Consistori denuncia que el cap de setmana del 4 i el 5 de setembre, coincidint amb la Festa Major del municipi, es van viure episodis de botellons a zones públiques amb més de 300 persones implicades cada dia. Sumen, segons els càlculs de l'Ajuntament, un total de més de mig miler de persones, entre els dos dies, que van agrupar-se al camp de darrere del camp de futbol. 

Si bé és cert que remarquen que no hi va haver desperfectes en el mobiliari urbà, en l'entorn ni cap incident remarcable, asseguren que les brigades van haver de fer un «esforç important» per retirar la quantitat de brossa derivada d'aquestes activitats qualificades com «incíviques». 

Per tal que no es repetís la mateixa situació, el cap de setmana passat es va procedir a tancar els accessos a les zones que van veure's afectades, que corresponen a l'avinguda Mediterrània i Can Domènec. El tancament s'ha fet des de les deu de la nit i fins a les sis de la matinada i va anar acompanyat de controls policials extraordinaris, sobretot d'alcoholèmia. 

A conseqüència d'aquestes accions, l'Ajuntament assegura que s'ha reduït de manera «important» l'afluència de gent jove i d'aquest tipus de situacions. Amb tot, aprofiten per demanar més efectius de Mossos d'Esquadra i el replantejament de les mesures al voltant de l'oci nocturn. 

Jordi Camps, alcalde de Vidreres, remarca que «el jovent necessita un lloc on esbargir-se, però fer botellons darrere el camp de futbol no és la solució. És una situació incívica i insegura la que vam viure el primer cap de setmana i no hem deixat que es repeteixi aquests darrers dies amb les mesures emprades». Camps afegeix que «necessitem més efectius dels Mossos d'Esquadra per fer front a aquestes situacions, també creiem que les mesures que la Generalitat manté vigents al voltant de l'oci nocturn no són adequades i que propicien aquest tipus d'actituds incíviques i il·legals». 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada