dimecres, 15 de setembre del 2021

Programen per dissabte un recompte de fartets a la Pletera obert al públic

Programen per dissabte un recompte de fartets a la Pletera obert al públic 

Es tracta d'un acte de ciència ciutadana 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Torroella de Montgrí i l'Estartit (Baix Ter, baix Empordà, comtat d'Empúries) 15/09/2021.- Llegim a la Revista del Baix Empordà que la Pletera, a l'Estartit (Torroella de Montgrí, Baix Empordà, comtat d'Empúries), hi ha un dels pocs nuclis de població de fartet (Aphanius iberus) de tot el Principat de Catalunya. Aquest peix, endèmic de la península Ibèrica, es troba en greu perill d'extinció. 

En el marc d'un projecte LIFE-NATURA titulat Restauració i ordenació de les llacunes i sistemes costaners del Baix Ter, es varen realitzar diverses actuacions encaminades a millorar la situació del fartet de la Pletera. Des de llavors, i per tal de saber com va evolucionant el seu estat en aquest espai, s'han d'anar realitzant estudis i seguiments de les poblacions. 

Ara, la Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis i el Museu de la Mediterrània, inicien unes activitats de ciència ciutadana a la Pletera encaminades a realitzar aquests seguiments de forma anual. 

Fent servir unes trampes, els participants agafaran fartets de les basses de la Pletera i, amb l'ajuda de científics, aprendran a identificar-los i a agafar les dades que es necessiten per fer-ne el seguiment (sexe, mida i edat). Amb les dades recopilades es podrà saber l'estat actual del fartet a les basses de la Pletera. 

Es faran dues sessions de recompte, a les 9 i a les 11 hores. L'aforament és limitat (màxim 10 persones per sessió, majors de 8 anys) i cal inscripció prèvia fins a 24 hores abans de la realització de l'activitat.  

Més informació a: [https://www.museudelamediterrania.cat/ca/programacio/c/5411-apren-a-coneixer-el-fartet.html]. 

Ciència ciutadana 

La ciència ciutadana és la participació oberta del públic general en els processos i activitats de recerca. D'aquesta manera, s'implica la ciutadania en les tasques pròpies d'una investigació científica amb l'objectiu de compartir el mètode, la recollida de dades i els resultats amb un ampli espectre de la població. 

La ciència ciutadana inclou projectes dissenyats pels científics en els què els ciutadans participen en la recollida de dades. Aquests projectes permeten a la societat avançar en una millor comprensió de l'entorn, dels serveis ecosistèmics o dels riscos ambientals i sovint comporten una major implicació en la conservació de l'entorn i la millora de la salut ambiental per part dels ciutadans. Beneficien, per tant, el col·lectiu científic però també la ciutadania. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada