dissabte, 17 de juliol del 2021

Efemèride antifeixista: aixecament militar feixista a Melilla contra la República Espanyola el 17 de juliol de 1936 mentre la CNT-AIT, la FAI i les Joventuts Llibertàries es mobilitzen a Barcelona i el Govern espanyol dubte d’actuar

Aixecament militar feixista a Melilla contra la República Espanyola el 17 de juliol de 1936 mentre la CNT-AIT, la FAI i les Joventuts Llibertàries es mobilitzen a Barcelona i el Govern espanyol dubte d'actuar  

L'aixecament militar feixista es va avançar vint-i-quatre hores a Melilla quan uns legionaris van desarmar uns policies 

El 17 de juliol de 1936 un grup de conspiradors civils i militars, reunits a l'edifici de la Comissió de Límits de Melilla (Protectorat del Marroc), es descobert per la policia. Un escamot de legionaris acudeix en ajuda dels primers i els policies deposen les armes.  

La Legió i els regulars assalten la Casa del Poble de Melilla i acaben a trets amb els sindicalistes que hi havia.  

El tinent coronel Juan Seguí pren el comandament i fa detenir el comandant general, tot declarant l'Estat de Guerra. Així, l'aixecament militar feixista s'ha d'avançar vint-i-quatre hores. Li segueixen la resta de places i tot el Protectorat del Marroc.  

El Govern de la República Espanyola, dubtant si és un pronunciament militar o no, pren mesures insuficients.  

Franco obté permís del general Cruz Boullosa, subsecretari de la Guerra, per deixar l'illa de Tenerife amb l'excusa d'assistir a l'enterrament del general Amado Balmes, governador militar de Las Palmas, que havia mort el dia abans d'un tret accidental, segons la versió oficial.  

A Barcelona, anarcosindicalistes de la CNT-AIT confisquen 200 fusells que van trobar a les bodegues de dos vaixells de la Companyia Naviliera Transatlàntica ancorats al port i les distribueixen immediatament a la militància dels sindicats cenetistes de Transports i de la Metal·lúrgia. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada